Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Ο μύθος της Πορτογαλίας

Ο μύθος της Πορτογαλίας

Πορτογαλία-αναλήθιεςΕίναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι δεν θα πληρώσει τα χρέη του, ότι θα αυξήσει τους μισθούς και θα μειώσει τη φορολογία, απαιτώντας νέα δάνεια από τους εταίρους – ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, τοποθετούμενος εναντίον της Ελλάδας

Η Πορτογαλία τα κατάφερε, πληρώνοντας πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ για να εξοικονομήσει 500 εκ. € τόκους (3,25% επιτόκιο χρεώνει το ταμείο), οι Πορτογάλοι εξοφλούν τα δάνεια τους αντί να ζητιανεύουν όπως οι Έλληνες, χωρίς να διαδηλώνουν εναντίον της Τρόικας κοκ. – διαβάζει κανείς στον ξένο τύπο. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Συνολικά 14 δις € οφείλουν να επιστραφούν στο ΔΝΤ τα επόμενα δυόμιση χρόνια, από τα 26 δις € που του οφείλει η Πορτογαλία – ενώ αποτελούν ένα μέρος του προγράμματος βοηθείας που εγκρίθηκε στη χώρα από την Τρόικα, ύψους 78 δις €.  

Κανένας όμως δεν αναφέρει πως η Ευρώπη επέτρεψε στην Πορτογαλία την αναβολή της πληρωμής των χρεών της έως το 2023 – όπου θα αρχίσει να εξοφλεί τα δάνεια προς το μηχανισμό στήριξης, με ημερομηνία λήξης το 2045.

Ουσιαστικά λοιπόν, τα δάνεια που πληρώνει στο ΔΝΤ μεταφέρονται στην Ευρώπη, παρά το ότι, με βάση τις δανειακές συμβάσεις, απαιτείται η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πιστωτών – κάτι που χαροποίησε προφανώς το Ταμείο, ενώ αιτιολογεί την έγκριση της Ευρώπης, για να μπορέσει να προηγηθεί.
Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, επειδή παρά τη μαζικότητα τους (συμμετείχε το 15% του πληθυσμού) ήταν ειρηνικές, κανένας δεν έδωσε σημασία στις διαμαρτυρίες των Πολιτών, οι οποίοι απαιτούσαν την εκδίωξη της Τρόικας.

Από την άλλη πλευρά, η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας της χώρας, στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων που επέβαλλε η Τρόικα, ήταν σχεδόν απόλυτη (άρθρο) – γεγονός που επεξηγεί καλύτερα τους επαίνους που απονεμήθηκαν στην κυβέρνηση της, καθώς επίσης την εχθρότητα, με την οποία ο πρωθυπουργός της αντιμετώπισε την Ελλάδα στο σύσκεψη κορυφής.

«Είναι σημαντικό για όλους στην ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα, σεβόμενη τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Όλοι θα πρέπει να προσφέρουν αυτά που μπορούν, ενώ εμείς κάναμε το καθήκον μας τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι δεν θα πληρώσει τα χρέη του, ότι θα αυξήσει τους μισθούς και θα μειώσει τη φορολογία, απαιτώντας νέα δάνεια από τους εταίρους του«, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πορτογάλος πρωθυπουργός, τοποθετούμενος εναντίον της Ελλάδας.

Εν τούτοις, 32 προσωπικότητες από την Πορτογαλία έστειλαν ένα ανοιχτό γράμμα στον πρωθυπουργό, με το οποίο τοποθετούνται εναντίον των δηλώσεων του – απαιτώντας υπευθυνότητα και αλληλεγγύη με την Ελλάδα, αντί προσβολές και τιμωρίες. Κατά τους ίδιους, η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι αντιπαραγωγική – ενώ η ανεργία, η συνεχής αύξηση των δημοσίων χρεών, καθώς επίσης ο αποπληθωρισμός, δεν αντιμετωπίζονται με τέτοια μέσα.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός όμως τάθηκε υπέρ της άνευ όρων αποδοχής της πολιτικής λιτότητας από την Ελλάδα ή της αποπομπής της από την Ευρωζώνη – δηλώνοντας την πλήρη υποταγή του στη γερμανίδα καγκελάριο, καθώς επίσης τη δουλικότητα του, την οποία ασφαλώς δεν συμμερίζονται οι συμπατριώτες του.

