Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣΤΟΥΣΒΑΡΒΑΡΟΥΣ»

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣΤΟΥΣΒΑΡΒΑΡΟΥΣ»

shmaiafb1
Παναγιώτης Ήφαιστος https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

Όπως λένε ακόμη και οι BLOOMBERG, FINANCIALTIMES: ««Οι υφεσιακές πολιτικές είναι λανθασμένες για όλα τα κράτη». Μόνο για τους καρεκλοκένταυρους «σωτήρες μας» των τελευταίων δεκαετιών δεν είναι μιας και η μόνη τους δεξιότητα είναι η δουλική και αδιαμαρτύρητη υπογραφή διαταγμάτων αργής θανάτωσης της Ελλάδας. Δεν είναι ότι δεν το ξέραμε πολλοί το λέμε εδώ και χρόνια. Δεν χρειαζόμαστε γκάλοπ το ακούμε καθημερινά όπου κι’ πάμε από τα ελληνικά νοικοκυριά που ενώ επιβίωσαν ενάντια στο εξαρτημένο κράτος επί δύο αιώνες με κόπο και μόχθο αποκτώντας πλούτο και ευημερώντας τώρα τα πυροβολούν εγχώριοι εντολοδόχοι οικονομικοί πραιτοριανοί κατ’ εντολή ξένων.  Άσκοπα, άχαρα και θηριωδώς. Οι πριν τώρα και επίδοξοι μελλοντικοί «σωτήρες». Το ζήτημα  όμως είναι ότι παγιδευτήκαμε. Των Ελλήνων οι Κοινότητες και τα νοικοκυριά εί0τε θα προκαλέσουν μια ειρηνική πολιτική επανάσταση με μια «Σοφή Ανεξάρτητη Πολιτική Ψήφο» είτε ήλθε το τέλος τους μαζί και του νεοελληνικού κράτους. Διαθέτουν οι Έλληνες συλλογικό ένστικτο αυτοσυντήρησης και επαρκή συλλογική νοημοσύνη να αντισταθούν στην  θηριώδη προπαγάνδα; Εάν όχι, εάν φοβηθούν και δειλιάσουν, εάν επικρατήσουν λογικές ιδιωτείας και φλούδες ελπίδες πως «εγώ θα σώσω το τομάρι μου» κτλ, το τέλος είναι κοντά. Το ίδιο εάν δεν καταλάβουν πως όταν πάσχει η πολιτεία οι πολίτες πάσχουν και πως ακόμη και εάν γίνουν απάτριδες και φύγουν η Πόλη θα τους ακολουθεί.

Κάτι ακόμη πολύ πιο σημαντικό. Στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής είμαστε απόντες. Αποκοιμισμένη η Ελληνική κοινωνία από εθνομηδενιστές και εντεταλμένους προπαγανδιστές δεν είχε συνειδητοποιήσει το πόσο θηριώδες θα ήταν το μεταψυχροπολεμικό περιβάλλον. Ακόμη και όταν τα τελευταία χρόνια οι κοινωνίες της περιφέρειάς μας σφαδάζουν μπροστά στα μάτια μας, όταν η Τουρκία απειλεί αδιάντροπα, όταν η Κύπρος βρίσκεται στο χείλος του κρημνού, όταν κράτη διαμελίζονται και όταν το κέντρο βάρος των συγκρούσεων ενδεχομένως μετατοπίζεται προς τα Βαλκάνια, οι  περισσότεροι καρεκλοκένταυροι σφυρίζουν αδιάφορα. Ταυτόχρονα, με απύθμενη ανευθυνότητα κατευνάζουν τους πάντες και τα πάντα συνάμα φοβερίζοντας τους Έλληνες να μην διαμαρτύρονται για την απώλεια της κυριαρχίας που τους προσφέρει η διεθνής νομιμότητα αλλά επειδή κατευναστικά δειλιάζουμε δεν υλοποιείται.

