Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Π. Ήφαιστος, Κυπριακό: Υπάρχει νέα στρατηγική; Και ποια; https://wp.me/p3OlPy-1GM

Π. Ήφαιστος, Κυπριακό: Υπάρχει νέα στρατηγική; Και ποια; https://wp.me/p3OlPy-1GM

Το κείμενο που ακολουθεί είναι οι σημειώσεις προφορικής παρέμβασης στις 2 Νοεμβρίου 2017 σε εκδήλωση στην Λευκωσία του μεταπτυχιακού κύκλου διεθνών σχέσεων, διεθνούς οικονομίας και στρατηγικής Ανάλυσης του Ledra College και του Πανεπιστημίου VUZF. Στο αναρτημένο κείμενο προστέθηκαν κάποιες ενισχυτικές αναφορές ενώ εντός κειμένου γίνεται αναφορά σε συναφείς παρεμβάσεις. Στο τέλος παρατίθενται πολλοί τίτλοι και σύνδεσμοι συναφών παρεμβάσεων, δοκιμίων και άρθρων.
Η πρώτη επισήμανση που χρήζει να γίνει, ιδιαίτερα εάν κανείς ομιλεί στην Κύπρο, το μεγαλύτερο εκτός νεοελληνικού κράτους μέρος του Ελληνισμού που επιπλέον διαθέτει κράτος, είναι ότι για να υπάρχει στρατηγική απαιτείται να προσδιοριστούν τα εθνικά συμφέροντα και οι εθνικοί σκοποί για τους οποίους, μάλιστα, η πολιτική συναίνεση πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εθνική στρατηγική, ακριβώς, είναι ο συνδυασμός των μέσων που διαθέτει ένα κράτος και ένα έθνος για να εκπληρώσει τα εθνικά του συμφέροντα. Εάν δεν τα ορίζει τι στρατηγική θα κάνει;
Εκτίμησή μας είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν προσδιορίσει με σαφήνεια τα εθνικά συμφέροντα και δεν έχουν δημιουργήσει δομές για τον σχεδιασμό και την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής. Βασικά μας παίρνει ο Χείμαρρος της διεθνούς πολιτικής και μας εξαποστέλλει προς κρημνούς και βράχια. Για να είμαστε ακριβείς, αυτό συμβαίνει τους δύο τελευταίους αιώνες μετά την Ελληνική Επανάσταση.
Δεν μπορεί να αποτελεί εθνικό σκοπό ή εθνικό συμφέρον και δεν μπορεί να χαραχθεί εθνική στρατηγική εάν η απόφασή μας είναι να αυτοκτονήσουμε.
Γιατί αυτό ακριβώς είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) στην Κύπρο στην οποία οδηγηθήκαμε μετά από συνεχείς υποχωρήσεις.
Η ΔΔΟ σημαίνει ουσιαστικά την δημιουργία ενός Τουρκικού κράτους εντός μιας διαλυμένης ΚΔ όπου οι έποικοι και οι φανατικοί πράκτορες της Άγκυρας θα κυριαρχούν με αποτέλεσμα όπως συνέβη σε ανάλογες περιστάσεις σύντομα η Κύπρος να εισέλθει σε πεδία μεγάλης αστάθειας και να τουρκοποιηθεί.
Αντί λοιπόν να χαράξουμε κόκκινη γραμμή εθνικής επιβίωσης και εφαρμογής της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας πέραν της οποίας δεν συνομιλούμε παρά μόνο ενισχυόμαστε για να αμυνθούμε για να συνομιλήσουμε από θέση ισορροπίας, αποφασίσαμε να αυτοκτονήσουμε με το να αποδεχθούμε να συνομιλούμε για την δημιουργία ενός πολιτικά και πολιτειακά διεστραμμένου κρατικού τέρατος.
ΘΑΝΑΤΟΣ είναι η ΔΔΟ και όποιος συνειδητά ή ανεπίγνωστα για το τι σημαίνει μια τέτοια κατάσταση την υποστηρίζει λειτουργεί Εφιαλτικά και συνεργεί στην δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων της Κύπρου και σε ανεπίστροφη στρατηγική παγίδευση του νεοελληνικού κράτους.
