Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Η τεχνοτρονική εποχή

Η τεχνοτρονική εποχή

Σύγχρονη-Σκλαβιά

Ο πρώην «προμαχώνας» της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, η υπερδύναμη, μετατρέπεται με ραγδαίο ρυθμό στην κινητήρια δύναμη της σταθερής κίνησης του πλανήτη, προς την κατεύθυνση του ολοκληρωτισμού – ο κλειστός πόλεμος 

«Ο «ανοιχτός» πόλεμος έχει γίνει πλέον πολύ ακριβός – οπότε το μέλλον ανήκει σε έναν νέου είδους ψυχρό πόλεμο, όπου οι Πολίτες δεν θα μπορούν να προστατευθούν από «ατυχήματα» του τύπου της πτήσης ΜΗ17«.

Άρθρο

Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας, μέντορας παράλληλα του σημερινού προέδρου των Η.Π.Α. και εμπνευστής της «Ευρασιατικής στρατηγικής» της υπερδύναμης, ο κ. Brzezinsky (άρθρο), αναφέρθηκε στο ξεκίνημα μίας νέας, «τεχνοτρονικής» εποχής – στην οποία θα είναι εφικτή μία άνευ προηγουμένου πολιτική παρακολούθηση, καθώς επίσης ο «ανηλεής έλεγχος» όλων των ανθρώπων.

Κάτι τέτοιο θυμίζει βέβαια το «Μεγάλο Αδελφό» – το «μελλοντικό» πολιτικό σύστημα δηλαδή, στο οποίο είχε αναφερθεί τη δεκαετία του ’50 ο Orwell. Επρόκειτο φυσικά για ένα εντελώς ολοκληρωτικό σύστημα, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, οι προλετάριοι, ήταν έρμαιο μίας μικρής ελίτ που κυβερνούσε απολυταρχικά ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Εξετάζοντας τις απόψεις του κ. Brzezinsky, ο οποίος διαθέτει εκ της θέσης του όλες εκείνες τις απόρρητες πληροφορίες που απαιτούνται για την εξαγωγή του παραπάνω συμπεράσματος, διαπιστώνουμε πως τις τελευταίες δεκαετίες μία μικρή ομάδα ανθρώπων, μία ελιτίστικη «κλίκα συμφερόντων», καθοδηγούμενη από τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street, καθώς επίσης από τη βιομηχανία πολεμικού εξοπλισμού και πετρελαίου, έχει αναλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία των Η.Π.Α. – γεγονός που έγινε ορατό στους περισσότερους μετά την 11η Σεπτέμβρη, η οποία λειτούργησε ως ιδανική αφορμή για την κήρυξη ενός διαρκούς πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας.

Ως «τρομοκράτες» βέβαια χαρακτηρίζονται όλοι όσοι αντιτίθενται ενεργητικά στα ιδιοτελή συμφέροντα της συγκεκριμένης, αχόρταγης ελίτ – με αποτέλεσμα ο πρώην «προμαχώνας» της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, οι Η.Π.Α., να μετατρέπονται με ραγδαίο ρυθμό στην κινητήρια δύναμη της σταθερής κίνησης του πλανήτη, προς την κατεύθυνση του ολοκληρωτισμού.

Το Πεντάγωνο ονομάζει αυτήν την μετεξέλιξη «υπεροχή σε όλα τα επίπεδα» (Full Spectrum Dominance) – γεγονός που σημαίνει ότι, μία δύναμη εγκατεστημένη στην Ουάσιγκτον, θα κυριαρχεί απόλυτα στις θάλασσες, στη στεριά και στον αέρα του πλανήτη, στο διάστημα φυσικά, καθώς επίσης στον κυβερνοχώρο. Η ολοκληρωτική άλωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από αυτήν τη δύναμη, είναι ένα από τα βασικότερα «προαπαιτούμενα» (ανάλυση) – επίσης, η εξασφάλιση των ενεργειακών πηγών παγκοσμίως.

Συνεχίζοντας, ο προϋπολογισμός της αμερικανικής υπηρεσίας NSA, υπεύθυνης για την ηλεκτρονική κατασκοπία της κυβέρνησης, η οποία έγινε ευρέως γνωστή από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών της καγκελαρίου, είναι μεγαλύτερος από αυτόν της CIA – ενώ αρκετά πρώην υψηλά ιστάμενα στελέχη της, έχουν τοποθετηθεί μαζικά εναντίον της ανεξέλεγκτης παρακολούθησης όλων και για όλα.