Το ζήτημα είναι απλό πλην το στοίχημα μιας ήδη εξουθενωμένης κοινωνίας δύσκολο:

  1. Για να διαπραγματευτούμε σκληρά και επιτυχώς χρειάζεται όπως καταντήσαμε να κάνουμε σκληρές θυσίες, βασικά, «ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ».
  2. Να πειστούν οι Έλληνες ότι αυτές ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ και όχι για το συμφέρον θηριωδών ξένων και πρωτίστως κερδοσκόπων όπως τα ανίκανα στουρνάρια μόνο ξέρουν να κάνουν τα τελευταία χρόνια.
  3. Εάν το καταλάβουμε αυτό όχι μόνο μπορούμε να διαπραγματευτούμε σκληρά αλλά, για να χρησιμοποιήσω μια επιτυχημένη φράση που δεν ξέρω εάν ο δηλώσας είχε επίγνωση, «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΑ ΘΗΡΙΩΔΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ».
  4. Το λέμε γιατί όλοι οι ανίκανοι και οι καλόπιστοι ανεπίγνωστοι προπαγανδιστές κηρύττουν ότι είμαστε, δήθεν, μικροί, ανίκανοι και ανίσχυροι ενώ ισχύει το αντίθετο. Η κοινωνία ενός κράτους που προσκολλάτε στο εθνικό συμφέρον και είναι έτοιμοι να υποστεί θυσίες γι’ αυτό και να προασπίσει την δημοκρατία της, την ελευθερία της και την εθνική της ανεξαρτησία, μπορεί να καταφέρει τα πάντα. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΛΙΘΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΙΚΟ, ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ, ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΔΙΕΘΝΕΣΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΕΔΙΟ μέσα στο οποίο για να επιβιώσουμε θα πρέπει να ελιχθούμε, να το καλλιεργούμε αδιάκοπα, εξεζητημένα και ευέλικτα σύμφωνα με τα συμφέροντά μας, να πείθουμε, να συμμαχούμε, να συγκρουόμαστε εάν χρειαστεί και να πληρώνουμε με το ίδιοι νόμισμα όταν με προπέτεια θρασύδειλου μας απειλούν. Φτάνει μια κοινωνία να είναι ΕΝΩΜΕΝΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΥΣΙΕΣ όταν όπως είπαμε ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
  5. Επιτυχία σημαίνει κάποιες προϋποθέσεις:
    1. Ειρηνική Πολιτική Επανάσταση με ΣΩΣΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΨΗΦΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.
    2. Το νόημα της Ανεξάρτητης ψήφου δεν είναι κομματικό ή ιδεολογικό και δεν αφορά πρόσωπα. Σημαίνει Πρόκληση ασφαλούς μετάβασης για πλήρη πολιτική ανασύνταξη και ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ Η ΆΜΥΝΑ, Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΙΣΧΥΡΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ (με όλα τα συμπαρομαρτούντα προαναφερθέντα).
    3. «Διασφαλίζονται η άμυνα και διπλωματία» σημαίνει στιβαρή πολιτική ηγεσία προσκολλημένη στο Σύνταγμα που θα λειτουργεί με βάση τις έσχατες λογικές και με γνώμονα ότι οι κρατικοί λειτουργοί των ΕΔ και της διπλωματίας είναι η μονιμότητα και οι εγγυητές της εξωτερικής μας κυριαρχίας.
    4. «Διασφαλίζεται μια ισχυρή διαπραγματευτική στρατηγική» σημαίνει αποτελεσματική οργάνωση και αξιοποίηση όλων των κρατικών λειτουργών και άλλων που θα «επιστρατευτούν» για να αναλύουν, σταθμίζουν και εκτιμούν τα πάντα για να προτείνουν στην ανεξάρτητη από κομματικές λογικές πολιτική ηγεσία που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις την κατάλληλη στρατηγική αλλά και τους κατάλληλους συνεχείς ελιγμούς.
  6. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΔΑ ΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ, βασικά, ΤΑΜΠΕΛΛΕΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΜΗ ΑΜΙΓΩΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ  ΟΠΟΥ ΑΜΥΝΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ! Ποια είναι αυτή η μη κομματική φιλοπάτριδα τάση; Επειδή εμείς δεν είμαστε υποβολείς ψήφου να σκεφτούμε και θα την βρούμε. ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και μια ασφαλής μετάβαση είναι εφικτή αλλά όχι αυτονόητη και δεδομένη.  

Στην προχθεσινή ανάρτηση, τώρα, όπου αναδημοσιεύτηκε το δοκίμιο του 2012 –και που στην συνέχεια κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο– με τίτλο «Η διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της ΕΕ: Προϋπόθεση η ειρηνική πολιτική επανάσταση», μαζί και κάποια εισαγωγικά σχόλια σε αναφορά με τις επικείμενες εκλογές, λέμε το απλό, λογικό, αυτονόητο και πασίδηλο: Στην απροσμέτρητα κατακερματισμένη ευρωπαϊκή και διεθνή αρένα η Ελλάδα διαθέτει πολύ μεγάλα διαπραγματευτικά ερείσματα.

