Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Η Αραβική Άνοιξη ως Οδηγός για την Αλλαγή

Η Αραβική Άνοιξη ως Οδηγός για την Αλλαγή

http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=754

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

Τίτλος:
Η Αραβική Άνοιξη ως Οδηγός για την Αλλαγή
Ομιλητές:
Herzenni Ahmed ,
Χειλά Ειρήνη ,
Κράτσα Ρόδη ,
Καιρίδης Δημήτρης
Γλώσσα:
Ελληνική, Γαλλική (με παράλληλη μετάφραση)
Ημερομηνία:
22/03/2013
Διάρκεια:
80:49
Εκδήλωση:
Ασφάλεια και Συνεργασία στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες
Διοργανωτής:
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πρεσβεία του Μαρόκου στην Ελλάδα
Χώρος:
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κατηγορία:
Διεθνείς Σχέσεις

Σύνοψη

«Τα Mαθήματα της Αραβικής Άνοιξης»
Ahmed Herzenni, Πρώην Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Μαρόκο, Μέλος της Επιτροπής που συνέταξε το νέο Σύνταγμα του Βασιλείου του Μαρόκο.

Οι ελπίδες που προβάλλει η «Αραβική Άνοιξη» δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχάσουμε και τις αδυναμίες της, δηλαδή, ειδικότερα:
-την καθυστέρηση στην εκκόλαψή της, σε σημείο που να μπορεί κανείς να πιστεύει ότι στην πραγματικότητα οφείλεται περισσότερο στις υπερβολές των αυταρχικών καθεστώτων, με την εξαιρετική μακροβιότητα τους (άρνηση των ελάχιστων ελευθεριών, φαγοκυττάρωση της οικονομίας, φιλοδοξίες θέσπισης «δυναστειών», κλπ.)., από την ίδια την πρωτοβουλία των ενδιαφερομένων πληθυσμών
-την αδυναμία των λαϊκών οργανώσεων, πολιτικών, συνδικαλιστικών και των πολιτών ειδικότερα εκείνων των οργανώσεων με σύγχρονο και δημοκρατικό προσανατολισμό
-την υπερβολική σημασία (που δίνεται) στις εξωτερικές επεμβάσεις (παρεμβάσεις), όχι μόνο των επικοινωνιακών (αυτών που αφορούν στην επικοινωνία) αλλά και των στρατιωτικών.
Οι αδυναμίες αυτές οδήγησαν στην επικράτηση της τρέχουσας τάσης που αφορά στην κατάσχεση της “Αραβικής Άνοιξης” από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις των αραβικών κοινωνιών, οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι η πλειοψηφία. Λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα αυτό, πρέπει να υπενθυμισθεί ότι η πρόκληση είναι να οικοδομηθούν νέες νομιμότητες, δημοκρατικές νομιμότητες. Αλλά αυτές απαιτούν την υπομονετική επεξεργασία και την κατά το περισσότερο δυνατό χωρίς αποκλεισμούς κοινωνική συναίνεση γύρω από τις βασικές αξίες, σε ότι αφορά στα κυρίαρχα θεσμικά όργανα και στους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού. Μόνο τότε (εν συνεχεία μόνο) μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο αξιόπιστο ο νόμος της πλειοψηφίας.

«Η Αραβική Άνοιξη και η Ασφάλεια της Δύσης: μια Εύθραυστη Σχέση»
Ειρήνη Χειλά, Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πάντειο Πανεπιστήμιο, Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής.

