Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Περί «Τουρκικού κλάδου ελαίας», περί διεθνούς πολιτικής και περί νομικισμού («Πολεμικό Ανακοινωθέν Κούρδων της Αφρίν: “Η Ρωσία συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας”»).

Περί «Τουρκικού κλάδου ελαίας», περί διεθνούς πολιτικής και περί νομικισμού («Πολεμικό Ανακοινωθέν Κούρδων της Αφρίν: “Η Ρωσία συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας”»).

Εισ. Σημείωμα Π. Ήφαιστος. Στο τέλος, παρατίθεται σύντομο αλλά ουσιαστικό ρεπορτάζ για την εισβολή των Τούρκων με … «κλάδο ελαίας». Προσφέρεται για σύντομα σχόλια που φωτίζουν άλλες παρεμβάσεις και αναλύσεις σε εκτενέστερα βιβλία. Όπως συχνά λέγεται σε φοιτητές διεθνών σχέσεων καλών πανεπιστημιακών τμημάτων η διεθνής καθημερινότητα προσφέρεται ως εργαστήριο μελέτης για επαλήθευση της καλής θεωρίας και για διάψευση των επικίνδυνων τσαρλατάνων, των αφελών ιδεολόγων και των μεταμφιεσμένων προπαγανδιστών κάθε είδους.

 1. ΠΕΡΙ «ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΧΘΡΩΝ» και εναλλαγών συμμαχιών:

Τι βλέπουμε στο ρεπορτάζ που ακολοθεί; Κούρδοι, Τούρκοι, Ρώσσοι,  Αμερικανοί, κατακερματισμένοι Σύριοι του πρώην εδραίου Συριακού κράτους, κατακερματισμένοι Ιρακινοί του πρώην εδραίου και πανίσχυρου Ιράκ, Ιρανοί, Ισραηλινοί και ίσως πολλοί άλλοι συν βέβαια τις άπειρες αποχρώσεις τρομοκρατών, αποκεφαλιστών και φανατικών ισλαμιστών, εναλλάσσουν συμμαχίες και εχθρότητες, πολεμούν αλλήλους και συμμαχούν λίγο αργότερα ή ακόμη σε κάποια μέτωπα είναι σύμμαχοι και σε άλλα … εχθροί. Ας δούμε την καλή εάν όχι σιδερένια καλή θεωρία.

 1. ΚΟΝΔΥΛΗΣ: ««Η έσχατη πραγματικότητα συνίσταται από υπάρξεις, άτομα ή ομάδες που αγωνίζονται για την αυτοσυντήρησή τους και μαζί αναγκαστικά, για τη διεύρυνση της ισχύος τους. Γι’ αυτό συναντώνται ως φίλοι ή ως εχθροί και αλλάζουν φίλους και εχθρούς ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα για την αυτοσυντήρησή τους και τη διεύρυνση της ισχύος τους» (Κονδύλης Ισχύς και απόφαση1991, σ. 213)»
 2. ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ: σε ένα κόσμο πολλών κυρίαρχων κρατών άνισου μεγέθους και άνισης ισχύος, άνισης ανάπτυξης και συγκροτημένων σύμφωνα με την οικεία αυτεξούσια προσδιορισμένη πολιτική ηθική, «δίκαιο έχει όποιος έχει ίση δυναμη (δηλαδή ισορροπία δυνάμεων) και όταν αυτό δεν συμβαίνει ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται» ή και εξοντώνεται. Κατάληξη: (εδάφιο 114). «άρχισαν αμέσως τις εχθροπραξίες, κι αφού μοίρασαν τη δουλειά στα στρατιωτικά τμήματα της κάθε πόλης έζωσαν κυκλικά με τείχος τους Μηλίους … έγινε μάλιστα και κάποια προδοσία ανάμεσα στους Μηλίους … (οι Αθηναίοι) σκότωσαν όσους Μηλίους ενήλικούς έπιασαν, κι έκαμαν δούλους τα παιδιά και τις γυναίκες. Το νησί το αποικίσανε οι ίδιοι στέλνοντας αργότερα πεντακόσιους αποίκους».

