Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, Μπορούν οι διεθνείς επεμβάσεις να σταματήσουν την Τρομοκρατία;

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, Μπορούν οι διεθνείς επεμβάσεις να σταματήσουν την Τρομοκρατία;

Ποιο ήταν το έναυσμα για τη συγγραφή του ανά χείρας βιβλίου και ποιός ο στόχος του;
Για να είμαι ειλικρινής, την παρότρυνση για την συγγραφή του βιβλίου μου, την έλαβα από την εκδότριά μου, την κα. Βασιλική Γυφτάκη. Συγκριμένα κατά τη διάρκεια μιας φιλικής συνάντησης, σχολιάσαμε τα γεγονότα των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2015, και εστιάσαμε στο μέγεθος της απειλής που αποτελεί η τρομοκρατία για την ανθρωπότητα. Έπειτα από αυτή τη συνάντηση, η κα. Γυφτάκη μου πρότεινε να συγγράψω ένα βιβλίο με θέμα τη διεθνή τρομοκρατία και προσφέρθηκε να εκδώσει το βιβλίο μέσω των Εκδόσεων «ΠΟΙΟΤΗΤΑ». Για το λόγο αυτό, θέλω να την ευχαριστήσω θερμά τόσο για την επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου όσο και για την στήριξη και την άψογη συνεργασία της. Αναμφίβολα πάντως, η έξαρση της τρομοκρατίας το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τις φρικαλεότητες των μαχητών του ISIS, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να προχωρήσω στη συγγραφή του βιβλίου. Στόχος μου ήταν να συγγράψω ένα βιβλίο, όπου θα προσφέρει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει με απλό και κατανοητό τρόπο, αλλά και συνάμα επιστημονικό, το φαινόμενο της διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς και τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί η Στρατηγική Επικοινωνία για την αντιμετώπισή του. Στο πλαίσιο αυτό, μελετώντας κάποιος το βιβλίο θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για το πως οι κρατικοί δρώντες χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να αντιμετωπίσουν μια τρομοκρατική κρίση και ταυτόχρονα, πως αξιοποιούν τη Στρατηγική Επικοινωνία ως συντελεστή ήπιας ισχύος (Soft Power) και ως μέσο στρατηγικής για να καλύψουν τις επικοινωνιακές ανάγκες της διαχείρισής της.
Ποια είναι η πρωτοτυπία του βιβλίου;
Το βιβλίο είναι μοναδικό στο είδος του. Έρχεται να καλύψει το ερευνητικό και βιβλιογραφικό κενό που παρατηρείται στην ελληνική πραγματικότητα σε σχέση με το πεδίο της επικοινωνιακής διαχείρισης τρομοκρατικών κρίσεων και να συνεισφέρει στη διεπιστημονική μελέτη του. Στο πλαίσιο αυτό, στο εν λόγω βιβλίο προσεγγίζεται το φαινόμενο της τρομοκρατίας από την οπτική της κρίσης και μέσω ενός διεπιστημονικού πρίσματος διερευνάται η διαλεκτική των επιστημονικών πεδίων των Διεθνών Σχέσεων και της Επικοινωνίας με επίκεντρο, την επικοινωνιακή διάσταση της τρομοκρατικής κρίσης και την διαδικασία αντιμετώπισής της. Ειδικότερα, καλύπτεται η σύγχυση που επικρατεί σε σχέση με τον ορισμό της τρομοκρατίας και αποτυπώνεται ένας σαφής ορισμός της τρομοκρατικής κρίσης. Επίσης, σκιαγραφείται η επικοινωνιακή αρένα της τρομοκρατικής κρίσης και προτείνεται ένα πρότυπο μοντέλο στρατηγικής επικοινωνίας για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών της κρίσης και την επικοινωνιακή διαχείρισή της. Παράλληλα, μελετάται η τρομοκρατία ως διεθνικό φαινόμενο και επισημαίνεται ότι τα αίτια που την προκαλούν οφείλονται στη φύση του άναρχου διεθνούς συστήματος και στον ανταγωνισμό των κρατών για να αυξήσουν την ισχύ τους ως επακόλουθο της διαιώνισης τους διεθνούς προβλήματος που προσδιορίζεται από την άνιση ανάπτυξη, τον ηγεμονισμό και τις διεθνείς επεμβάσεις. Επιπλέον, στο εν λόγω βιβλίο παρουσιάζεται με συνοπτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο το κρατικό μόρφωμα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Συγκεκριμένα, προσδιορίζεται η φύση, ο χαρακτήρας, η δομή και η ιδεολογία του Ισλαμικού κράτους, όπου εμφανίζεται να δρα ως κράτος ταραξίας-κακοποιός (rogue state) για να επιτύχει την οικοδόμηση ενός έθνους μέσω της επανασύστασης του χαλιφάτου. Επίσης, αναλύονται οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί που υιοθετούνται από τους μαχητές του ISIS, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα αφηγήματά τους και να εξυπηρετήσουν τους στρατηγικούς τους στόχους. Τέλος, μέσα από την ανάλυση τριών τρομοκρατικών κρίσεων, της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την εκστρατεία του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τη διαχείριση μια τρομοκρατικής κρίσης τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα που εξάγεται από το παρόν βιβλίο;