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, οι υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή συνειδητοποιούν πως το δημόσιο χρέος της χώρας είναι εξαιρετικά επώδυνο, για έναν λαό που έχει υποστεί ήδη τα πάνδεινα – αφού, παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, καθώς επίσης την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, συνεχίζει να αυξάνεται, έχοντας φτάσει στο 129,1% του ΑΕΠ (γράφημα).
.
Πορτογαλία, Ελλάδα, χρέος – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους των δύο χωρών.
 .
Όπως φαίνεται δε από το γράφημα, ακολουθεί την ίδια σχεδόν πορεία με το ελληνικό (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά στήλη), το οποίο μειώθηκε μεν μετά το PSI, αυξανόμενο όμως αμέσως μετά, αφού ουσιαστικά η διαγραφή επιβάρυνε σχεδόν ολοκληρωτικά την Ελλάδα – εάν συμπεριλάβει κανείς τα κεφάλαια που χρειάστηκαν (συνεχίζουν να χρειάζονται) για τις τράπεζες.

Ο δήθεν υποδειγματικός μαθητής της Τρόικας λοιπόν έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 230 δις € στο τρίτο τρίμηνο του 2013, τα οποία αντιστοιχούν ουσιαστικά στο 131,4% του ΑΕΠ – παρά το ότι η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αύξησε τεχνητά το ΑΕΠ της Πορτογαλίας, όπως επίσης της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, συμπεριλαμβάνοντας τον τζίρο των παράνομων δραστηριοτήτων (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο και πορνεία). Με ρυθμό ανάπτυξης δε 0,7% το 2014, δεν μειώνονται σε καμία περίπτωση τα χρέη – ενώ σύντομα η χώρα θα ξεπεράσει την Ιταλία, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά την Ελλάδα.
Ο οικονομολόγος και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αντιλαμβάνεται προφανώς πως το ύψος του δημοσίου χρέους είναι ήδη υψηλότερο, από αυτό που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία – ενώ τα επιτόκια δανεισμού είναι ακόμη πολύ χαμηλά, επειδή η ΕΚΤ επεμβαίνει αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά.
Αυτό όμως που ουσιαστικά επιτυγχάνεται δεν είναι η επίλυση του προβλήματος, αλλά η αναβολή του μοιραίου – όπου η χώρα του, λεηλατημένη σαν τη στυμμένη λεμονόκουπα, θα αναγκασθεί να πτωχεύσει, οδηγώντας στην απόγνωση το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της.Στο γράφημα που ακολουθεί συγκρίνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Πορτογαλίας με αυτό της Ελλάδας (διακεκομμένη γραμμή) – το οποίο έχει μία σχετικά ανάλογη πορεία, με τον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας να είναι ελλειμματικός (-4,9%).
 .
Πορτογαλία, Ελλάδα, οικονομία – η εξέλιξη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των δύο χωρών.
 .
Ολοκληρώνοντας, ευτυχώς η αντιπολίτευση έχει κατανοήσει το πρόβλημα, απαιτώντας ελαφρύνσεις στο θέμα του χρέους – ενώ για τον σοσιαλιστή ηγέτη της, ο οποίος πιθανότατα θα κερδίσει τις εκλογές το Φθινόπωρο, η απομόνωση, καθώς επίσης η «δαιμονοποίηση» της Ελλάδας, είναι ένας λανθασμένος και επικίνδυνος δρόμος. Επίσης ο προσανατολισμός προς το Βερολίνο, ο οποίος θεωρείται απόλυτα εσφαλμένος, όπως και η πολιτική λιτότητας.
 .
Σημείωση: Η Ισπανία, στην οποία είναι παράνομη τόσο η πορνεία, όσο και τα ναρκωτικά, ενώ η μαύρη εργασία ανθίζει, καθώς επίσης το λαθρεμπόριο, κερδίζει αρκετά από τη νέα νομοθεσία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία ο τζίρος των παραπάνω θα συμπεριλαμβάνεται στο ΑΕΠ – αφού υπολογίζεται πως θα το αυξήσει κατά 4,5%.Η αντιμετώπιση δε των δαπανών για έρευνα και στρατιωτικό εξοπλισμό ως επενδύσεις, συμμετέχει κατά 1,5% – ενώ θα προστεθούν 46 δις € στο ΑΕΠ της, από τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες. Στην Ιταλία το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2%, ενώ στη Μ. Βρετανία κατά 0,7% – επειδή πολλές από τις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται ήδη στις στατιστικές.