Η εγκατάλειψη αυτής της θανατηφόρας πορείας είναι η πρώτη και κύρια απόφαση μιας νέας στρατηγικής επιβίωσης τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Γιατί τα δύο κράτη θέλουν δεν θέλουν είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Αυτή η τροχιά ΘΑΝΑΤΟΥ που φέρει το όνομα ΔΔΟ, επιπλέον, ήδη δημιούργησε τάσεις γενιτσαρισμού και λεβαντινισμού. [ΤΕΛΙΚΑ, ΟΙ ΛΕΒΑΝΤΙΝΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΛΕΒΑΝΤΙΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ http://wp.me/p3OqMa-1ld] Πιο συγκεκριμένα, πολλές αν όχι οι αιτιολογήσεις της ΔΔΟ είναι προτάσεις υποδούλωσης στην Τουρκία, σταδιακού εκτουρκισμού –μερικά από αυτά που ακούγονται δείχνουν πως πολλοί ενδέχεται και να αλλαξοπιστήσουν– και ολοκληρωτικής εκδίωξης του Ελληνισμού μετά από χιλιάδες χρόνια παρουσία στην Μεγαλόνησο. Πολλές αιτιολογήσεις είναι σε κάθε περίπτωση και κατ’ ουσία δηλώσεις υποταγής στο Τουρκικό εθνικό συμφέρον όπως αναθεωρητικά οι ίδιοι οι Τούρκοι ηγέτες το διακηρύττουν.
Μέχρι να συντελεστεί μια πλήρης τουρκοποίηση, το δέσιμο της Μεγαλονήσου πάνω στο Τουρκικό άρμα θα δημιουργήσει συντελεστικές για την Τουρκοποίηση μεταβατικές ασταθείς καταστάσεις παρόμοιες που βλέπουμε στην περιφέρειά μας, για παράδειγμα στο Ιράκ, στην Συρία και στην ίδια την Τουρκία.
Η ΔΔΟ αναπόδραστα δημιουργεί ένα ασταθές κρατικό βασανιστήριο ενταγμένο μέσα σε ένα ευρύτερο κρατικό βασανιστήριο το οποίο όπως είναι ορατό σε όλους είναι –για όσους αποτελούν μειονότητα ή για όσους δεν βρίσκονται στην εξουσία– το νεοτουρκικό κράτος.
Ο μεταψυχροπολεμικό διεθνές περιβάλλον ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη καθόσον ενόσω προχωρούμε στον 21ο αιώνα το πολυπολικό διεθνές σύστημα αναπόδραστα θα καθίσταται ολοένα και πιο συγκρουσιακό, βασικά στις περιφέρειες.
Δεν είναι του παρόντος να αναλύσω τις γεωπολιτικές συγκυρίες της μεταψυχροπολεμικής εποχής και τις τάσεις που αναπτύσσονται καθότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει σε πολλά δημοσιευμένα κείμενα. [βλ. πχ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. (Σημειώσεις διάλεξης σε ημερίδα με θέμα την θαλάσσια στρατηγική. ΙΔΙΣ / Σχολή Εθνικής Άμυνας – παράρτημα ορισμών, βασικών πτυχών και σύνδεση με Ελλάδα) http://wp.me/p3OlPy-1iU και ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΕΣ, Η ΤΟΥΡΚΊΑ, Η ΚΎΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ http://wp.me/p3OqMa-1kA   http://wp.me/p3OlPy-1uP
Θα μπορούσα όμως να συνοψίσω την μείζονος σημασίας τυπολογία του John Mearsheimer στο έργο του η «Τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων» όπου δίνει μια σχεδόν ολιστική και τεκμηριωμένη τυπολογία των αιτίων του ηγεμονικού ανταγωνισμού και των προεκτάσεων για όλες τις περιφέρειες του πλανήτη. Αντίστοιχα εάν όχι πιο σημαντικές είναι και οι αναλύσεις του Παναγιώτη Κονδύλη στο «από τον 20 στον 21 αιώνα».  Συνοψίζουμε λοιπόν την τυπολογία των αιτίων, των αποφάσεων, των συμπεριφορών και των τακτικών και στρατηγικών προσεγγίσεων των ηγεμονικών δυνάμεων:

  1. Στρατηγικές παρεμπόδισης κάποιας περιφερειακής δύναμης να καταστεί περιφερειακή ηγεμών καθότι όλες οι άλλες μεγάλες δυνάμεις φοβούνται πως εάν μια εξ αυτών εξελιχθεί σε παγκόσμια ηγεμονική δύναμη θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους.
  2. Τραγικά και παράδοξα γνωρίζουν, επίσης, ότι μια παγκόσμια ηγεμονία είναι εξαιρετικά δύσκολη ή και ανέφικτη.
  3. Αν και ο μόνος τρόπος παγκόσμιας ηγεμονίας είναι συντριπτική πυρηνική υπεροχή αυτό είναι επίσης ανέφικτο καθότι παραμονεύει ένας καταστροφικός για όλους πυρηνικός πόλεμος.

Ενόψει αυτών των τριών κύριων “τραγικών” αιτίων των αποφάσεων και συμπεριφορών ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ως τακτικές και στρατηγικές επιλογές των ηγεμονικών δυνάμεων; Κάτι που αφορά ζωτικά και ανά πάσα στιγμή άμεσα τα λιγότερο ισχυρά περιφερειακά κράτη; Απαιτείται τα περιφερειακά κράτη να γνωρίζουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις για τους προαναφερθέντες λόγους βρίσκονται σε μια αέναη διαπάλη στις περιφέρειες με υπερπόντιες στρατηγικές κάθε είδους:

  1. Προσπάθεια μεγιστοποίησης το πλούτου που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους
  2. Παρεμπόδιση όπως είπαμε κάποιας περιφερειακής ηγεμονίας και όταν μια τέτοια τάση υπάρχει συγκρότηση εξισορροπητικών συμμαχιών.
  3. Αξονικό κριτήριο: Διαρκείς εκτιμήσεις και υπολογισμοί για το κόστος – όφελος πάνω στην πλάστιγγα εναλλακτικών αποφάσεων

Οι στρατηγικές και τακτικές στρατηγικές και τακτικές προσεγγίσεις όλων των ηγεμονικών δυνάμεων στις περιφέρειες είναι οι εξής, και όποιο λιγότερο ισχυρό κράτος δεν τις εκτιμά σωστά ή τις παραβλέπει συνθλίβονται μέσα στις πολλές περιφερειακές Συμπληγάδες:

  1. Μεταφορά βαρών: προσπάθεια ανάληψης αναχαίτισης από τρίτον όχι κατ’ ανάγκη «σύμμαχο», ενώ η ίδια η ηγεμονική δύναμη παραμένει θεατής (ενθάρρυνση, υποκίνηση, μυστικές μεθοδεύσεις κτλ)
  2. Εξισορρόπηση: Δέσμευση αναχαίτισης επιτιθέμενου αντιπάλου κατόπιν τυπικής ή άτυπης διακρατικής συμμαχίας και εμπράκτων μέτρων και δεσμεύσεων.
  3. Εκβιασμός: απειλή χρήσης βίας (μπλόφα ή μέτρα για κόστος κατά μικρών και αδυνάμων κρατών, ευθέως ή μέσω άλλων τους οποίους η ηγεμονική δύναμη ενθαρρύνει).
  4. Πρόκληση πολέμου για κατατριβή τρίτων: Μέριμνα ούτως ώστε εμπλοκή κάποιου αντιπάλου σε πόλεμο θα οδηγήσει σε μακροχρόνια κατατριβή και αποδυνάμωση. Δεν είναι όμως μόνο οι αντίπαλοι αλλά και οι εμφανιζόμενοι ως «φίλοι» και σύμμαχοι. Έτσι έχουμε εξασθένιση «εχθρών» και/ή «φίλων» με πρόκληση μακροχρόνιων συρράξεων και πολέμων. Άξονας των ενεργειών όπως είπαμε είναι μια κατανομή ισχύος και συμφερόντων που εκπληρώνει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στρατηγικούς σκοπούς.
  5. Παρεμπόδιση άλλων μεγάλων δυνάμεων να έχουν πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους.
  6. Απόκτηση ισχύος με πόλεμο με αποδυνάμωση εχθρών, εξαναγκασμό σε εξάρτηση «φίλων» και έλεγχο πόρων που στην συνέχεια μεθοδεύεται η συμφέρουσα προμήθειά τους.
  7. Soft power. Διευκόλυνση διείσδυσης με αποδυνάμωση του φρονήματος άλλων κοινωνιών και της πίστης τους στην κυριαρχία του κράτους τους. Έτσι, τα κράτη-στόχοι γίνονται εύκολος στόχος στην σκακιέρα της ηγεμονικής διαπάλης.
  8. Προσωρινή παραχώρηση ισχύος σε αυριανούς εχθρούς για να ρυθμιστεί η κατανομή ισχύος (βοήθεια ΕΣΣΔ Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και καθημερινές ορατές ή αόρατες στάσεις και αποφάσεις προς την ίδια κατεύθυνση)
  9. Κατάκτηση και προσωρινός έλεγχος πόρων μέχρι να διευθετηθεί η συμφέρουσα διοχέτευσή τους με τρόπο που εξυπηρετεί τους ηγεμονικούς σκοπούς.

