Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΤΕΧΝΟΣΦΑΙΡΑΣ

Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΤΕΧΝΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΓιούγκερΠ. Ήφαιστος https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/

Με έκπληξη διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι ο «διοικητής της τεχνόσφαιρας» και στερούμενος δημοκρατικής νομιμοποίησης Γιούγκερ επιτίθεται ξανά κατά της δημοκρατίας αυτή την φορά κατά της Βρετανίας. Πριν λίγες μέρες αυτός και ο κ Ντούϊζεμπλουμ εξέφραζαν περιφρόνηση κατά της λαϊκής ετυμηγορίας στην Ελλάδα. Τώρα ξεθαρρεύουν και τα βάζουν κατά μιας μεγάλης ευρωπαϊκής δύναμης. Για όσους παροικούν την Ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά είναι θανατηφόρες εισροές μέσα σε μια διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που λικνίζεται ολοένα και περισσότερο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εξαρχής η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινήθηκε μέσα σε μια δίνη θεμελιωδών συγχύσεων, μπερδεμάτων και αντιφάσεων.

Charles_de_Gaulle-1963Τον αρχικό υπερ-ενθουσιώδη φεντεραλισμό τον διαδέχθηκε την δεκαετία του 1950 η παράκρουση της συγχωνεύσεως των ευρωπαϊκών εθνών μέσα σε ένα ανθρωπολογικό ακταρμά που θα επιτύγχανε μια υπερεθνικότητα στην βάση μιας οικονομικής ανθρωπολογίας. Πολύ εύστοχα ο Κονδύλης σημείωσε ότι «οι φιλελεύθεροι πολιτικοί και οικονομολόγοι, οι οποίοι παρά τις συνεχείς έμπρακτες διαψεύσεις των τριών τελευταίων αιώνων, εξακολουθούν να διατείνονται ότι το εμπόριο θα υποκαταστήσει τον πόλεμο, υποπίπτουν σ’ ένα τεράστιο λογικό και ιστορικό σφάλμα. Μόνον όποιος ενστερνίζεται ένα οικονομιστικό ντετερμινισμό, δηλαδή μόνο όποιος αποδίδει τους πολέμους σε οικουμενικούς ανταγωνισμούς και μόνον, δικαιούται λογικά να πιστεύει ότι η οικονομική συνεργασία θα καταργήσει τους πολέμους. Στο κρίσιμο αυτό σημείο, όπως και σε άλλα ακόμη, ο οικονομικός φιλελευθερισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά χυδαίος μαρξισμός με αντεστραμμένα πρόσημα».

Φρένο σε αυτή την αντεστραμμένη παράκρουση έβαλε το 1996 ο Πρόεδρος ντε Γκολ ο οποίος με τον «Συμβιβασμό του Λουξεμβούργου» εξώθησε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προς τον διακυβερνητισμό και τις συναινετικές αποφάσεις. Μαζί με το γεγονός ότι βασικά από το 1949 (ίδρυση της Ατλαντικής Συμμαχίας και κάθοδος των ΗΠΑ στην Ευρώπη) η στρατηγική σταθεροποίηση της ηπείρου οφειλόταν στην στρατηγική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών οι Ευρωπαίοι κινούμενοι βασικά μέσα σε ένα στρατηγικό θερμοκήπιο μπόρεσαν να αναπτύξουν απερίσπαστοι οικονομική και εμπορική συνεργασία στους «χαμηλούς τομείς ολοκλήρωσης».

Παρενθετικά για να καταλάβομε το βάθος των διαφορών στα πεδία της λεγόμενης ολοκλήρωσης μεταξύ διεθνιστών φιλελευθέρων (ανθρωπολογική εξομοίωση και πολιτική εξίσωση με θεσμούς και οικονομικά μέσα) και εθνοκρατοκεντρικών αντιλήψεων («Ευρώπη των Πατρίδων») ιδού μερικές θέσεις του ντε Γκολ για την «Ευρώπη των Πατρίδων»:

«Για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύσεις που να αξίζουν απαιτείται να λαμβάνουμε υπόψη τις πραγματικότητες. Το γεγονός δηλαδή ότι η Ευρώπη αποτελείται από έθνη. Είναι με αφετηρία αυτά τα έθνη που θα πρέπει να συγκροτήσουμε την Ευρώπη και εάν έτσι υπάρξει να την υπερασπιστούμε» .

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να οικοδομηθεί] από μερικούς αρεοπαγίτες τεχνοκράτες, απάτριδες και ανεύθυνους (1965)».

