Γιάννης Μάζης: Στόχος είναι να υποτάξουν τη χώρα

Γιάννης Μάζης: Στόχος είναι να υποτάξουν τη χώρα

Το σκληρό πολιτικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την Ελλάδα, με στόχο να υποταχθεί η χώρα και η σημερινή κυβέρνηση και να καταστεί ανεπιθύμητη στο διεθνές σύστημα, επισήμανε ο καθηγητής γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.
Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση και το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, είπε πως «το ΔΝΤ μπορεί να λέει ότι αποχώρησε για τεχνοκρατικούς λόγους, η πράξη του όμως είναι αμιγώς πολιτική, εκβιαστική και ενδεχομένως σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων όπου δήθεν οι Ευρωπαίοι θέλουν μεν τη λύση αλλά χωρίς το ΔΝΤ αυτό δε γίνεται».
Στην προέκταση του λόγου του η ενέργεια και η στρατηγική θέση της χώρας: τα συμφέροντα και οι συμφωνίες, ο ρόλος της γείτονος μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις και το αποτέλεσμα των εκλογών, οι προκλήσεις της με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, τα Bαλκάνια και τα παιγνίδια των μεγάλων δυνάμεων.
Ο κ. Μάζης εκτίμησε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι κομβικός και αυτό μετράει πολύ στο να μη θέλουν πραγματικά την Ελλάδα εκτός Ε.Ε., αλλά απλά να ταπεινώσουν την κυβέρνησή της.
Προέβλεψε μάλιστα ότι ανήμερα της 18ης Ιουνίου, που υπάρχει Eurogroup, δύσκολα θα υπάρξει υπογραφή για τον αγωγό από Ρωσία σε Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα, γιατί οι Αμερικανοί θέτουν θέμα. Οι εξελίξεις στη Τουρκία, όπως είπε, φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ερντογάν, και Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να προσέξουν ώστε να μην παγιδευτούν σε τυχόν εγχείρημα εξαγωγής της κρίσης στη γειτονική χώρα, ώστε ο Ερντογάν να ωφεληθεί πολιτικά.
«Η περίοδος είναι ιδιαίτερα θερμή και οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», επισήμανε. «Η ελληνική πλευρά ορθώς αναφέρεται όλο και πιο συχνά στη γεωπολιτική κατάσταση καθώς αυτό είναι το ζητούμενο», ανέφερε.

Arms Control and Nonproliferation: A Catalog of Treaties and Agreements

12 Ιουνίου, 2015

Alfred McCoy, Washington's Great Game and Why It's Failing (Μεταπολεμικές στρατηγικές των ΗΠΑ υπό το πρίσμα της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής)

12 Ιουνίου, 2015