Είναι χρήσιμο να προστεθούν τα εξής τα οποία για τους ουτοπιστές και αιθεροβάμονες δεν είναι αυτονόητα:

  • Οι στρατηγικές μεθοδεύσεις των ηγεμονικών δυνάμεων είναι ανελέητα συναισθηματικά στερημένες. Αποκλειστικός σκοπός είναι η απόκτηση ισχύος εντός της αρένας της ηγεμονικής διαπάλης. Συναισθηματικοί θεατρινισμοί, οικουμενικές ηθικές διακηρύξεις και εκκλήσεις σε ανθρωπισμούς και άλλες πολιτικά στερημένες υποκρισίες είναι μεταμφιέσεις ηγεμονικών αξιώσεων ισχύος και δόλωμα στο πλαίσιο της στρατηγικής soft power της οποίας κύριος σκοπός είναι η συμμόρφωση των «ιθαγενών» με παραμυθιάσματα και παραπλανήσεις. Εξοικονομούνται έτσι πόροι καθότι εναλλακτικά θα απαιτούσαν τεράστια κονδύλια άσκησης στρατιωτικής βίας για την συμμόρφωση του εκάστοτε ανυπάκουων «ιθαγενών».
  • Όσα λιγότερο ισχυρά κράτη πείθονται ή δεν κατανοούν τον ανελέητο χαρακτήρα των αποφάσεων, των συμπεριφορών και των στρατηγικών των άλλων κρατών, ιδιαίτερα των ηγεμονικών, παθαίνουν ζημιές ή και εξοντώνονται ολοσχερώς. Βασικά, τα ηγεμονικά κράτη θεωρεί τους ευκολόπιστους αναλώσιμους και τους εξαποστέλλει κατευθείαν στην Κλίνη του Προκρούστη των στρατηγικών παιγνίων.
  • Αυτά και πολλά άλλα απαιτούν κατανόηση του γεγονότος ότι στην διεθνή πολιτική εξ αντικειμένου και εγγενώς η πολιτική ηθική είναι μηδενική. [ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων ­http://wp.me/p3OlPy-1bHhttp://wp.me/p3OqMa-13c]
  • Τέλος αλλά όχι το τελευταίο που θα μπορούσε να αναφερθεί, ένα λιγότερο ισχυρό κράτος στις περιφέρειες εκτός από μέριμνα για επαρκή ισχύ αντίκρουσης των εναντίον του απειλών από άλλα περιφερειακά κράτη, δύναται να συγκροτεί αδιάλειπτα στρατηγικές «πελατειακών» συναλλαγών με τα ισχυρότερα κράτη. Αυτό είναι μείζον ζήτημα και οι σχέσεις αυτές είναι κάτι πολύ διαφορετικό από κατευνασμούς, αβασάνιστη μετατροπή του σε υποτελή υπάκουο συνεταίρο και άκριτη προσαρμογή σε συχνά υποτιθέμενους στρατηγικούς σκοπούς του ισχυρότερου κράτους. Βλ. «Πελατειακές σχέσεις» (patron-clientrelations) μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο… http://wp.me/p3OlPy-wB. 