Επιβάλλονται σκληρά λόγια όσο σκληρή είναι και η κατάσταση της Ελλάδας που προκλήθηκε από ένα όχλο υπηρετών της εξάρτησης, πνευματικά συγχυσμένων, επιστημονικά ανυπόστατων και πνευματικά εκκενωμένων. Περιέργως, παράδοξα και αλλόκοτα στις καρέκλες της εξουσίας κάθονται τα ίδια πολιτικά, «επιστημονικά» και πολιτικά στουρνάρια και η παρέα τους τα οποία γυροφέρνοντας μεταξύ τραπεζών, οργανισμών, επιτροπών και διεθνικών συνάξεων διέλυσαν την Ελλάδα με τους «ανεξήγητους» «ερασιτεχνισμούς» τους [εδώ είναι αναλύσεις όσων με πολύ μεγάλο κόστος και επιστημονική ευθύνη και ορθολογισμό στέκονται στις αντί-Συμβατικές Θερμοπύλες: «ΟΝΕ: Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»http://www.ifestosedu.gr/111ONEGreeceWarning.htm].

Έγινε όμως το λάθος και αναίτια, άσκοπα, απροετοίμαστα και με απύθμενη ανευθυνότητα εισήλθαμε στον λάκκο των λεόντων της αθέσμιστης ΟΝΕ (το ότι είναι αθέσμιστη το ήξεραν ακόμη και οι δευτεροετείς φοιτητές στους οποίους διδάσκω τα ζητήματα αυτά τις δύο τελευταίες δεκαετίες μετά το 1991).Μπορούσαμε να πούμε«προχωράμε πιο πέρα» για να συμμαζέψουμε τις ζημιές που προκάλεσε το σάπιο παλαιοκομματικό σύστημα επί μια δεκαετία μετά το φρικτό λάθος. Επί δύο δεκαετίες δεν πάρθηκαν αποφάσεις πολιτικοοικονομικού και θεσμικού εξορθολογισμού που έπρεπε να ληφθούν πριν από ένα τέτοιο εγχείρημα το οποίο όπως έγκαιρα προειδοποιούσαμε την δεκαετία του 1990 όπως γινότανε «εάν η χώρα δεν αντέξει τον ανταγωνισμό, το «κλείδωμα» στην ΟΝΕ θα μετατραπεί σε φυλακή χωρίς δυνατότητα απόδρασης.» (http://www.tanea.gr/news/greece/article/4216687/?iid=2 «Ευρώ και Μεγάλες ιδέες .

Μια δεκαετία μετά το πολιτικοοικονομικό έγκλημα ένταξης στην ΟΝΕ, όμως, η ίδια παρέα, και αφού μαζί με τις ξένες παρέες τους φρόντισαν να φουσκώσουν την Ελλάδα αντί να ομολογήσουν τα πολιτικοοικονομικά τους εγκλήματα και να πάνε σπίτι τους, αφενός βολεύτηκαν ως καρεκλοκένταυροι πάνω στις ίδιες εξουσιαστικές καρέκλες και αφετέρου συσπειρώθηκαν μέσα σε ένα ενιαίο συνασπισμό δουλικών και υποτακτικών εντολέων μιας ξένης τεχνόσφαιρας. Με προπέτεια μάλιστα μας λένε ότι είναι «σωτήρες» και εκπέμπουν εκβιαστικά διλήμματα υπονοώντας ότι όχι μόνο είναι οι μόνοι σωτήρες. Όπως είπαμε πιο πάνω, «ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και μια ασφαλής μετάβαση είναι εφικτή αλλά όχι αυτονόητη και δεδομένη».  

Δεν μας χρειάζεται να διαβάζουμε τι λένε οι BLOOMBERG, FINANCIALTIMES για να ξέρουμε τι είναι η πραγματικότητα και τι πρέπει να γίνει. Τους παραθέτουμε όμως για να υπενθυμίσουμε πως εάν αυτοί ελίσσονται για τα συμφέροντά τους όποια και να είναι για εμάς είναι αυτοκτονικό να είμαστε τυφλοί, δειλοί, απαθείς και φοβισμένοι, ιδιαίτερα όταν αυτό που διακυβεύεται είναι η δημοκρατία και η ελευθερία.