Μεταξύ άλλων, ένας βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού των Η.Π.Α., μεγάλο στέλεχος αργότερα της NSA – ο οποίος καταγγέλλει τη μετατροπή των Η.Π.Α. σε αστυνομικό κράτος, μετά το πραξικόπημα της κυβέρνησηςBush, με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, όπου ουσιαστικά καταλύθηκε το δημοκρατικό Σύνταγμα της χώρας (συνέντευξη).

Η μεγαλύτερη τραγωδία είναι ίσως το ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών Πολιτών είναι οι ίδιοι τα αθώα θύματα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια – με στόχο τη μετατροπή της υπερδύναμης σε ένα αστυνομικοί κράτος, το οποίο να έχει τη δύναμη να εξουσιάζει τυραννικά ολόκληρο τον πλανήτη.

Περαιτέρω, οι πληροφορίες που συλλέγει και αποθηκεύει η NSA, για τον πρόεδρο, για τους κυβερνήτες των Πολιτειών της, για τους γερουσιαστές, για τους βουλευτές, για τους ξένους ηγέτες, για τις τράπεζες κοκ. είναι τόσο πολλές, ενώ έχουν τόσο μεγάλο «δυναμικό εκβιασμού», που η γερμανική Γκεστάπο του Χίτλερ ή η Stasi της Ανατολικής Γερμανίας, ωχριούν μπροστά τους – γεγονός που οφείλει να μας προβληματίζει σοβαρά, όταν διαπιστώνουμε «προδοτικές συμπεριφορές» Ελλήνων, Γερμανών ή Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι φυσικά αγαπούν την πατρίδα και την ήπειρο τους.

Βέβαια, το αστυνομικό κράτος που έχει κατασκευάσει η αμερικανική ελίτ, καθώς επίσης τα χιλιάδες ψέματα, όσον αφορά τις αιτίες των πολέμων που διεξάγουν ανά τον κόσμο οι Η.Π.Α. μετά το 2001 (δήθεν χημικά στο Ιράκ το 2003, ανάλογες κατηγορίες στη Συρία πρόσφατα κοκ.), δεν οφείλεται στην ισχύ της – αντίθετα, είναι το προϊόν του πανικού της περιορισμένης αυτής ολιγαρχίας, η οποία φοβάται την κατάρρευση της (άρθρο).

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από την ανόητη απάντηση της στην κρίση – η οποία δεν  είναι άλλη από τη διεξαγωγή πολέμων, καθώς επίσης από την απολυταρχική ηγεμονία της, με έδρα την ισχυρότερη χώρα του πλανήτη.

Γνωρίζει βέβαια πως ποτέ στην ιστορία δεν κατάφερε καμία ανάλογη ομάδα να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα – όσα μέσα και αν είχε στη διάθεση της. Η πτώση της δε ακολουθούσε συνήθως εκ των έσω – κάτι που θα διαπιστωθεί σύντομα και στις Η.Π.Α, όσο μέτρα και αν λαμβάνονται για την αποφυγή της.

Ο εναλλακτικός πόλεμος

Ουσιαστικά ο ψυχρός πόλεμος, στον οποίο αναφερθήκαμε στην εισαγωγή του κειμένου, από πολιτικής και στρατιωτικής πλευράς, ο οποίος επικράτησε μετά τη δεκαετία του ΄50, με αντίπαλο τη Σοβιετική Ένωση, αντικαταστάθηκε από τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο» – ο οποίος εγκαινιάσθηκε φανερά το 2001.

Πρόκειται για μία παγκόσμια σύγκρουση με τους τρομοκράτες κάθε είδους – καθώς επίσης με κράτη, τα οποία προωθούν ή δεν καταπολεμούν την τρομοκρατία εντός τους. Το γεγονός αυτό δίνει την ευκαιρία στις Η.Π.Α. να ακολουθούν διάφορους πολιτικούς στόχους – τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Αναλυτικότερα τα εξής:

(α) Εξωτερικό: Σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση της υπερδύναμης ισχυρίζεται ότι, έχει τη νομιμοποίηση να συλλαμβάνει ή να σκοτώνει τρομοκράτες, σε όποιο κράτος και αν ευρίσκονται. Επίσης πως δικαιούται να επιτίθεται σε κράτη, τα οποία προστατεύουν τρομοκράτες – όπως στο παράδειγμα του Αφγανιστάν.

Πρόκειται προφανώς για απεριόριστες δικαιοδοσίες – μέσω των οποίων οι Η.Π.Α. έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, αφού μπορεί κανείς να βρει πραγματικούς ή φανταστικούς τρομοκράτες παντού.