Ποια όμως θα μπορούσε, υπό τις περιστάσεις, να είναι η στρατηγική της Κύπρου και της Ελλάδας; Τα εξής αποτελούν νομίζω εξ αντικειμένου αναγκαίες και μη εξαιρετέες προϋποθέσεις.ΕθνικόΣυμφέρον 2

  • Τουρκία: Καμιά απολύτως σχέση ή σύζευξη κατευθείαν ή μέσω των εποικοκρατούμενων κατεχομένων
    • Η Τουρκία είναι ένα τρελό λεωφορείο και μόνο όποιος θέλει να αυτοκτονήσει θα δεθεί πάνω του
    • Ενόσω οι εσωτερικές διαιρέσεις εντείνονται θα καθίσταται ολοένα και πιο εύθραυστο κράτος υποψήφιο για εμφύλιο και διαιρέσεις
    • Οι διπλωματικές παλινωδίες του Ερντογάν οδηγούν σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σενάρια αλλαγής των δομών και των συνόρων.
    • Ότι απομείνει από το νεοτουρκικό κράτος δεν πρέπει να υποτιμάται, θα είναι πάλι ισχυρό
      •  Μια «λύση» ΔΔΟ εντάσσει και δένει την Κύπρο πάνω σε αυτό το μελλοντικό Τουρκικό κράτος
    • Μέριμνα για μια ισχυρή αποτρεπτική στρατιωτική ισχύ,
      • σύζευξη με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
      • ορατές και αόρατες «συνεννοήσεις» και «διευθετήσεις» με γειτονικές περιφερειακές δυνάμεις
    • Στοιχειώδης ορθολογισμός υποδηλώνει: Κανένα βήμα που συνολικά θα φέρνει την Κύπρο σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που δημιούργησε η εισβολή του 1974
      • Τα κράτη αποτελούν τον θεσμό συλλογικής ελευθερίας κάθε κοινωνίας.
        • Τα κράτη δεν καταργούνται και η αυτοκατάργησή μας είναι όπως είπαμε αυτοκτονία και Θάνατος.
      • Μέχρι να υπάρξουν προϋποθέσεις βιώσιμης λύσης η κατοχή θεωρείται παράνομη και τα κατεχόμενα παραμένουν αδούλωτα μέχρι να υπάρξουν προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο κράτος
      • Τα περί διχοτόμησης δεν στέκουν ως λογική σκέψη γιατί εκτός από το γεγονός δεν καταργούνται τα κράτη η Τουρκία δεν θέλει διχοτόμηση αλλά πλήρη έλεγχο και κατάληψη της Κύπρου.
      • [Παρενθετικά, υπογραμμίζουμε ότι ενώ δημιουργήθηκαν προοπτικές διεξόδου οι χειρισμοί όσον αφορά τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο και την ένταξη στην ΕΕ που κάποιοι με πολύ κόπο και κόστος προωθήσαμε, δείχνουν απουσία στρατηγικού σχεδιασμού ακόμη και εάν κατά τύχη υπάρχουν ερείσματα]
    • Η επιδιωκόμενη λύση απαιτεί να δημιουργεί ένα ισχυρό και ενιαίο κράτος (οτιδήποτε άλλο την καθιστά υποχείριο και πεδίο στρατηγικών παιγνίων και δημιουργεί προϋποθέσεις για μύριους εσωτερικούς δούρειους ίππους ξένων συμφερόντων)
      • Μη βιώσιμο κράτος σημαίνει και στρατηγική παγίδευση Ελλάδας.
      • Συμμετοχή σε όλους τους διεθνείς θεσμούς και ανάπτυξη ερεισμάτων
      • Προσεκτικές πελατειακές συναλλαγές με περιφερειακές δυνάμεις και μεγάλες δυνάμεις
      • Αποφυγή εισόδου στις Συμπληγάδες των ακατάπαυστων και ανελέητων ηγεμονικών διενέξεων
    • Με δεδομένη την ανυπαρξία νεοελληνικού κράτους που ουσιαστικά καλά κρατεί για δύο αιώνες μετά την δολοφονία του Καποδίστρια, ενδέχεται ο ρόλος της Λευκωσίας να είναι ο πιο κρίσιμος: Υπόδειξη στην Αθήνα των συμφερόντων, των κινδύνων, των ευκαιριών και των υποχρεώσεων στην Κύπρο και εκμετάλλευση κάθε θετικής τάσης όπως τα δύο τελευταία χρόνια συνέβη με τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατευμάτων.

