ΚΎΠΡΟΣ: "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ" ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΚΎΠΡΟΣ: "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ" ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ήφαιστος Παναγιώτης
Ήφαιστος Παναγιώτης

Παναγιώτης Ήφαιστος https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/

Η ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες κινείται μέσα σε μια δίνη παρακρούσεων. Όχι πως πριν ήταν καλύτερη αλλά οι Κων. Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου τηρούσαν, τουλάχιστον, κάποια προσχήματα λογικών αποφάσεων στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Κάποια είπαμε, όχι πολλά. Κράχτες της νεοελληνικής παράκρουσης είναι κάποιοι επιστημονικά μεταμφιεσμένοι, μερικοί και “κρυμμένοι” μέσα σε κάθε ιδρύματα έξωθεν χρηματοδοτούμενα, οι οποίοι εκτός από παρασιτικό βίο συναγελάζονται με πολιτικάντηδες που λικνίζονται πνευματικά.

Οι συνέπειες για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μοιραίες. Αφήνουμε το μέτωπο της Ευρώπης, των ΗΠΑ, των Βαλκανίων και της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Θράκη και στεκόμαστε στην Κύπρο. Εάν οι Έλληνες της Κύπρου διολισθήσουν στην αγκαλιά της Τουρκίας η Μικρασιαστική καταστροφή του 1922 συγκριτικά θα είναι ιστορικό επεισόδιο. Σχετικά με την Κύπρο να θυμηθούμε ότι εκατοντάδες φορείς επιστημονικών τίτλων και πολλοί πολιτικάντηδες σπιθαμιαίου πολιτικού και πνευματικού αναστήματος υπέγραφαν λίστες υποστήριξης του φασιστικού, ανελεύθερου, αντί-δημοκρατικού και νομικά τερατώδους σχεδίου Αναν. Οι αναφορές μας είναι όντως σκληρές αλλά σκληρή είναι και η απώλεια της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Όχι μόνο σκληρή αλλά και πολιτικά ακραία εγκληματική. [συναφή και τα «Ένας πολιτικός ψυχίατρος να εξηγήσει τι σημαίνει διζωνική ομοσπονδία http://wp.me/p3OlPy-D7», «[“Πλαίσιο Αρχών για μια δίκαιη λύση και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με γνώμονα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο”, από… http://wp.me/p3OlPy-lc» και «In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη. Ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και ο Γιάννος Κρανιδιώτης http://wp.me/p3OlPy-I2 » ]

Ο πολιτικός ανορθολογισμός που κυριαρχεί πλέον συντριπτικά στην Ελλάδα και Κύπρο μας παραλύει. Έτσι, η πρόσφατη θέση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα στην Κύπρο (προϋπόθεση λύσης) –η πρώτη στρατηγικά και διαπργματευτικά ορθολογιστική ελληνική στάση μετά το 1974– αντί να γίνει αμέσως διαπραγματευτική στρατηγική όλων συμβαίνει το αντίθετο. Όλοι σφυρίζουν αδιάφορα.

Παράκρουση είναι το είδος της «λύσης» του Κυπριακού όπως το συζητάμε τις τελευταίες δεκαετίες. Παράκρουση που προκαλεί πολιτικό και διπλωματικό ανορθολογισμό που σέρνει την Κύπρο στην αγκαλιά της Τουρκίας, καθιστά όμηρους τους Έλληνες της Κύπρου και παγιδεύει στρατηγικά την Ελλάδα. Πολιτική ισότητα λέχθηκε πριν αρκετές δεκαετίες, έκτοτε συζητάμε οικειοθελώς περί αυτού οδηγούμενοι από το ένα αδιέξοδο στο άλλο και πολλοί δικοί μας ανεγκέφαλοι (ή κάτι χειρότερο) έχουν κάνει την λεγόμενη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σημαία τους. Παράκρουση δηλαδή άνευ ορίων.

