ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΑΙ ΖΑΓΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΑΙ ΖΑΓΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΩΝ
Στέφανος Κορδώσης

Σήμερα το Ζαγόρι (ή Ζαγόρια) περιλαμβάνει πολλά χωριά σκορπισμένα στις τρεις περιοχές του, ανατολικό, κεντρικό και δυτικό Ζαγόρι. Το οικιστικό δίκτυο του Ζαγορίου που διατηρείται ως σήμερα απέκτησε την οριστική του μορφή στα μέσα του 18ου αιώνα, περιλαμβάνοντας 46 χωριά που αποτελούσαν τη Ζαγορίσια ομοσπονδία, ύστερα από πολλές μεταβολές που επήλθαν κατά τους τρεις αιώνες της τουρκοκρατίας που προηγήθηκαν, οπότε πολλά χωριά ερημώθηκαν και άλλα, νέα, δημιουργήθηκαν.

Όπως είναι γνωστό, τα Ζαγοροχώρια άκμασαν στην εποχή της τουρκοκρατίας, υπήρξαν όμως από την βυζαντινή περίοδο, οπότε και συναντώνται στις πηγές με δύο ονόματα μαζί, Ζαγόρι και Πάπιγκο, πράγμα που δείχνει ότι στο μεσαίωνα το τελευταίο δεν υπάγονταν στο Ζαγόρι. Φαίνεται ότι η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε τουλάχιστο ως τον 16ο αιώνα, αφού οι ναχιγιέδες Ζαγορίου και Παπίγκου μνημονεύονται ξεχωριστά. Για πρώτη φορά το Ζαγόρι μνημονεύεται στο χρυσόβουλλο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ υπέρ της Εκκλησίας της μητρόπολης Ιωαννίνων, του έτους 1321, ύστερα από την παράδοση των Ιωαννίνων στους Βυζαντινούς το 1318. Αποτελεί μία από τις τέσσερις ενορίες του θέματος Ιωαννίνων (μαζί με το Τζεμέρνικο, μάλλον τα Τζουμέρκα), το Σμόκοβο και το Σοστρούνι). Το Πάπιγκο δεν μνημονεύεται ανάμεσα στις ενορίες, μνημονεύεται όμως ως μια από τις οριακές θέσεις του θέματος «της Δύσεως», σε πηγή του 14ου αιώνα, θέμα που κάλυπτε περίπου τη σημερινή βόρεια Ήπειρο.5 Το Πάπιγκο αποτελούσε το νοτιότερο σημείο του θέματος. Στις παραπάνω πηγές και μόνο από αυτές δεν μπορεί να δεχτεί κανείς με βεβαιότητα ότι το Πάπιγκο δεν ανήκε στο Ζαγόρι, στην πρώτη περίπτωση, όπως και ότι το Ζαγόρι δεν περιλαμβάνεται στο Πάπιγκο, στη δεύτερη.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο κάντε κλικ εδώ: Πάπιγκο και ζαγόρια στην ύστερη βυζαντινή περίοδο (αρχείο Pdf).

Επίσης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποιότητα το βιβλίο του Στέφανου Κορδώση Οι Τούρκοι ανάμεσα στην Κίνα και το Βυζάντιο (552-659 μ.Χ.). Ο ρόλος τους στην ευρασιατική πολιτική, διπλωματία και στρατηγική (σελίδα facebook):

Κορδώσης Στέφανος, Οι Τούρκοι ανάμεσα στην Κίνα και το Βυζάντιο (552-659 μ.Χ.)

Όπλα και στρατηγικές

30 Απριλίου, 2014

Οι νέοι μοχλοί εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

30 Απριλίου, 2014