Καταλήγοντας, ας κάνουμε σαφές ότι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ως έσχατη και υπέρτατη λογική κάθε κοινωνίας απαιτείται να είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κάθε κοινωνίας είναι η εθνική ανεξαρτησία και το δημοκρατικά προσανατολισμένο πολίτευμα προς πολιτική ελευθερία.
Πολιτική κυριαρχία και πολιτική ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει με ΔΔΟ η οποία είναι ένα προγραμματικά διεστραμμένο πολίτευμα που θα θρέφει την σύγκρουση σύμφωνα με τις ορέξεις του εκάστοτε ηγέτης της Άγκυρας.
Χωρίς εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία οι Κύπριοι, βασικά, δεν θα υπάρχουν πολιτειακά, πολιτικά και κοινωνικά. ΘΑΝΑΤΟ προτείνουν όσοι συνηγορούν με την ΔΔΟ, με παραμονή των εποίκων και ρατσιστικές διοικητικές διευθετήσεις.
Απορρίπτοντας τους συνήθεις υποκριτικούς επιστημονικούς ή άλλους καθωσπρεπισμούς και προσαρμοστικές σχοινοβασίες –τέτοιες στάσεις όταν πρόκειται για την Ελευθερία δεν προσφέρονται, αποτελούν γελοία ακαδημαϊκά κορδώματα και ατιμάζουν την επιστήμη– απαιτείται να δηλώνεται με σαφήνεια ότι

  • ΔΔΟ σημαίνει κατάργηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας
  • ΔΔΟ σημαίνει αυτό-κατάργηση ενός κράτους και αυτό είναι προδοσία.
  • Δεν υπάρχει ΔΔΟ με καλό περιεχόμενο αλλά η ΔΔΟ μόνο κακό περιεχόμενο μπορεί να έχει καθότι το δημιουργεί η ίδια η δομή της και οι προγραμματικά πολιτικά διεστραμμένες κρατικές ρυθμίσεις.
  • ΔΔΟ σημαίνει ένταξη στον Τουρκικό χώρο και εξαφάνιση των Ελληνοκυπρίων
  • ΔΔΟ σημαίνει μετατροπή της Κύπρου σε κρατικό βασανιστήριο μέχρι να έλθει το τέλος όλων των Κυπρίων συμπεριλαμβανομένων των τουρκοκύπριων.
  • Είτε συνειδητά είτε ανεπίγνωστα είτε λόγω κομματικών παρωπίδων συνηγορία με την ΔΔΟ σημαίνει με συνηγορία δολοφονίας της ΚΔ και όλων των κυπρίων.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Για την διαδρομή του μοντερνισμού, των ιδεολογιών και του μεταμοντερνισμού τους Νέους Χρόνους
[Σημείωση: Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νεοελλήνων (και όχι μόνο), εκτιμάται, είναι ο εγκλωβισμός τους σε ιδεολογικά καλούπια παντελώς ξεπερασμένα που σε οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανιστούν αποτελούν μεταμφιέσεις των ηγεμονικών αξιώσεων ισχύος]