Γιατί να μην κάνουν το ίδιο και οι άλλοι αφού εμείς το κάνουμε! Γιατί να πουν κάτι διαφορετικό οι άλλοι αφού εμείς δεν ζητούμε ένα βιώσιμο κράτος απαλλαγμένο από τις διχαστικές αβαρίες των αποικιοκρατών που μας παγίδεψαν την στιγμή που «έφυγαν» στην λογική του διαίρει και βασίλευε! Γιατί να το κάνουν άλλοι αφού εμείς οι ίδιοι δεν ζητούμε αυστηρή εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά την διεθνή τάξη (αποχώρηση στρατευμάτων εισβολής) και γιατί να πουν κάτι άλλο τρίτα κράτη όταν εμείς δεν απαιτούμε να τηρηθεί αυστηρά η διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα! [“Πλαίσιο Αρχών για μια δίκαιη λύση και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με γνώμονα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο”, από… http://wp.me/p3OlPy-lc]

Για να τελειώσω αυτό το σύντομο σημείωμα με αφορμή την θέση του νεοεκλεγέντος ηγέτη των τουρκοκυπρίων, ο οποίος λογικά υιοθετεί τις πάγιες ακραίες θέσεις της Τουρκίας (βλ. στο τέλος), σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες του πόσοι πολλοί κράχτες στην δική μας πλευρά θα δαγκώνουν τα καρότα που θα επισείει ο  καθόλα φανατικός Ανανιστής κ Ακιντζί κατ’ εντολή της Άγκυρας. Θα δαγκώνουν τα καρότα πού επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την εισβολή και κατοχή κάτι που επί δεκαετίες κατορθώσαμε να αποτρέψουμε (και κυρίως με το μεγαλειώδες ΟΧΙ του 2004 κατά του φασιστικού σχεδίου Αναν).

Ποιο κράτος μπορεί να επιβιώσει όταν εσωτερικά είναι διαιρεμένο σε εθνική και ρατσιστική βάση; Μια ενδοκρατική τάξη την οποία όχι μόνο θα εποπτεύει η «εγγυήτρια» Τουρκία αλλά οι συμμετέχοντες σε εθνική/ρατσιστική βάση θα πρέπει να αποφασίζουν με πολιτική ισότητα, δηλαδή ομόφωνα επί όλων. Γιατί δεν αντιτάσσουμε το γεγονός ότι το ζήτημα της διασφάλισης των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών ενός κράτους είναι ένα πράγμα και άλλο η δημιουργία ενός φρενοκομείου που θα ονομαστεί «Νέα Κύπρος» (έτσι το ήθελε ο τουρκικός, «ελληνικός» και ξένος Ανανισμός που τώρα επανέρχεται δριμύς και αποφασισμένος να μας δώσει την χαριστική βολή). Η παράκρουσή μας και η αφέλειά μας να συζητάμε σε αυτή την βάση είναι αυτοκτονική και παγιδευτική του μέλλοντος.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός διεθνολόγος ή και συνταγματολόγος για να γνωρίζει ότι εάν βάλουν μέσα σε ένα κράτος το 82% μιας εθνικής πλειοψηφίας και το 18% μιας εθνοτικής μειοψηφίας δεν θα υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε απόφασης. Μόνο διενέξεις, συγκρούσεις και τουρκική παρέμβαση να … σώσει το νέο κρατίδιο. Να το εντάξει πλήρως στην τουρκική σφαίρα επιρροής όπως επανειλημμένα έγραψε στα κείμενά του ο νυν τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Μέχρι βέβαια να τουκροποιηθεί θα κάνει κάτι καλύτερο για την Τουρκία: Ενώ δηλαδή θα φεύγουν σταδιακά οι Έλληνες της Κύπρου από το νησί οι υπόλοιποι που θα ζουν εκεί θα είναι στρατηγικοί όμηροι της Τουρκίας που θα παγιδεύει έτσι την Ελλάδα επί μακρόν.

Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να είμαστε αισιόδοξοι. Πέραν του ότι η Ελλάδα είναι γονατισμένη από τα φρικτά λάθη του ανάλγητου πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης η πνευματική ζημιά είναι μεγάλη και μάλλον ανεπίστροφη (;). Εάν κρίνουμε από πολλές στάσεις μας συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ζητήματος το πολιτικό-πνευματικό ανοσοποιητικό των νεοελλήνων καταμαρτυρεί μεγάλες βλάβες. Διεθνισμοί, κοσμοπολιτισμοί, ιδεολογήματα περί «παγκοσμιοποίησης» και εθνομηδενισμοί έχουν ροκανίσει τους νεοέλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο σε τέτοιο βαθμό που υπάρχει πλέον μεγάλο έλλειμμα πολιτικού ορθολογισμού.