Μέσω της de facto δικαιοδοσίας τους αυτής, οι Αμερικανοί μπορούν να προστατεύουν τα, κατά το δοκούν, συμφέροντα τους στη Μέση Ανατολή – μία περιοχή που θα έχει για πολλά χρόνια ακόμη τεράστια γεωστρατηγική σημασία, λόγω των αποθεμάτων πετρελαίου που διαθέτει. Μπορούν επίσης να εξασφαλίζουν ενεργειακά κοιτάσματα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη – όπως στην Ασία και στην Αφρική, στην οποία δημιούργησαν μία νέα στρατιωτική δύναμη (Africom), υπεύθυνη για τις επεμβάσεις στη μαύρη ήπειρο.

(β)  Εσωτερικό: Εντός της χώρας, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. χρησιμοποιεί τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, για να καταλύσει παραδοσιακά συνταγματικά εμπόδια – έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει και να κατευθύνει καλύτερα τον πληθυσμό, τους απλούς ανθρώπους, τους προλετάριους του Orwell.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σταδιακά η «μετάλλαξη» μίας δημοκρατικής κοινωνίας σε ολοκληρωτική – όπου οι ανθρώπινες ελευθερίες, καθώς επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα, παύουν πλέον να υπάρχουν.

Αυτό δεν συμβαίνει φυσικά μόνο στις Η.Π.Α., αλλά και σε πολλές άλλες χώρες – αφού πρόκειται για μία σύγχρονη τάση, ενώαποφέρει σημαντικά κέρδη στη βιομηχανία εξοπλισμού και ασφάλειας (η οποία στις Η.Π.Α., όπως στο Ισραήλ και αλλού, έχει αναδειχθεί σε έναν εξαιρετικά κερδοφόρο κλάδο).

Το κόστος της αμερικανικής πολεμικής μηχανής

Οι στρατιωτικές δαπάνες των Η.Π.Α., οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως τους προλετάριους φορολογουμένους Πολίτες, αφού η ελίτ έχει στη διάθεση της πολλούς τρόπους αποφυγής τέτοιων επιβαρύνσεων, ήταν της τάξης των 700 δις $ το 2012 – το 40% περίπου των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως. Εδώ δεν υπολογίζονται τα έξοδα των διενεργούμενων πολέμων σε διάφορες χώρες (100 δις $), ούτε τα πυρηνικά όπλα του υπουργείου ενεργείας (22 δις $).

Οι τέσσερις επόμενες μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις, η Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία και η Γαλλία, δαπάνησαν συνολικά το 2012 περί τα 340 δις $ – λιγότερο από τα μισά δηλαδή, σε σχέση με τις δαπάνες των Η.Π.Α. Από το γεγονός αυτό και μόνο συμπεραίνει εύκολα κανείς πως δεν υπάρχει κάποια χώρα, η οποία να μπορεί να προσβάλλει στρατιωτικά την υπερδύναμη – ούτε καν στο ελάχιστο.

Περαιτέρω, με δεδομένο τον προϋπολογισμό των Η.Π.Α. για το ίδιο έτος (3,73 τρις $), οι δαπάνες στρατιωτικού εξοπλισμού τους πλησιάζουν στο 20% – ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τα έξοδα του FBI για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης διάφορα άλλα.

Συνολικά, οι δαπάνες της υπερδύναμης για την ασφάλεια της πλησιάζουν το 1 τρις $ – το 25% δηλαδή του προϋπολογισμού. Πρόκειται για μία εξαιρετικά προσοδοφόρα πηγή κέρδους για την βιομηχανία πολεμικού εξοπλισμού και ασφάλειας της χώρας – το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ιδιωτικοποιημένο. Επομένως, η ελίτ της χώρας εκμεταλλεύεται και με αυτόν τον τρόπο τους προλετάριους της – οι οποίοι φυσικά αδυνατούν να το κατανοήσουν ακόμη.

Η πολεμική αυτή μηχανή στήθηκε ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου – αφού, στο ξεκίνημα του, ο συνολικός στρατός των Η.Π.Α, ήταν πολύ μικρότερος, συγκριτικά με άλλες χώρες (167.000), ενώ στο τέλος του είχε φτάσει τα 10.000.000, αποτελώντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην ιστορία του πλανήτη.

Ο στρατός των Η.Π.Α. «απασχολεί» πια 1.400.000 στρατιώτες, 700.000 πολιτικούς υπαλλήλους στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, καθώς επίσης 480.000 υπαλλήλους στον τομέα της αεροπορίας, του διαστήματος και του πολεμικού εξοπλισμού. Πρόκειται προφανώς για έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της αμερικανικής οικονομίας, ο οποίος χρειάζεται πολύ αίμα για να διατηρείται ζωντανός.  