Με τον τεχνητό αυτό τρόπο, το δημόσιο χρέος της Ισπανίας μειώθηκε κατά 4%, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 0,3% στο 6,8% το 2014. Αναρωτιέται βέβαια κανείς γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται η διαφθορά στη «φάρσα» της νέας μέτρησης του ΑΕΠ – η οποία υπολογίζεται στο 5% παγκοσμίως, από τον ΟΟΣΑ.
Με δεδομένο τώρα το ότι η Ισπανία θεωρείται πρωταθλήτρια στη διαφθορά, τα στατιστικά της στοιχεία θα μπορούσαν να ωραιοποιηθούν ακόμη περισσότερο – αν και δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι, κατέχει τη δεύτερη θέση στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία στην παιδική φτώχεια, με την ανεργία στο 25% και την αντίστοιχη των νέων στο 54%.
.
Υστερόγραφο: Ενώ τα μάτια της Ευρώπης είναι στραμμένα στην Ελλάδα, προμηνύεται μεγάλη καταιγίδα στη Γαλλία – κυρίως λόγω της αδυναμίας της να ανταπεξέλθει με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Θεωρείται δε πως αυτή αποτελεί, μαζί με την Ιταλία, το μεγαλύτερο «συστημικό κίνδυνο» για το ευρώ –γεγονός που διακωμωδεί την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της στο θέμα της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία «η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της, τεκμηριώνοντας πως έχει κανόνες που ισχύουν για όλους«!
Με βάση όμως όσα ακούγονται από την Κομισιόν, η Γαλλία σχεδιάζει πολύ αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία τον περιορισμό των ελλειμμάτων της στο 3% – το 2018, αφού προηγουμένως διεξαχθούν οι εθνικές της εκλογές (2017). Λέγεται δε πως έχει ήδη καταθέσει ένα ανάλογο αίτημα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη – χρησιμοποιώντας προφανώς την Ελλάδα, για να καταφέρει να πετύχει τους δικούς της στόχους.
Η αδυναμία της Γαλλίας να ελέγξει τα ελλείμματα της αποτελεί, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, ένα κατά πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, από αυτό της Ελλάδας – πόσο μάλλον όταν η οικονομική της κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.
Ειδικότερα, από πλεόνασμα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ της, στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, εμφανίζει πλέον έλλειμμα -2%, έχοντας χάσει έξι θέσεις στον πίνακα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας (από τη 15η στην 21η) – ενώ θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος της κατά 4,1% το 2015, πλησιάζοντας επικίνδυνα το 100% (92,2% το 2014).
Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της υπολογίζεται μεν διπλάσιος από το 2014 (στο 0,8%), αλλά είναι πάρα πολύ χαμηλός για να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου της, καθώς επίσης για να σταματήσει τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία – η οποία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα φτάσει στο 10,1% από 9,9% προηγουμένως.Αν και σχεδιάζει δε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 15-20 δις €, το αποτέλεσμα δεν θα αντιστραφεί – επειδή ένα τέτοιο ποσόν είναι ελάχιστο, συγκριτικά με αυτό που χρειάζεται.
Στα παραπάνω πλαίσια, ο επίτροπος οικονομικών της Κομισιόν και πρώην υπουργός της Γαλλίας, την απείλησε ξανά με την επιβολή κυρώσεων – ενώ η Κομισιόν θα ασχοληθεί ακόμη μία φορά με τα ελλείμματα της Γαλλίας, καθώς επίσης της Ιταλίας.
Υπάρχουν βέβαια πολλά άλλα προβλήματα όπως, για παράδειγμα, οι τεράστιες ζημίες των κρατικών της εταιριών – μεταξύ άλλων του πυρηνικού ομίλου Areva (87% στην ιδιοκτησία του δημοσίου), οι ζημίες του οποίου υπολογίζονται στα 5 δις € το 2014.

Το ποσόν αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χρηματιστηριακή του αξία, καθώς επίσης από τα ίδια κεφάλαια του – οπότε θα πρέπει να διασωθεί από την κυβέρνηση, με χρήματα των Γάλλων φορολογουμένων,όπως δύο άλλοι όμιλοι στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι, η Ελλάδα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των προβλημάτων πολλών άλλων κρατών – ακόμη και αυτών της υπερδύναμης.

© Copyright 2015 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

608 353 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.