  • Μοντερνισμός-Μεταμοντερνισμός: Διαδρομές του ιδεολογικού φαινομένου και η κατάληξή τους στην κυριαρχία των κερδοσκόπων και των τοκογλύφων http://wp.me/p3OlPy-1GB
  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΣ, ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΤΙΚΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ http://wp.me/p3OqMa-1jx
  • ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΊΩΝ: ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΜΟΡΡΑ VERSUS ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ http://wp.me/p3OqMa-1jA
  • ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Τι είναι οι Θερμοπύλες, εν τέλει; Τι είναι η Ιθάκη; Τι είναι οικογένεια; Τι είναι πατρίδα; http://wp.me/p3OlPy-1pZhttp://wp.me/p3OqMa-1j0
  • ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ http://wp.me/p3OqMa-1ijhttp://wp.me/p3OlPy-1pn
  • Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Συμπεριλαμβάνει απόσπασμα από το «Κοσμοθεωρία των Εθνών»http://wp.me/p3OqMa-1ie
  • Οντολογική θεμελίωση του Πολιτικού και ο ρόλος της ισχύος στην αθέσπιστη διεθνή πολιτική: Πολιτικός στοχασμός versus Πολιτική Θεολογία http://wp.me/p3OlPy-1nohttp://wp.me/p3OqMa-1hI
  • ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων ­http://wp.me/p3OlPy-1bHhttp://wp.me/p3OqMa-13c
  • ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΈΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΎ ΚΑΙ Η ΚΑΤΆΛΗΞΉ ΤΟΥ: ΚΑΤΕΞΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ,ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝhttp://wp.me/p3OqMa-138
  • ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΣΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΜΟΡΡΩΝ http://wp.me/p3OlPy-1kS
  • ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OqMa-1n1
  • ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ. ΤΟ ΑΒΑΣΤΑΚΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΟΣ http://wp.me/p3OlPy-OE 
  • Tο εθνοκρατοκεντρικό διεθνές σύστημα και η διαδρομή της ανθρωποκεντρικής πολιτικής θεμελίωσης http://wp.me/p3OlPy-1id
  • ΖΙΑΚΑΣ: «ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ… http://wp.me/p3OlPy-I4 
  • Οι Έλληνες “μπουμπουνοκέφαλοι προοδευτικοί” http://wp.me/p3OlPy-BD 
  • «Πελατειακές σχέσεις» (patron-clientrelations) μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο… http://wp.me/p3OlPy-wB 

Στρατηγικά

  • Η σύρραξη στη Συρία και ο ανελέητος ηγεμονικός ανταγωνισμός ως καθοριστικός παράγων των περιφερειακών διενέξεων http://wp.me/p3OlPy-qo 
  • Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις: Σχέσεις ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο διεθνές σύστημα http://wp.me/p3OqMa-1p5
  • «ΟΙ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» http://wp.me/p3OlPy-1FGhttp://wp.me/p3OqMa-1oL
  • Το αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων στις περιφέρειες: Ανατολική Μεσόγειος, Μέση και Μείζονα Ανατολή. http://wp.me/p3OlPy-1CO
  • Ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο http://wp.me/p3OqMa-1nr
  • ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΒΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης http://wp.me/p3OlPy-1AEhttp://wp.me/p3OqMa-1np
  • ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1rT
  • http://wp.me/p3OqMa-1l0 Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση – http://www.onalert.gr/stories/panagiwths-hfaistos-tourkia-anamenei-diapra3oume-moiraio-la8os/54404
  • ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug
  • ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. (Σημειώσεις διάλεξης σε ημερίδα με θέμα την θαλάσσια στρατηγική. ΙΔΙΣ / Σχολή Εθνικής Άμυνας – παράρτημα ορισμών, βασικών πτυχών και σύνδεση με Ελλάδα) http://wp.me/p3OlPy-1iU
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – Το μεθοδολογικό και φιλοσοφικό σταυροδρόμι και ο θανατηφόρος χαρακτήρας κάθε κατευναστικής στάσης και συμπεριφοράς. http://wp.me/p3OqMa-18d– http://wp.me/p3OlPy-1eZ
  • ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OlPy-1A2
  • ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑhttp://wp.me/p3OqMa-16D
  • ENAΛΛΑΚΤIΚΕΣ ΕΠIΛΟΓΕΣ ΚI ΔIΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤIΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓIΚΗΣ (1990-1)http://wp.me/p3OlPy-JO 
  • «Ο ύστερος νέο-οθωμανισμός και η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική»http://wp.me/p3OlPy-jt 
  • ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΦΕΡΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ Ή ΗΤΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ.https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/permalink/1704692463103630/
  • ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ «ΙΣΧΥ», Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ «ΝΟΜΙΣΜΑ» ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗhttp://wp.me/p3OlPy-AA
  • Π. Ήφαιστος, Η ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥhttp://me/p3OlPy-TO
  • ΣΤΡΑΤΗΓΙΚH ΑΝΙΣΟΡΡΟΠIΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΙ–ΚΑΙ ΘEΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣhttp://wp.me/p3OlPy-Td 
  • ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΔΕΞΙΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣhttp://wp.me/p3OlPy-Rw 
  • Ιδεολογίες και Ελληνική Εθνική Στρατηγικήhttp://wp.me/p3OlPy-Qh 
  • ΑΛΦΑΒΗΤΆΡΙΟ: ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ KΑΘΕ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – http://wp.me/p3OqMa-12B https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/permalink/783311888492292/