Οι κλειστοί πόλεμοι     

Όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, οι «ανοιχτοί συμβατικοί πόλεμοι» (στους οικονομικούς, συναλλαγματικούς και ενεργειακούς έχουμε αναφερθεί πολλές φορές), είναι πλέον πολύ ακριβοί – οπότε, όπως έχει διαπιστωθεί πρόσφατα στο παράδειγμα της Ρωσίας, έχουν αντικατασταθεί από ένα νέο είδος ψυχρού πολέμου: από τους κλειστούς.

Αναλυτικότερα, το κόστος των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν υπολογίσθηκε τα 3 τρις $ από τον κ.Stieglitz – γεγονός που σημαίνει πως είναι αδύνατη η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του, από μία χώρα με τεράστια πλέον δίδυμα ελλείμματα και δημόσια χρέη που ξεπερνούν ήδη το ΑΕΠ της (17,5 τρις $). Πόσο μάλλον με τη διάρκεια της  ανεργίας σε εποχές ύφεσης στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (γράφημα).

ΗΠΑ-η-διάρκεια-της-κατάστασης-της-ανεργίας-για-νεοεισερχόμενους

ΗΠΑ – η διάρκεια του εγκλωβισμού στην κατάσταση της ανεργίας, για τους νέους ανέργους. Τα διάφορα χρώματα καταδυκνείουν την ιστορική χρονική περίοδο (κόκκινο το σήμερα), ενώ η αριστερή στήλη φανερώνουν τη διάρκεια εγκλωβισμού, που στη περίοδο που διανύουμε (κόκκινο) είναι για πρώτη φορά τόσο μόνιμη. Αυτό σημαίνει πως όποιος καταλήξει ως άνεργος, έχει μικρές πιθανότητες να επανενταχθεί στην «παραγωγική κοινότητα» και επομένως αποκόβεται – σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνιμα (δεν θεωρείται πλέον μέλος της κοινωνίας).

Επομένως, θα υπάρξει μία αύξηση των καλυμμένων επεμβάσεων, οι οποίες είναι μεν φθηνές, αλλά αρκετά ακριβές για να διατηρήσουν σε λειτουργία το στρατιωτικό και βιομηχανικό «σύμπλεγμα» της χώρας – πόσο μάλλον όταν οι περισσότεροι προβλέπουν μία περαιτέρω αύξηση του αστυνομικού κράτους, καθώς επίσης των υπηρεσιών ασφαλείας στο εσωτερικό.

Μεταξύ άλλων, μέχρι το 2020 υπολογίζεται πως η αμερικανική αεροπορική υπηρεσία FAA θα εφοδιασθεί με 30.000Drones για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, απέναντι σε τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς επίσης για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας – γεγονός που έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους κατασκευαστές τους.

Η προστασία των Πολιτών

Οι συνθήκες της Γενεύης, με τις οποίες δεσμεύονται και οι Η.Π.Α., προστατεύουν τους Πολίτες κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων. Εν τούτοις, επιτρέπονται οι «παράπλευρες απώλειες», όπως χαρακτηρίζεται ο θάνατος αμάχων Πολιτών – αρκεί να είναι σε κάποια λογική σχέση με τον πόλεμο που διεξάγεται.

Η επιθέσεις με τα Drones έχει αποδειχθεί όμως ότι προκαλούν μεγάλες απώλειες αμάχων Πολιτών – όπως στο παράδειγμα του Πακιστάν, όπου πάνω από το 30% των θυμάτων από τις επιθέσεις με Drones ήταν αθώοι Πολίτες. Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου – αφού ο παραπάνω αριθμός δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο που διεξάγεται.

Όταν λοιπόν θα χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των Η.Π.Α., για την «προστασία» των Πολιτών, με ανάλογα αποτελέσματα, θα προβληματισθεί σε μεγάλο βαθμό η υπερδύναμη – ενώ θα είναι ίσως εκείνη η σπίθα, η οποία θα προκαλέσει την νομοτελειακή πυρκαγιά που θα ξεσπάσει αργά ή γρήγορα στο εσωτερικό της.

Επίλογος

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην ιστορία το ότι, η δημοκρατία αποτελεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο ή μικρότερο μεσοδιάστημα, μεταξύ ολοκληρωτικών καθεστώτων – όπως επίσης η ειρήνη, μεταξύ δύο πολέμων.

Δεν είναι λίγοι δε αυτοί που πιστεύουν πως οδηγούμαστε με γρήγορο ρυθμό στο συγχρονισμένο ενδεχομένως τέλος και των δύο παραπάνω μεσοδιαστημάτων – με μοναδική ελπίδα την επικράτηση της λογικής, κυρίως εκ μέρους της υπερδύναμης, πριν είναι ακόμη πολύ αργά για τον πολιτισμό μας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.