Bloomberg και Financial Times

Bloomberg και Financial Times «Οι υφεσιακές πολιτικές είναι λανθασμένες για όλα τα κράτη»

FT – Bloomberg προς Βερολίνο: Διαγράψτε το ελληνικό κρατικό χρέος στην ΕΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2014 09:23 |   TA NEA

Στην ανάγκη διαγραφής κρατικού χρέους στη ζώνη του ευρώ αναφέρονται σε δημοσιεύματα τους οι Financial Times και το Bloomberg εξ αφορμής των σηπτικών συνθηκών που επιφέρουν τα προγράμματα λιτότητας στη συνοχή της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για χαλάρωση των μέτρων, ώστε το πολιτικό δράμα στην Ελλάδα να μην εξελιχθεί σε οικονομική κρίση. Όπως αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ενιαίο νόμισμα θα έθετε υπό αμφισβήτηση και τα οικονομικά διαπιστευτήρια και άλλων μελών- χωρών της Ευρωζώνης.
«Με την Ελλάδα να παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης η τρόικα  θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο κομμάτι από το χρέος των 322 δισ. ευρώ της χώρας», σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει πως αν και το κόστος της διαγραφής χρεών θα βαρύνει τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, ωστόσο είναι «η καλύτερη εναλλακτική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα».
Αλλά και οι Financial Times σημειώνουν πως οι υφεσιακές πολιτικές με τις οποίες η ευρωζώνη επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση είναι λανθασμένες, κάτι που όπως υποστηρίζει φαίνεται από την πορεία των περιθωριακών κομμάτων ανά την Ευρώπη, αλλά και τη χθεσινή ψηφοφορία που οδήγησε στην «κατάρρευση» της ελληνικής κυβέρνησης. «Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με το οποίο αντιμετωπίζονται τα έθνη σαν κακομαθημένα παιδιά. Ο κόσμος, όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά επίσης στην Ιταλία και τη Γαλλία, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ, έχει απαυδήσει με τις υπαγορεύσεις», αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους FT η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές είναι η τελευταία απόδειξη ότι απαιτούνται πιο γενναίες πολιτικές αποφάσεις από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Στη βάση αυτή σημειώνουν πως το νέο πλαίσιο της ευρωζώνης για την διάσωση των τραπεζών κατέστησε τη διαγραφή κρατικού χρέους ασφαλέστερη. «Οι Γερμανοί πιστώνονται με ανάπτυξη και απασχόληση, αλλά έφεραν υπο-επένδυση, επισφαλείς θέσεις εργασίας και στασιμότητα μισθών. Εάν το ερώτημα στην Ευρώπη και τις προηγμένες οικονομίες είναι πως θα επιδιώξουν δίκαιη ανάπτυξη σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τότε η Γερμανία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει βρει τη λύση», σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει την ενοποίηση, αλλά μέσα από το αμοιβαίο συμφέρον και όχι λόγω εξαναγκασμού».

ελληνικό χρέος Ε.Ε

=========================================

Der Spiegel: Δριμεία κριτική στη Μέρκελ για την Ελλάδα

Ο Αλ. Τσίπρας θέλει να σπάσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας το οποίο επέβαλαν Ευρώπη και ΔΝΤΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  01/01/2015 19:22   TO BHMA

Δημοτικοί υπάλληλοι από διάφορους δήμους της Αθήνας και της επαρχίας διαδηλώνουν σε συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ διαμαρτρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν στη Βουλή καθώς και για τις επερχόμενε απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου, Αθήνα Σάββατο 10 Νοεμνβρίου 2012. Οι εργαζόμενοι των ΠΟΕ- ΟΤΑ βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (File: GRE11952029.jpg )

Βερολίνο

Εκτενές άρθρο του γερμανού δημοσιογράφου Γιάκομπ Άουγκσταϊν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον τρόπο που αντιδρούν οι Ευρωπαίοι στην είδηση των πρόωρων εκλογών, φιλοξενεί το Der Spiegel.
Σε άρθρο του στο Spiegel με τίτλο «Υπάρχει λόγος να υποφέρουν οι Έλληνες;», ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν στη Γερμανία πολιτικοί αλλά και μέσα ενημέρωσης στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. «Ποιος κυβερνά σε μια δημοκρατία;», αναρωτιέται ο δημοσιογράφος. «Ο λαός ή το κεφάλαιο; Απλό το ερώτημα, θα έλεγε κανείς. Γιατί αυτό που διαφοροποιεί τη δημοκρατία από τη δικτατορία είναι οι εκλογές. Η Δύση είναι περήφανη γι΄ αυτό. Εκτός κι αν υπάρχει απειλή ο λαός να ψηφίσει αριστερό κόμμα. Τότε το δημόσιο δελτίο ειδήσεων της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης Tagesthemen εξοργίζεται με τη δημοκρατία των Ελλήνων (σσ. και σχολιάζει): ‘Και πάλι θέλουν να ψηφίσουν!΄. Η δε Bild γράφει: «Η Άγκελα Μέρκελ δεν θα πρέπει να το δεχτεί αυτό’, αλλά να καταστήσει σαφές στους Έλληνες ‘τι περιμένει δικαίως η Γερμανία από μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση’. Προφανώς πρέπει να έχεις χρήματα για τη δημοκρατία. Και οι Έλληνες είναι χρεοκοπημένοι. Θα έπρεπε λοιπόν να αφήσουν τις εκλογές. Μα τι θράσος!», γράφει σκωπτικά ο Γ. Άουγκσταϊν.
Αντιθέτως, όπως τονίζει ο γνωστός γερμανός δημοσιογράφος, «η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει αχτίδα ελπίδας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει λάβει έναν αυταρχικό χαρακτήρα».
«Ο Τσίπρας δεν είναι παρανοϊκός»
Εκτενείς είναι οι αναφορές του στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για κάποιον παρανοϊκό». Δεν θέλει να βγει από την ΕΕ, ούτε θέτει εν αμφιβόλω το ευρώ. Θέλει όμως να σπάσει το βίαιο δόγμα της λιτότητας το οποίο επέβαλαν Ευρώπη και ΔΝΤ στη χώρα του. Θέλει να αυξήσει τους φόρους, να εισαγάγει κατώτατο μισθό, να δώσει κουπόνια φαγητού στους φτωχούς και να παράσχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στους ανέργους. Αυτή είναι η Ευρώπη. Από τις απαιτήσεις του ξεχωρίζει απλώς μία: το κούρεμα του χρέους. Είναι όντως επαναστατικό, αλλά αναγκαίο. Η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τα χρέη της. Η αποπληρωμή τους δεν είναι δυνατή».
Όπως σημειώνει ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, ο ίδιος δεν διαφωνεί με τη λογική των περικοπών, «όποιος όμως κάνει περικοπές σε περιόδους κρίσης, έχει τελειώσει. Υπήρξαν προειδοποιήσεις. Εντούτοις η Άγκελα Μέρκελ και οι ιδεολόγοι στην καγκελαρία δεν ήθελαν να παραδεχθούν ότι μπορεί να μιλάμε για προϋπολογισμούς κρατών, ωστόσο αυτοί δεν μπορούν να εξυγιανθούν στη βάση υπολογισμών της σουηβής νοικοκυράς».

Η Μέρκελ δεν έχει όραμα

«(…) Γιατί αφήνουν τους Έλληνες να υποφέρουν; Ως τιμωρία για τις αμαρτίες του παρελθόντος; Για να φοβηθούν άλλες χώρες με μεγάλα χρέη; Για να μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να λέει στους ψηφοφόρους της ότι δεν υπάρχουν γερμανικά χρήματα για τεμπέληδες νοτιοευρωπαίους;».
Σύμφωνα με τον Γιάκομπ Άουγκσταϊν, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι «από την αρχή της ευρωκρίσης η Μέρκελ ακολουθεί μια σουρεαλιστική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία, θέλουμε να διατηρήσουμε την νομισματική ένωση, γιατί οι εξαγωγές μας επωφελούνται από αυτή και επειδή φοβόμαστε τις πολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης. Ωστόσο δεν θέλουμε να υλοποιήσουμε τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του κοινού νομίσματος, που είναι η πολιτική ένωση».
«Η έλλειψη οραμάτων της Μέρκελ, η οποία στην γερμανική εσωτερική πολιτική εκλαμβάνεται ως προτέρημα -τόσο μίζερη είναι η γερμανική εσωτερική πολιτική- οδηγεί την Ευρώπη στην καταστροφή. Από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο, ο Χέλμουτ Κολ θα είχε προτείνει προ πολλού ένα 10ετές σχέδιο για τη δημοσιονομική ένωση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν είναι εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Der Freitag ενώ έχει εργαστεί στο παρελθόν για την Suddeutsche Zeitung και την Zeit.
Κώστας Συμεωνίδης

2560 856 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.