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

  • Πραξικόπημα / εισβολή 1974 στην Μεγαλόνησο Κύπρο. Προπαγάνδα, μύθοι, η αλήθεια και οι συνέπειες αναγνώρισης των παράνομων τετελεσμένων της βίας* http://wp.me/p3OlPy-1ES
  • ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΑ ΣΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ http://wp.me/p3OqMa-1oy
  • Ο ΟΗΕ, οι αποφάσεις του ΣΑ και προσεγγίσεις ριζικής επανατοποθέτησης του Κυπριακού ζητήματος* http://wp.me/p3OlPy-1DF
  • ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: «αν είμαι στραβός και η πατρίδα μου είναι καλά, με θρέφει, αν είναι η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να ‘χω στραβός θα να είμαι» http://wp.me/p3OqMa-1o9
  • ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ «ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΦΑΣΕΩΝ». Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (Ανατολική Γερμανία). http://wp.me/p3OqMa-1nH
  • ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ: ΕΥΓΕ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. http://wp.me/p3OlPy-1vt]
  • ΤΕΛΙΚΑ, ΟΙ ΛΕΒΑΝΤΙΝΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΛΕΒΑΝΤΙΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ http://wp.me/p3OqMa-1ld
  • ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ: κράτη, πολιτειακή συγκρότηση και σύνορα με όρους ζεϊμπέκικων, χορών της κοιλιάς και άλλων γλαφυρών και επικίνδυνων ιδεολογημάτων http://wp.me/p3OlPy-1sq
  • ΠΕΡΙ “ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΩΝ”: Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΩΣ «ΜΗ ΛΥΣΗ» ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ, ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΟΘΕΙΣΗΣ, ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ http://wp.me/p3OlPy-1sdhttp://wp.me/p3OqMa-1l3
  • Η ΈΝΩΣΗ, Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΥΡΙΟΣ ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΟΘΟΥΝ ΜΙΑ ΔΔΟhttps://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/permalink/1457102464323998/
  • THE CYPRUS ISSUE: SLIDING ON A KNIFE-EDGE”, European Parliament, conference 31.1.2017 (it includes the report on “International and European law” in four languages) http://wp.me/p3OqMa-1kT
  • ΚΥΠΡΙΑΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΊΕΣ: ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 http://wp.me/p3OlPy-1owhttp://wp.me/p3OqMa-1hK
  • Η Κύπρος στην κόψη του ξυραφιού. Ώρα και ευκαιρία για μια νέα βιώσιμη αφετηρίαhttp://wp.me/p3OlPy-1nH Ομιλία στην Διασκεπτική για το Κυπριακό στην Πάφο, Κύπρου, στις 26.11.2016.
  • Καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης, ΤΟ  «ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ http://wp.me/p3OlPy-1og
  • ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΜΙΑ ΦΡΙΚΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΟΡΕΊΑ ΠΡΟΣ ΦΡΙΚΤΆ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ ΩΘΟΎΝ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΚΎΠΡΟ ΣΤΑ ΦΡΙΚΤΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΠΕΔΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΆΣ ΜΑΣ http://wp.me/p3OqMa-1hc
  • «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, …» http://wp.me/p3OlPy-lc
  • Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΗΜΝΟΥ http://wp.me/p3OqMa-1eH
  • Π. Ήφαιστος, ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΜΙΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΈΛΛΗΝΑ ΥΠΈΞ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΊΑ http://wp.me/p3OqMa-140
  • ΚΎΠΡΟΣ: “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ” ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ http://wp.me/p3OlPy-12U 
  • Ελληνική Εθνική Στρατηγική: Η τριπλή στρατηγική. Έννοια σκοποί προϋποθέσεις επιτυχούς εκπλήρωσης: η περίπτωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου http://wp.me/p3OlPy-Ff 
  • In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη. Ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και ο Γιάννος Κρανιδιώτης http://wp.me/p3OlPy-I2 
  • Ο ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1955-59 http://wp.me/p3OlPy-120 
  • Π. Ήφαιστος, ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. http://wp.me/p3OqMa-17D

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr
Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

1920 1080 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.