«Μήπως [η διαδικασία υπερεθνικής ολοκλήρωσης] επεδίωκε – που θα ήταν κιόλας πολύ – να εναρμονίσει με πρακτικά συμφέροντα των έξι κρατών, να ενισχύσει την οικονομική τους αλληλεγγύη απέναντι στο εξωτερικό και αν ήταν δυνατό, να επιτύχει την κοινή δράση στον διεθνή τομέα; Ή μήπως προορισμός του ήταν να πραγματοποιήσει την ολοκληρωτική συγχώνευση των οικονομιών τους και της πολιτικής τους για να εξαφανισθούν, σε μια μοναδική ολότητα που θα είχε την κυβέρνησή της, το κοινοβούλιό της, τους νόμους της και που θα διοικούσε σε όλους τους τομείς τους υπηκόους της, υπηκόους Γαλλικής, Ιταλικής, Ολλανδικής, Βελγικής, ή Λουξεμβουργιανής προέλευσης, που θα γίνονταν συμπολίτες στους κόλπους της τεχνητής πατρίδας που θάχε γεννήσει το μυαλό των τεχνοκρατών; Είναι αυτονόητο πως, επειδή δεν μου αρέσουν οι χίμαιρες, είχα ταχθεί με την πρώτη έννοια. Αλλά η δεύτερη συνοδευόταν απ’ όλες τις ελπίδες και όλες τις αυταπάτες των οπαδών της υπερεθνικής σχολής». «[με την πείρα που αποκτήθηκε από την ίδρυση της ΕΟΚ] εξακριβώθηκε πως, για να προχωρήσουμε στην ένωση της Ευρώπης, τα κράτη ήταν τα μόνα αξιόλογα στοιχεία, και πως όταν κινδύνευε το εθνικό συμφέρον, τίποτα και κανείς δεν μπορούσε να τα εκβιάσει, και μόνο ο δρόμος της συνεργασίας [στο πλαίσιο ομόφωνων αποφάσεων] ήταν σε θέση να οδηγήσει κάπου (…) Σε ποια βάθη αυταπάτης έπρεπε, αλήθεια, να φτάσει κανείς για να πιστέψει πως τα Ευρωπαϊκά έθνη, που σφυρηλατήθηκαν επί αιώνες με τεράστιες προσπάθειες και οδύνες, καθένα με την ιστορία του, την γεωγραφική του θέση, την γλώσσα του, τις παραδόσεις του, τους θεσμούς του, θα μπορούσαν με την θέλησή τους να πάψουν να είναι οι εαυτοί τους, και θα δέχονταν να σχηματίσουν ένα και μόνο κράτος. Σε ποιες συνοπτικές σκέψεις ανταποκρίνονταν η σύγκριση που έκαναν συχνά αφελείς άνθρωποι, ανάμεσα σ’ εκείνο που έπρεπε να κάνει η Ευρώπη και σε όσα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες (1965)».

Ο ντε Γκολ επιβάλλοντας ένα πολιτικό και διακρατικό ορθολογισμό συμβατό με την διαφοροποιημένη εθνοκρατοκεντρική φύση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προσδιόρισε βασικά τα πολιτικά και θεσμικά χρώματα του εγχειρήματος. Τα χρώματα αυτά, για να συντομεύουμε, ξεθώριασαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες όταν έγινε το τεράστιο άλμα στο κενό της ΟΝΕ που μας οδήγησε στο αβέβαιο σήμερα.

Αβέβαιο για πολλούς λόγους.

  • Η άνιση ανάπτυξη επιταχύνθηκε με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν διλήμματα ασφαλείας μεταξύ των μεγάλων κυρίως ευρωπαϊκών δυνάμεων (εμείς είμαστε απειροελάχιστη υπόθεση μπροστά στις υποβόσκουσες αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων κρατών)
  • Η πολιτική και στρατηγική σκέψη εξοστρακίστηκε
  • Την διοίκηση της ΕΕ ανέλαβαν κοινωνικοπολιτικά ανεξέλεγκτα άτομα που συνεργάζονται με αδιαφανείς κερδοσκόπους, τοκογλύφους και με ρευστό τρόπο με αξιωματούχους ηγεμονικών κρατών.
  • Τα λάθη της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης (εννοώ σε διακυβερνητική όχι υπερεθνική βάση) αυξάνονται και σωρεύονται.
  • Οι αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων υποβόσκουν και εντείνονται ανάλογα και αντίστοιχα με την εξέλιξη της κατανομής ισχύος και τους ηγεμονικούς ανταγωνισμούς στην Ευρασία ενώ οι σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας είναι καθοριστικές για το μέλλον των πάντων.

