Στο Κυπριακό αλλά και στα Ελληνοτουρκικά ευρύτερα δημιουργήθηκε ένας Γόρδιος Δεσμός που λογική και ορθολογισμός επιτάσσουν να κοπεί. Τον Γόρδιο Δεσμό τον δημιούργησαν οι συνεχείς άνευ νοήματος και άνευ περιεχομένου υποχωρήσεις των τελευταίων δεκαετιών.
ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΑΝΤΙ-ΑΝΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΩ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΚΔ).

Βασικά φτάσαμε στο χείλος της Αβύσσου. Εάν οι Κύπριοι ψηφοφόροι λειτουργήσουν ορθολογιστικά οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία βιώσιμων διεξόδων. Αντίστροφα μπορούν να καταστήσουν την πορεία προς την Άβυσσο ανεπίστροφη. Όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, αντί νέας στρατηγικής στις τελευταίες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ο νυν Πρόεδρος της Κύπρου που θέλει να επανεκλεγεί έδωσε προτάσεις με τις οποίες διαμέσου παραμονής των εποίκων και της δημιουργίας ενός αναπόδραστα μη βιώσιμου αντί-δημοκρατικού και ανελεύθερου κρατιδίου καταργείται η ΚΔ και η Μεγαλόνησος Κύπρος εντάσσεται ανεπίστροφα στα πεδία της Τουρκικής επικυριαρχίας.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΓΙΔΕΥΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ.
Οι προεκτάσεις εάν συνεχιστούν αυτά τα αυτοκτονικά βήματα είναι βαθύτατες, καταστροφικές και στρατηγικά παγιδευτικές. Άμεσα απαιτείται προσανατολισμός σύμφωνα με την λογική των (από καιρό) νέων δεδομένων. Συγκεκριμένα:
- ΤΟΥ ΟΧΙ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 2004 καθιστά την επαναφορά οποιουδήποτε είδους σχεδίου Αναν παράλογη, ανορθολογική και αυτοκτονική. Στην Ελβετία, εν τούτοις, ο νυν πρόεδρος της ΚΔ (και επί σχεδίου Αναν φανατικός υποστηρικτής του) έτσι λειτούργησε. Προσθέτουμε ότι έτσι, ο κ Αναστασιάδης, έδωσε περιεχόμενο στον όρο ΔΔΟ σύμφωνα με την Τουρκική βούληση.
- Μετά το ΟΧΙ του 2004 ή καλύτερα ταυτόχρονα συνέβη κάτι κοσμογονικό που ουδόλως εκμεταλλεύτηκε η Ελληνική πλευρά για μια βιώσιμη λύση που συμφέρει όλους: Η ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ με ρητή αναφορά ότι αφορά όλη την ΚΔ. Δηλαδή, συμπεριλαμβανομένων των κατεχομένων εδαφών της που έτσι μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1983 για ακόμη μια φορά επικυρώθηκε πανηγυρικά ο παράνομος χαρακτήρας της κατοχής και προσδιόρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Τα παράνομα τετελεσμένα κανείς δεν αναγνωρίζει ή μπορεί να αναγνωρίσει τώρα ή στο μέλλον παρά μόνο εάν εμείς αυτοκτονικά το κάνουμε, και αυτό βασικά πρότεινε ο κ Αναστασιάδης στην Ελβετία. Απαιτείται μια μόνο αξίωση της Ελληνικής πλευράς ως άξονα μιας ορθολογιστικής στρατηγικής: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΝΟΜΗΣ ΤΑΞΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ [οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία για ζητήματα εσωτερικής έννομης τάξης των μελών (βασικά παράνομες δικές μας «υποχωρήσεις» που έγιναν με το πιστόλι της κατοχής στον κρόταφο), ξέρουν ακόμη και πρωτοετείς φοιτητές, παραβιάζουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.]
- ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ. Την τελευταία δεκαετία μετά το 2004, παρά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ που καθιστά κάθε μη βιώσιμη λύση παράνομη, ανορθολογική και αποσταθεροποιητική και παρά την διαδοχή δύο κατά βάση ανανικών / υποχωρητικών προέδρων στην Κύπρο, η Τουρκική αδιαλλαξία κορυφώθηκε. Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός, επιπλέον, οξύνεται με απειλές που συγκροτούν, όπως εξηγήσαμε σε άλλη περίπτωση, μια «επικίνδυνη απέραντη Τουρκική απειλή». Μόνο και μόνο αυτές οι στάσεις νομιμοποιούν ανένδοτη και ανυποχώρητη απαίτηση της Ελληνικής πλευράς να γίνει αποδεκτή στην Κύπρο η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομιμότητας, η αποκατάσταση της διεθνούς τάξης σύμφωνα με τον Χάρτη και τις υψηλές αρχές, και τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.
- ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Ένα νέο αποφασιστικό ΟΧΙ ΣΤΑ παράνομα, ανορθολογικά και πολιτειακά διαστρεμμένα ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΝ συμφέρει όλους τους κύπριους πολίτες, δηλαδή τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους πολίτες της ΚΔ. Αυτό γιατί η Τουρκία πέραν του εγκλήματος πολέμου των Εποίκων φροντίζει να ανατρέπει τα πληθυσμιακά δεδομένα με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να καθίστανται πλέον μειονότητα (μειονότητα είναι, εννοούμε ακόμη και εντός των κατεχομένων). Μετά την ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ ισχύει σε όλη την Κύπρο η Ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Τόσο αυτό το νομικό και πολιτικό γεγονός όσο και οι Συμβάσεις με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβεβλημένη διασφαλίζουν πλήρως κάθε πολίτη. Πέραν αυτού όριο ο ουρανός για νόμους που διασφαλίζουν θρησκευτική και πολιτισμική ελευθερία συν βέβαια ελέγχους και εξισορροπήσεις που διασφαλίζουν, όμως α) την απόλυτη ενότητα και λειτουργικότητα του κράτους, β) την δημοκρατία και γ) την εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία της ΚΔ η οποία ποτέ δεν πρέπει να καταργηθεί, έμμεσα ή άμεσα. Το κράτος για όλες τις κοινωνίες είναι ο θεσμός συλλογικής ελευθερίας, ευνομίας, ευταξίας και ασφάλειας. Ένα κράτος ποτέ δεν καταργείται και ποτέ δεν μετατρέπεται σε πολιτειακό Γόρδιο Δεσμό.