Η παρουσίαση αυτή επιχειρεί να περιγράψει σε αδρές γραμμές τα γεγονότα που διαδραματίζονται από τον Ιανουάριο του 2011 στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής σε σχέση με την ευρω-ατλαντική ασφάλεια. Η λαϊκή εξέγερση γνωστή με τον όρο «Αραβική Άνοιξη» αποτελεί την έκφραση απαίτησης για πολιτική και κοινωνική αλλαγή εν σχέσει με την παλαιά «τάξη» που άλλαξε το πεδίο της πολιτικής και της ασφάλειας στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή, θετική για τους άμεσα ενδιαφερομένους λαούς αποτελεί μια διπλή πρόκληση για την ασφάλεια στη Δύση. Αφ’ ενός, η γεωγραφική εγγύτητα της περιοχής με την Ευρώπη και η στρατηγική της σημασία ως προμηθευτής ενεργειακών φυσικών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφετέρου σε πολιτικό επίπεδο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική ρήξη με την αυταρχική τάξη η οποία σηματοδοτεί την έλευση μιας καινούριας.
Η αστάθεια που εμπεριέχει πάντα μια τέτοιου είδους περίοδος μετάβασης μπορεί εύκολα να περάσει τα σύνορα και να εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως (τρομοκρατία, παράνομη μετανάστευση, ενεργειακή ανασφάλεια), κι αυτό θα επιχειρήσω να εξηγήσω κατά την παρουσίασή μου. Τέλος, η Δύση, από την πλευρά της, για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, πρέπει να χαράξει μια πολιτική ώστε να εγκαθιδρύσει νέες δημοκρατικές δομές και να επιδιώξει λύσεις ώστε να βοηθήσει τις χώρες και τους λαούς αυτούς να δημιουργήσουν ένα ειρηνικό μέλλον.

«Η ΕΕ και οι Προοπτικές της Αραβικής Άνοιξης»
Ρόδη Κράτσα, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος του ΕΚ 2007-2012, Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Sidi Mohamed ben Abdellah της Fès.

Από την πρώτη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την προσπάθεια των λαών-εταίρων και των γειτόνων της Μεσογείου για εκδημοκρατισμό, για την κατάκτηση της ελευθερίας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι ανθρώπινες αξίες πρέπει να αποτελούν τη βάση του κοινού μας οράματος για ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία στη Μεσόγειο. Εναπόκειται σε μας καθώς και στους εταίρους μας που βρίσκονται στην απέναντι όχθη της Μεσογείου, να προστατέψουμε με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα αυτές τις αξίες από κάθε απειλή. Αυτή θα είναι και η επιτυχία της Αραβικής Άνοιξης και θα αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη κοινών στόχων μεγέθυνσης και κοινωνικής ανάπτυξης μεταξύ των λαών και στις δύο πλευρές της Μεσογείου.
Σήμερα, μέσω της πολιτικής γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρωπαϊκή στρατηγική για την εδραίωση της δημοκρατίας στον κόσμο και τα ειδικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «Spring», στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη της ανάπτυξης, για διάχυση της παιδείας και ενίσχυση της σταθερότητας, για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των χωρών της Μεσογείου.
Η στήριξη στους λαούς που δοκιμάζονται δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να γειτνιάζει με λαούς που ζουν σε δημοκρατικά καθεστώτα και με πολιτική σταθερότητα. Υπ’ αυτήν την άποψη το Βασίλειο του Μαρόκου είναι ένας σταθερός εταίρος-γείτονας, που απολαμβάνει ένα εξελιγμένο επίπεδο σχέσεων στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά την ELIT Language Services για την ευγενική παραχώρηση της παράλληλης ελληνικής μετάφρασης των ξενόγλωσσων εισηγήσεων του Διεθνούς Συνεδρίου.