Ο Γιούκερ και οι άλλοι τεχνοκράτες όμως εκεί ολόρθοι παραμιλούν νομίζοντας ότι μπορούν να αναμετρώνται χωρίς συνέπειες με την δημοκρατία των κρατών μελών. Σίγουρα για τους ίδιους που αμείβονται με παχυλούς μισθούς συνέπειες δεν υπάρχουν. Αναπόδραστα πλέον, όμως, υποβόσκει αστάθεια. [σχετικό, μεταξύ άλλων, και το εξής: http://www.ifestosedu.gr/130big_european_states.htm]

Οι σχετικές ειδήσεις από το διαδίκτυο:

Γιούνκερ: Η Βρετανία δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην ΕΕ. Προειδοποιητικές βολές για τη δέσμευση Κάμερον για δημοψήφισμα εξόδου από την Ένωση

Η Βρετανία δικαιούται μια δίκαιη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της, τόνισε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τοποθετούμενος σε ένα λεπτό ζήτημα μερικές ημέρες πριν διεξαχθούν οι εξαιρετικά αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές στη χώρα αυτή.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι εάν κερδίσει τις εκλογές της Πέμπτης, θα διοργανώσει δημοψήφισμα το 2017 για να αποφασιστεί εάν η χώρα του θα μείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι, αφού προηγουμένως επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ανακτήσει μέρος των εξουσιών οι οποίες έχουν εκχωρηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς—ιδίως το δικαίωμα επιβολής περιορισμών στη μετανάστευση εντός της ΕΕ.

Όμως είναι κάθε άλλο παρά σαφές εάν ο Κάμερον θα παραμείνει στον θώκο του πρωθυπουργού, καθώς οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως ούτε οι Συντηρητικοί, ούτε οι Εργατικοί (η αξιωματική αντιπολίτευση) θα καταλάβουν αρκετές έδρες ώστε να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

«Επιθυμώ μια δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία, όμως η Βρετανία δεν είναι σε θέση να επιβάλει την αποκλειστικά δική της βούληση σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Γιούνκερ μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λέιβεν στο Βέλγιο.

Ο Κάμερον έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ προς τη Βρετανία, ερχόμενος σε σύγκρουση με την Κομισιόν, η οποία επιμένει ότι οι πρόνοιες της συνθήκης της ΕΕ που εγγυώνται την ελευθερία κίνησης των εργαζομένων δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

«Είμαι σθεναρός υποστηρικτής της ελευθερίας κίνησης των εργαζομένων, πρόκειται για μια θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Γιούνκερ. Ο ίδιος προσκάλεσε τη Βρετανία να υποβάλει έναν κατάλογο με τα αιτήματά της, τα οποία η ΕΕ θα μελετήσει “και τότε θα δούμε».

Ο ίδιος επέμεινε ότι δεν θέλει η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ, ούτε όμως θέλει η ΕΕ να εκτελεί βρετανικές εντολές.
Το Εργατικό Κόμμα από την πλευρά του σημειώνει πως θα διοργάνωνε δημοψήφισμα μόνο στην περίπτωση μιας μεγάλης κλίμακας μεταβίβασης εξουσιών από το εθνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες—κάτι που δεν μοιάζει πιθανό να συμβεί, τουλάχιστον άμεσα.

Ο Κάμερον είχε δώσει σκληρή μάχη εναντίον του διορισμού του Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέρυσι, καθώς θεωρεί τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου υπερβολικά φεντεραλιστή. Ο Κάμερον επέβαλε να διεξαχθεί μια—δίχως προηγούμενο—ψηφοφορία κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ, στην οποία ηττήθηκε 26-2.

Ο Γιούνκερ είχε προκαλέσει τον Μάρτιο έντονη δυσφορία στο Λονδίνο, όταν υπέδειξε ότι η ΕΕ χρειάζεται δικό της στρατό για να ορθώσει το ανάστημά της έναντι της Ρωσίας. Η Βρετανία απορρίπτει πάντοτε την πρόταση να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός, καθώς θεωρεί ότι αυτό θα υπονόμευε το NATO.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε χθες πως οι Βρετανοί “συγχύστηκαν πραγματικά όταν τάχθηκα προ ημερών υπέρ (της δημιουργίας) Ευρωπαϊκού στρατού, κάτι φυσικά που δεν είναι βραχυπρόθεσμο, αλλά μακροπρόθεσμο ζήτημα”.

http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/817160/giounker-i-vretania-den-borei-na-epivalei-ti-thelisi-tis-stin-ee/

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr
Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

276 183 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.