Οι νέοι μοχλοί εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Οι νέοι μοχλοί εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Οι στρατηγικές των ΗΠΑ στην περιοχή μπορεί να φέρουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα

Ιωάννης Θ. Μάζης
Περίληψη:
Η πολυπλοκότητα των σχέσεων και των επιδιώξεων ανάμεσα στα κράτη της Μέσης Ανατολής αλλά και των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη μετά την Αραβική Άνοιξη και την εμφάνιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο προσκήνιο. Κράτη όπως το Κατάρ που άλλοτε κρατούσαν δευτερεύοντα ρόλο για τον εαυτό τους τώρα «ανακατεύουν την τράπουλα» προκειμένου να καθορίσουν τις εξελίξεις. Ωστόσο, η νέα κατάσταση δεν προδικάζει το μέλλον. Λειτουργώντας με τις παλιές «συνταγές», το αποτέλεσμα στη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι εκρηκτικό.

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΜΑΖΗΣ είναι καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει τα μαθήματα της Οικονομικής γεωγραφίας και Γεωπολιτικής των Χωρών της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το επιστημονικό δοκίμιο κάντε κλικ εδώ:  Οι νέοι μοχλοί εξελίξεων στη Μέση Ανατολή (αρχείο pdf).

To κείμενο δημοσιεύθηκε στο Foreign Affairs – Hellenic Edition (http://www.foreignaffairs.gr/articles/68987/ioannis-th-mazis/oi-neoi-moxloi-ekselikseon-sti-mesi-anatoli)

map

ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΑΙ ΖΑΓΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

30 Απριλίου, 2014

Οι τεκτονικές πλάκες της Ευρώπης, η κρίση και οι στρατηγικές ισορροπίες

30 Απριλίου, 2014