Ολοκληρώνουμε λέγοντας ότι τα πιο πάνω δεν γράφονται στο κενό, αυθαίρετα ή αβασάνιστα. Μαζί και μερικοί άλλοι αγωνιστήκαμε επί μακρόν για την χάραξη μιας νέας στρατηγικής βιώσιμης διεξόδου. Οι άξονες της στρατηγικής ήταν λογικοί, ορθολογιστικοί και προς το συμφέρον της ειρήνης, της σταθερότητας και των σχέσεων όλων των εμπλεκομένων. Συνοπτικά:
- ΈΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. Αντί ανώφελων διαπραγματεύσεων για εσωτερικές διαιρέσεις και ξένες παρεμβάσεις, για να διασφαλιστεί, ακριβώς, η θεραπεία των αιτίων των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις, το σκεπτικό της ένταξης αφορούσε ζωτικά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής έννομης τάξης ως μιας βιώσιμης και συμφέρουσας για όλους διεξόδου. Για τους ενδιαφερόμενους βλ. μεταξύ άλλων, δύο δοκίμια «Ελληνική Εθνική Στρατηγική: «Η ΤΡΙΠΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Έννοια σκοποί προϋποθέσεις επιτυχούς εκπλήρωσης: η περίπτωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου» http://wp.me/p3OlPy-Ff και «IN MEMORIAM ΓΙΑΝΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ. Ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και ο Γιάννος Κρανιδιώτης» http://wp.me/p3OlPy-I2 Θέση μας ήταν πάντα, ακριβώς, ότι η ΕΕ εξ αντικειμένου για όσους την γνωρίζουν είναι ένας νομικός γίγαντας και ένας πολιτικός και στρατηγικός νάνος. Εξ ου και μεγάλη ωφέλεια για όλους της ένταξης που παρήγαγε το βαθύτατων προεκτάσεων πολιτικό, νομικό και στρατηγικό γεγονός της Πράξης Προσχώρησης της ΚΔ στην ΕΕ.
- ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΑΘΕ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗΣ. Δόθηκε αγώνας για την απόρριψη του παράνομου, αντί-δημοκρατικού, ανελεύθερου και διαιρετικού σχεδίου Αναν. Επιπλέον, με κόπο, μόχθο και χωρίς πονηρές χρηματοδοτήσεις ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο συγκροτήσαμε την Έκθεση Εμπειρογνωμόνων για την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα που εξ αντικειμένου αποτελεί την σωστή διέξοδο για το κυπριακό. Βλ. την πλήρη Έκθεση σε πολλές γλώσσες ««ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, …» http://wp.me/p3OlPy-lc»
Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της Κύπρου κρίνουν πολλά. Πρωτίστως το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το κατά πόσο επίσης θα υπάρξουν προϋποθέσεις στρατηγικά ορθολογιστικά εδρασμένης σταθερότητας στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον κρίνεται η ασφάλεια των Ελλήνων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και η φυσιογνωμία της περιοχής μας. Όταν αναπόδραστα οι ανορθολογισμοί των νέο-ισλαμιστών θα οδηγήσουν σε μια άλλη Τουρκία οι σχέσεις μας θα πρέπει να είναι δομημένες ορθολογικά και αυτό εξαρτάται από τον ορθολογισμό των αποφάσεών μας σε παρόντα χρόνο. Πρωτίστως από το κατά πόσο η Μεγαλόνησος Κύπρος υπό τουρκική πλέον επικυριαρχία θα είναι πεδίο βασανιστηρίων και συγκρούσεων ή αντίστροφα κατά πόσο θα υπάρχουν προϋποθέσεις ισορροπίας για ένα σωστό πλαίσιο Ελληνοτουρκικών διακρατικών σχέσεων. Όλα τελικά κρίνονται και η πλάστιγγα θα βαραίνει προς την μια ή την άλλη πλευρά ανάλογα με το κατά πόσο θα επικρατήσει στην Κύπρο ένας αντί-ανανικός πρόεδρος. Τόσο άμεσα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών όσο και μεταξύ των δύο γύρων είναι ζωτικό να υπάρξει συγκρότηση ενός αντί-ανανικού μετώπου νίκης με ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣΜΕΝΗΣ ΟΧΙ ΣΕ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ. Όποιος Γκαίμπελ ανακριτικά και αποβλακωτικά ερωτά: “Είσαι εναντίον της στρατηγικής” και ακόμη πιο γκαιμπελικά “ποια είναι η στρατηγική σου” υπάρχει αποστομωτική απάντηση. “Στρατηγική μας είναι η διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται, δηλαδή πολλά άλλα σε ένα διεθνές σύστημα όπου οι στρατηγικές εξελίξεις είναι καταιγιστικές και η Τουρκία ένα τρελό λεωφορείο γεμάτο ηγετίσκους που κραυγάζουν απειλητικά και αναθεωρητικά”.

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.gr – info@ifestosedu.gr
Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Διεθνής πολιτική 21ος αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos
