
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Ενοχλητική για τους γείτονές της η Τουρκία
– Πού κατατάσσετε σήμερα την Τουρκία στο διεθνές πεδίο αλλά και εσωτερικά ως πολιτικό σύστημα;
Στο διεθνές πεδίο είναι μια χώρα με σημαντική γεωπολιτική θέση, πολυεθνοτικά χαρακτηριστικά, έντονες αποσχιστικές εθνοτικές τάσεις, πολιτισμικές ρηγματώσεις, με μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε πορεία αστάθειας και με έντονη – όσο και ενοχλητική για τους γείτονές της και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ – ηγεμονική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, η οποία προκαλεί αντισυσπειρώσεις στο διεθνές της μακροπεριβάλλον (π.χ. Ισραήλ και Αίγυπτος αλλά και Συρία – Ιράν κ.τ.λ.).
Ως πολιτικό σύστημα είναι απολυταρχικό, με έντονες τάσεις θεοκρατικής απολυταρχίας, απουσία δημοσίου διαλόγου και θεμελιωδών δημοκρατικών λειτουργιών (π.χ. απουσία ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αδυναμία ελευθέρας διακινήσεως των ιδεών και διωκόμενα ΜΜΕ, θρησκειοποίηση της δημοσίας διοικήσεως, πολιτικοί κρατούμενοι και δημοσιογράφοι, ατιμωρησία των ηγετικών κυβερνητικών στελεχών, κ.τ.λ.).
Τρεις κινήσεις αφύπνισης του Ελληνισμού
– Έχει κάποιο λόγο να αλλάξει πολιτική η Τουρκία έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος; Έχει κόστος και αισθάνεται πίεση; Και ακόμη μια ερώτηση: Πώς θα πρέπει να αντιδράσουν Ελλάδα και Κύπρος στα νέα δεδομένα στην περιοχή; Θα αξιοποιήσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται και προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στα δύο κράτη;
– Η Άγκυρα δεν έχει άμεσο λόγο να αλλάξει πολιτική έναντι της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο το δίπολο αυτό του Ελληνισμού δεν προχωρεί σε κινήσεις που να αποδεικνύουν τη διάθεσή τους να αντιδράσουν σθεναρά και αποτελεσματικά στους τουρκικούς εκβιασμούς. Και αυτό σημαίνει: 1ον) προσήλωση στην υπογραφείσα αμυντική Συμφωνία Ελλάδος–Αιγύπτου και άμεση προσυπογραφή αναλόγου συνθήκης με την Ιερουσαλήμ, 2ον) «αφύπνιση» του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος–Κύπρου και άμεση εφαρμογή του με μεταφορά αντιστοίχου θαλασσίας και αεροπορικής δυνάμεως στη Λεμεσό και στο αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου, 3ον) κατάθεση προσφυγών από πλευράς Ελλάδος–Λευκωσίας και συνδυασμού των δύο κυβερνήσεων, αναλόγως της εκάστοτε νομικής πραγματικότητος και αναγκαιότητος, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για ενέργειες της Τουρκίας αφορούσες βάρβαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στον τομέα της διαπράξεως του διεθνούς εγκλήματος της «επιθέσεως» (όσο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο ρηξικέλευθο σε ορισμένους νομικούς κύκλους στην Ελλάδα) και θέτουσες σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδος η οποία, 4ον) οφείλουσα να λειτουργήσει ως Εγγυήτρια Δύναμις βάσει των Συμφωνιών του 1959, πρέπει να προβεί σε επίσημο διάβημα επί διπλωματικής και δικαιϊκής βάσεως, προς την ετέρα Εγγυήτρια Δύναμη, το Ηνωμένο Βασίλειο, αιτουμένη την πρακτική συμβολή του στην απομάκρυνση των πέντε τουρκικών πολεμικών σκαφών, του τουρκικού υποβρυχίου και του τουρκικού ωκεανογραφικού από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφορικώς τώρα με την πρόσφατη επίσκεψη Νταβούτογλου εις την Αθήνα, ελπίζω και εύχομαι, διότι δεν γνωρίζω πληροφορίες, ότι πέραν του πανηγυρικού χαρακτήρος που περιβάλλονται αναλόγου είδους επισκέψεις, υπήρξε και κάποιο μυστικό διπλωματικό μέρος, όπου κατέστη σαφές από ελλαδικής πλευράς προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι πρέπει μετά την λήξιν της ισχυούσης NAVTEX να μην τολμήσει να θέσει εν απειλή την λειτουργία των εταιρειών οι οποίες θα διενεργήσουν γεωτρήσεις εις το εσωτερικό της κυπριακής ΑΟΖ. Σε εναντία περίπτωση, η Άγκυρα θέτει εν κινδύνω, με δική της ευθύνη, την ειρήνη και την ασφάλεια της Ν/Α πτέρυγος του ΝΑΤΟ. Και μάλιστα σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ έχει πολλά προβλήματα ζέοντα, μερικά εκ των οποίων οφείλονται και εις την… συμπεριφορά της Τουρκίας. Φυσικά, μια ανάλογη προειδοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται και από την υλοποίηση των τεσσάρων ανωτέρω εκτεθέντων σημείων! Διαφορετικά είτε δεν ελέχθη είτε… δεν θα λεχθεί ποτέ! Αλίμονο!
Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-anthropoi/443/238738/ioannis-mazis-i-othomaniki-diethnis-kyriarchia-stochos-tis-agkyras#sthash.7DvttuMH.dpuf