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται από το βιβλίο, είναι ότι ο στρατηγικός στόχος της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας είναι ασαφής, διότι η τρομοκρατία είναι μια τακτική, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να υιοθετηθεί από τον οποιοδήποτε πολίτη που νιώθει αδικημένος, απομονωμένος ή απελπισμένος, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Συνεπώς, είναι ουτοπικό να υποστηρίζεις, ότι θα κάνεις πόλεμο και θα επεμβαίνεις στρατιωτικά σε όλα τα κράτη του κόσμου όπου πολίτες ή ομάδες πολιτών τους, χρησιμοποιούν την τρομοκρατία για να αντιδράσουν απέναντι σε πολιτικές που τους πλήττουν, ώστε να επιτύχουν πολιτικούς ή άλλους σκοπούς. Το γεγονός επίσης, ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ λόγων και έργων από μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δεν βοηθά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά αντιθέτως την ενισχύει και την υποκινεί. Για του λόγου το αληθές, το γεγονός της εδαφικής συρρίκνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και της αποδυνάμωσης των μαχητών του, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διεθνής τρομοκρατία.
Τι φιλοδοξείτε να πετύχετε με την έκδοση αυτού του βιβλίου;
Το παρόν βιβλίο, φιλοδοξώ να συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου δημόσιου διαλόγου, σε σχέση με την προσέγγιση του φαινομένου της τρομοκρατίας από την οπτική της κρίσης και της επικοινωνιακής αντιμετώπισής της. Τέλος, εύχομαι το εν λόγω βιβλίο να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό επιβίωσης για τους κρατικούς λειτουργούς και τα στελέχη, που θα εμπλακούν στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση μιας τρομοκρατικής κρίσης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2016 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είναι σύμβουλος επικοινωνίας με ειδίκευση στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων και τη Στρατηγική Επικοινωνία.
Το βιβλίο με τίτλο: «Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία. Διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων»,θα παρουσιαστεί από τις Εκδόσεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2, Αθήνα, τηλ: 210-7252974-5). Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων θα προλογήσουν η βουλευτης της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη .
Πηγή: New Economy   http://new-economy.gr/2017/12/10/diethnis-tromokratia-kai-stratigiki/

Υστερόγραφο Εκδόσεων Ποιότητα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ του Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με τίτλο “ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ”
Πληροφορίες για την παρουσίασή του στις 20 Δεκεμβρίου 1200 στο Πολεμικό Μουσείο, αθήνα: https://www.facebook.com/events/839623046217474/
Αγαπητοί φίλοι, παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου μας βιβλίου Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία του συγγραφέα Κωνσταντίνου Παν. Μπαλωμένου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και για την παρουσίαση του που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Στο παρόν βιβλίο ο συγγραφέας με έναν άμεσο και επιστημονικό ταυτόχρονα τρόπο αναλύει το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της τρομοκρατίας από τις απαρχές της ως και σήμερα και θεμελιώνει γιατί η τρομοκρατία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα δομικά στοιχεία μιας κρίσης και γιατί ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ταυτόχρονα, μελετά την τρομοκρατία ως ένα διεθνικό φαινόμενο και επισημαίνει ότι τα αίτια που την προκαλούν οφείλονται στη φύση του άναρχου διεθνούς συστήματος και στον ανταγωνισμό των κρατών για να αυξήσουν την ισχύ τους ως επακόλουθο της διαιώνισης τους διεθνούς προβλήματος που προσδιορίζεται από την άνιση ανάπτυξη, τον ηγεμονισμό και τις διεθνείς επεμβάσεις.
Στη συνέχεια προσδιορίζει τη φύση, τον χαρακτήρα, τη δομή και την ιδεολογία του Ισλαμικού κράτους, όπου εμφανίζεται να δρα ως κράτος ταραξίας-κακοποιός (rogue state) και να χρησιμοποιεί ένα μοντέλο κράτους-κέλυφους για να επιτύχει την οικοδόμηση ενός έθνους μέσω της επανασύστασης του χαλιφάτου. Επίσης, αναλύει τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που υιοθετούν οι μαχητές του ISIS, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα αφηγήματά τους και να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους.
