Γεμάτη θησαυρούς η κυπριακή ΑΟΖ – Τι δείχνουν τα σεισμογραφικά

Γεμάτη θησαυρούς η κυπριακή ΑΟΖ – Τι δείχνουν τα σεισμογραφικά

  • Γεμάτη θησαυρούς η κυπριακή ΑΟΖ – Τι δείχνουν τα σεισμογραφικά
Στρατηγικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικά κέρδη εκτιμούν διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί πως είναι οι συμφωνίες που έκλεισαν με την Κύπρο για την εκμετάλλευση τεμαχίων τα οποία βρίσκονται στην ΑΟΖ της και δεν αποκλείεται να κρύβουν κυριολεκτικά θησαυρούς.

  •  Ο λόγος για τα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ που πλέον θα αποτελούν πεδίο ερευνών για τις ENI, TOTAL, Exxon Mobil Qatar και Petroleum.

Την ίδια ώρα, από τα μπόνους των υπογραφών για την έναρξη των ερευνών στα οικόπεδα 6, 8 και 10 αναμένεται να μπουν 103,5 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία της Κύπρου. Οι τελικές προτάσεις θα κατατεθούν προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στις 17 Μαρτίου και στη συνέχεια η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στις υπογραφές.

Πάντως οι εταιρείες που επιλέχθηκαν για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων οικοπέδων έχοντας ως βάση τα τρισδιάστατα σεισμογραφικά που έγιναν το τελευταίο 3μηνο, εκτιμούν πως η εγγύτητα των περιοχών στο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ ίσως σημαίνει πως μοιράζονται κι άλλα πράγματα, όπως υποθαλάσσιους θησαυρούς.

Η νορβηγική εταιρεία PGS, που έχει πραγματοποιήσει όλες τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2006 μέχρι σήμερα, υποδεικνύει τις γεωλογικές δομές, που είναι όμοιες με τη δομή στην οποία ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ. Χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΝΙ, που εκδόθηκε στο Μιλάνο, ενημερώνοντας για τη συμφωνία της με την Total για το «11», όπου σημείωνε ότι με αυτή τη συμφωνία η ΕΝΙ ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στην Κύπρο, αποκτώντας δικαιώματα έρευνας σε μια έκταση 2.215 τετρ. χιλιομέτρων, κοντά στο «υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Zορ».
Το ενδιαφέρον για την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχει αναβαθμιστεί εντυπωσιακά, και είναι ενδεικτικό ότι ο Σαάντ αλ-Κααμπί, επικεφαλής της Qatar Petroleum, συνεταίρου στην ExxonMobil στο τεμάχιο 10, δήλωσε ότι ο κρατικός κολοσσός είναι έτοιμος για σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο. Εξήγησε, επίσης, ότι πρόκειται για στρατηγική κίνηση, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δραστηριοτήτων σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός των αμερικανικών κολοσσών, δεδομένης της κρίσης στον τομέα λόγω των τιμών πετρελαίου.
Πηγή: pontosnews

Γ.Κοντογιώργης: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τις καταιγιστικές εξελίξεις στην περιοχή και στον κόσμο

11 Μαρτίου, 2017

Η στρατηγική σημασία που έχει για το Αιγαίο η αμυντική θωράκιση των Δωδεκανήσων

11 Μαρτίου, 2017