Ομιλητές

 • Πρώην Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Μαρόκο. Μέλος της Επιτροπής που συνέταξε το νέο Σύνταγμα του Βασιλείου του Μαρόκο
 • Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής, Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  Η ΕΙΡHΝΗ ΧΕΙΛΑ είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίoυ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού από το Παν/μιου της Σορβόννης ( Paris II ) στις Διεθνείς Σπουδές και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις από το Παντειο Παν/μο. Υπήρξε Stanley J. Seeger Visiting Fellow στο Princeton University κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-7, Visiting Research Fellow στο King’s College (1997-1998) , Υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαικών Ανταλλαγών (DAAD) στο Ινστιτούτο Wissenschaft und Politik (2007). Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Ανάλυση και Επίλυση Συγκρούσεων, Θεωρία και Ανάλυση Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικές Οψεις των Διεθνών Θεσμών. Εχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, και σε συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος του Δ.Σ του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Παν/μιου, μέλος της Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, μέλος του Δ.Σ του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων.
 • Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος του ΕΚ 2007-2012, Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Sidi Mohamed ben Abdellah της Fès
  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε Κοινωνιολογία (με ειδίκευση στην Πολιτική Κοινωνιολογία) στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ελβετία) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου.
  Εξελέγη ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 1999, το 2004 και επανεξελέγη το 2009. Εξελέγη 1η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007 και επανεξελέγη 2η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  το 2009.
  Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες περιόδου 2009-2014: Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων_Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων_Μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης_Mέλος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΚΣ-ΕγΜ)_Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της ΚΣ-ΕγΜ για το Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (EMUNI)_Mέλος της Αντιπροσωπείας για τις Σχέσεις με τις χώρες Μασρέκ (Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Συρία)_Mέλος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής (EuroLat)_Mέλος της Αντιπροσωπείας για τις Σχέσεις με τις χώρες Μερκοσούρ (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη)_Mέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Μέση Ανατολή.
  Εργάζεται σταθερά για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες και συνεργασίες με προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής από ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες-εταίρους. Εργάζεται επίσης και για τη συνεργασία της Ε.Ε. και των αραβικών χωρών του Κόλπου για την ασφάλεια και την ανάπτυξη στη Μεσόγειο.
  Είναι ιδρυτικό μέλος διακομματικών ομάδων (intergroups), όπως: «Γαλλοφωνία και Πολιτιστική Ποικιλομορφία»_«Αναπηρία»_«Οικογένεια και προστασία της παιδικής ηλικίας»_«Τουρισμός»_«Νησιωτικές περιοχές»_«Ολοκληρωμένη πολιτική πόλεων»_«Αειφόρος ανάπτυξη»_«Φίλοι του Λιβάνου».
  Οι αρμοδιότητές της στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Αντιπρόεδρος (2007-2012): Διαδικασία Συνδιαλλαγής (τομέας συν-νομοθετικής αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα λοιπά θεσμικά όργανα στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας)_Πολιτική επικοινωνίας και πληροφόρησης (δράσεις ενημέρωσης και συνεργασίας του ΕΚ με τα ΜΜΕ και τους πολίτες στα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης)_Ευρωμεσογειακή συνεργασία και Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΚΣ-ΕγΜ)_Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της ΚΣ-ΕγΜ για το Ευρω-Mεσογειακό Πανεπιστήμιο (EMUNI)_Μέλος της Ομάδας εργασίας για το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
  Πολιτικές και Κοινωνικές Δραστηριότητες 
  Διεθνές επίπεδο: Συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς και εθνικές συναντήσεις της UNESCO σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση, την προώθηση του έργου των γυναικών και της πολιτιστικής κληρονομιάς_Συμμετέχει τακτικά σε εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Ο.Η.Ε. και σε διεθνή φόρα, όπως το Crans Montana Forum, το Doha Forum, το WISE Forum (Κατάρ), το Women as Global Leaders Conference στο Αμπου Ντάμπι, το Club de Monaco.
  Ευρωπαϊκό επίπεδο: Ιδρυτικό Μέλος του Βραβείου Γυναίκες της Ευρώπης (Βρυξέλλες, 1987)_Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης (Βρυξέλλες, 2000)_Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτισμού (Γενεύη)_Μέλος του Συμβουλίου Πολιτισμού της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Γαλλία).
  Εθνικό επίπεδο: Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων (1998)_Ιδρύτρια, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης (Αθήνα, 1989)_Ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Φεντεραλιστών και της Ευρωπαϊκής Κίνησης στην Ελλάδα_Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια (Αθήνα)_Μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Προηγμένης Θεωρητικής Έρευνας – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή_Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής.
 • Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο
  O Δημήτρης Καιρίδης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Στο παρελθόν, δίδαξε στα πανεπιστήμια Μακεδονίας, Fletcher/Tufts και Harvard. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.
  Είναι διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη, των Διεθνών Θερινών Σεμιναρίων της Ολυμπίας και επιστημονικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή .
200 144 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.