Γιατί πολιτικός ορθολογισμός συνεπάγεται σωστή γνώση και κατανόηση του ρόλου του κράτους στον σύγχρονο κόσμο, των προϋποθέσεων βιωσιμότητάς του και των αναγκών που θέτει το θηριώδες και ακραία ανταγωνιστικό διεθνές σύστημα. Θηριώδες όχι επειδή έτσι το κατασκεύασε κάποιος αλλά επειδή εγγενώς δεν υπάρχει τρόπος προσδιορισμού πλανητικής πολιτικής ηθικής και πλανητικής διακυβέρνησης που θα διαχειριζόταν ένα πλανητικό σύστημα διανεμητικής δικαιοσύνης. Απουσιάζει μια παγκόσμια κοινωνία και δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Τόσες χιλιετίες έτσι ήταν και έτσι συνεχίζει. Τόσο απλά. Μπορεί να το καταλάβουν και νήπια σε άλλα βιώσιμα κράτη δεν μπορεί εν τούτοις να γίνει κατανοητό στην Ελλάδα. Το μεταπολιτευτικό ροκάνισμα για να μην πω το μεταπολεμικό έχει προκαλέσει αθεράπευτες (;) βλάβες.

PlatiasWaltzIntro

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestosedu.gr[email protected]
Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρίαhttps://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Διεθνής πολιτική 21ος αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμόςhttps://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕhttps://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμόςhttps://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτηςhttps://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούνhttps://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
Προσωπική σελίδαhttps://www.facebook.com/p.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμαhttps://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
«Κοσμοθεωρία των Εθνών»https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Προσωπικό προφίλhttps://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

Παρατίθεται εδώ μια από τις πολλές ειδήσεις για θέσεις των τούρκων

Ακιντζί: «Οι εγγυήσεις δεν μπορούν να τερματιστούν μονομερώς με δήλωση της Ελλάδας»

akintziΣΤΙΣ 6 ΜΑΙΟΥ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

«Οι εγγυήσεις δεν μπορούν να τερματιστούν μονομερώς με δήλωση της Ελλάδας, διότι βασίζονται σε διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Μουσταφά Ακιντζί , σχολιάζοντας δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών , Νίκου Κοτζιά.

Ο Ακιντζί , παραβλέποντας ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 συνάφθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας αφενός και της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας αφετέρου , είπε ότι «υπάρχουν πέντε συνομιλητές γι` αυτό το θέμα: η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η νότια Κύπρος και η “Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου”».

Επομένως, δήλωσε, «δεν έχει κανένα νόημα να το λέει αυτό μονομερώς η Ελλάδα. Επιπλέον είναι ένα θέμα που δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας. Η ασφάλεια της Κύπρου με το δικαίωμα της εγγύησης της Τουρκίας έχει άμεση σχέση».

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ακιντζί σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Σταρ» εξέφρασε αντίθεση στην αντίληψη που κυριαρχεί, όπως είπε, στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εγώ είμαι το κυρίαρχο κράτος και εσείς είστε πολίτες μου».

Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται με «τσιγκουνιά» στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας και πρόσθεσε πως «αν χωνέψει ότι είναι ίση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, τότε θα έχει ξεπεραστεί το πιο σημαντικό εμπόδιο».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος στις 6 Μαίου θα μεταβεί στην ‘Αγκυρα με πρόσκληση του ΤαγίπΕρντογάν, δήλωσε ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και πρέπει να γίνεται αντιληπτό αυτό που λέει και όχι κάτι διαφορετικό.
Έθνος

Richard Koselleck, ομιλία στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 20 Νοεμβρίου 2000

3 Μαΐου, 2015

Καλώς είπας, Υπουργέ

3 Μαΐου, 2015