Τι συμβαίνει με τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας;

Τι συμβαίνει με τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας;

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα,  οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, μετά τη δολοφονία των 9 Τούρκων πολιτών στην επίθεση του Mavi-Marmara,  έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται, αυτή τη φορά όμως στα παρασκήνια και όχι δημοσίως.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Asya δημοσίευσε ότι οι διμερείς σχέσεις συνεχίζουν στο προηγούμενο μονοπάτι της παλιάς συμμαχίας, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες (σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr News).

«Η εγκατάσταση ραντάρ και η ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Kürecik, στρατιωτική βάση στη Malatya, έχει το σαφή στόχο της υπεράσπισης του Ισραήλ από το Ιράν» γράφει το πρακτορείο Mehr , προσθέτοντας πως και η ανάπτυξη των Patriot κοντά στα σύνορα με την Συρία, κινείται στο ίδιο πλαίσιο.

Το Al Alam, αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων, ανέφερε ότι μια  γέφυρα συνδέει το λιμάνι İskenderun με το λιμάνι της πόλης Haifa, διευκολύνοντας τη μεταφορά των φορτηγών από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα Εδάφη, την Ιορδανία, καθώς και προς άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου.

Η γέφυρα κατασκευάστηκε αφότου η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Συρία, και ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Recep Tayyip Erdoğan, είχε επικρίνει την Αίγυπτο για τη θέση της στο θέμα της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα.

To Yeni Asya Daily αποκάλυψε επίσης ότι ο Hakan Fidan, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), είχε συναντήσεις με τον επικεφαλή της Μοσάντ προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διπλωματία  δεν περιορίζεται στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και οι πολιτικές σχέσεις βρίσκονται στην ατζέντα των δυο (παραδοσιακά-συμμαχικών) δυνάμεων.

Μήπως τελικά βρισκόμαστε ενώπιον της αναθέρμανσης της παλιάς τουρκοισραηλινής συμμαχίας; Ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες για το ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου και τι μπορεί να αλλάξει σε σχέση με την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο Αιγαίο;

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi

Γιατί επενέβη ο Πούτιν στην Κριμαία;

6 Μαρτίου, 2014

Ukraine and the 'Little Cold War'

6 Μαρτίου, 2014