Ο συγγραφέας σκιαγραφεί την επικοινωνιακή αρένα της τρομοκρατικής κρίσης και μας λέει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι καλά σχεδιασμένες επικοινωνιακές εκστρατείες που αποσκοπούν να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην πολιτική ενός κράτους, να υπονομεύσουν την εικόνα του και να ασκήσουν πίεση για την αλλαγή μιας συγκεκριμένης στάσης ή πολιτικής. Στον αντίποδα, παρουσιάζεται η αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθείται από τους διαχειριστές της τρομοκρατικής κρίσης. Καταγράφει δηλαδή την επικοινωνιακή σύγκρουση των δύο δρώντων και τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ, αφού αποτελούν τον κεντρικό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά παίζουν και θεμελιώδη ρόλο για την έκβαση μιας τρομοκρατικής κρίσης.
Τέλος, μέσα από την ανάλυση τριών τρομοκρατικών κρίσεων, της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την εκστρατεία του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS εξάγονται συμπεράσματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ενδεικτικά, ο συγγραφέας μας λέει ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο οι διαχειριστές των τρομοκρατικών κρίσεων στις ΗΠΑ και στο Παρίσι δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν προδραστικά (proactive) σε αντίθεση με την περίπτωση του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS.
Περιεχόμενα:
Εισαγωγή
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Προσδιορισμός του φαινομένου της τρομοκρατικής κρίσης
1.1 Ιστορική αναδρομή
1.2 Ορισμός της τρομοκρατικής κρίσης
1.3 Αίτια πρόκλησης της τρομοκρατικής κρίσης
1.4 Είδη τρομοκρατικών κρίσεων
1.5 Σύνοψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Η απειλή του Ισλαμικού κράτους
2.1 Ιστορικό ίδρυσης του Ισλαμικού Κράτους (IS)
2.2 Σκιαγράφηση του Ισλαμικού Κράτους (IS)
2.3 Η Προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους (IS)
2.4 Σύνοψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Η τρομοκρατία ως διεθνικό φαινόμενο
3.1 Εισαγωγή
3.2 Ορισμός, χαρακτηριστικά και δομή του σύγχρονου διεθνούς συστήματος
3.3 Το κράτος ως βασική μονάδα του διεθνούς συστήματος
3.4 Ο ρόλος των διεθνών θεσμών και των μη κρατικών δρώντων στο διεθνές
σύστημα
3.5 Ο ρόλος της ισχύος στο διεθνές σύστημα
3.6 Η τάξη και η δικαιοσύνη στο διεθνές σύστημα
3.7 Η ηθική στο διεθνές σύστημα
3.8 Το ζήτημα της διεθνούς τρομοκρατίας
3.9 Σύνοψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Η επικοινωνιακή αρένα της τρομοκρατικής κρίσης
4.1 Οι τρομοκράτες
4.2 Οι διαχειριστές της τρομοκρατικής κρίσης
4.3 Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
4.4 Τα ειδικά κοινά και η κοινή γνώμη
4.5 Σύνοψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
Η επικοινωνιακή διαχείριση της τρομοκρατικής κρίσης
5.1 Η διαδικασία της επικοινωνιακής διαχείρισης τρομοκρατικών κρίσεων
5.2 Η στρατηγική επικοινωνία ως συντελεστής ήπιας ισχύος για την
επικοινωνιακή διαχείριση της τρομοκρατικής κρίσης
5.3 Η διαδικασία της στρατηγικής επικοινωνίας
5.4 Σύνοψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
Από τη θεωρία στην πράξη
Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ
6.1 Το χρονικό της κρίσης
6.2 Η διαχείριση της κρίσης
6.3 Κριτική ανάλυση
6.4 Σύνοψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7
Από τη θεωρία στην πράξη
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τη 13η Νοεμβρίου 2015
7.1 Το χρονικό της κρίσης
7.2 Η διαχείριση της κρίσης
7.3 Κριτική ανάλυση
7.4 Σύνοψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8
Από τη θεωρία στην πράξη
Η εκστρατεία του Παγκόσμιου Συνασπισμού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) για την αντιμετώπιση του ISIL
8.1 Ιστορικό σχηματισμού του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την αντιμετώπιση του ISIL
8.2 Η έως τώρα δράση του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την αντιμετώπιση του ISIL
8.3 Κριτική ανάλυση
8.4 Σύνοψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9
Συμπεράσματα –Προτάσεις
Βιβλιογραφία…………………
140 209 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.