3. Kenneth Waltz: Δέκα αρχές απόρροια της ανάλυσης του Kenneth Waltz
Από την εισαγωγή του  έργου του K. Waltz Θεωρία διεθνούς πολιτικής (Εκδόσεις Ποιότητα 2010), σ. 10-12.  – βλ. άρθρα, σχόλια και κριτικές στην διεύθυνση

 1. Η έλλειψη ρυθμιστικής εξουσίας στο διεθνές σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά των κρατών και στη σταθερότητα ή στην αστάθεια του διεθνούς συστήματος (άναρχο διεθνές σύστημα).
 2. Καθώς απουσιάζει η υπερκρατική εξουσία, η οποία θα μπορούσε να ρυθμίζει τον ανταγωνισμό, οι σχέσεις των κρατών είναι κατά βάση ανταγωνιστικές και πολλές φορές συγκρουσιακές (ανταγωνιστικό διεθνές σύστημα).
 3. Τα κράτη σε ένα τέτοιο ανταγωνιστικό σύστημα πρέπει από μόνα τους να μεριμνήσουν για την ασφάλειά τους (αρχή της αυτοβοήθειας).
 4. Τα κράτη στο άναρχο διεθνές σύστημα αναγκάζονται να λάβουν μέτρα, για να αυξήσουν την ασφάλειά τους. Τα μέτρα αυτά όμως μειώνουν την ασφάλεια των άλλων. Αυτό ανατροφοδοτεί την ανασφάλεια και τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι το γνωστό «δίλημμα ασφάλειας».
 5. Τα κράτη είναι οι βασικοί δρώντες στο διεθνές σύστημα άρα και η βασική μονάδα ανάλυσης των διεθνών σχέσεων (κρατικοκεντρικό διεθνές σύστημα). [οι διεθνικοί δρώντες είναι εγαλειακού χαρακτήρα μέσα στην στρατηγική των κρατών και οι διεθνείς θεσμοί εξ ορισμού και αναπόδραστα (λόγω υψηλών αρχών διεθνούς δικαίου, είναι εξαρτημένες μεταβλητές των κρατών και μάλιστα των ισχυρών]
 6. Τα κράτη επειδή είναι «ευαίσθητα στο κόστος» έχουν κάθε λόγο να συμπεριφέρονται ορθολογικά. Τα λάθη τιμωρούνται (αρχή του ορθολογισμού).
 7. Κυρίαρχος στόχος του κράτους είναι η κατοχύρωση της ασφάλειάς του, δηλαδή η επιβίωση, η διατήρηση της εδαφικής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας/αυτονομίας (βασικό εθνικό συμφέρον).
 8. Τα κράτη επιδιώκουν να αποκτήσουν «ισχύ», η οποία είναι το κύριο «νόμισμα» στη διεθνή πολιτική (επιδίωξη ισχύος).
 9. Σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές σύστημα τα κράτη έχουν κίνητρο να εξισορροπήσουν τους αντιπάλους τους (στρατηγική εξισορρόπησης), για να αυξήσουν την ασφάλειά τους.
 10. Οι μεμονωμένες προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη να εξισορροπήσουν τους αντιπάλους τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αυτορυθμιζόμενου συστήματος ισορροπίας δυνάμεων που με τη σειρά του δύναται να συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης (αρχή της ισορροπίας ισχύος).
 1. ΝΟΜΙΚΙΣΜΟΣ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ”, ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ.
  1. Στην Κύπρο προτάθηκε να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), δηλαδή το αναγνωρισμένο κυρίαρχο κράτος, για να δημιουργηθεί ένα κρατίδιο όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με δικαίωμα βέτο σε εθνική/ρατσιστική βάση, όπου σε αυτούς θα συμπεριλαμβάνονται και οι έποικοι (που θεωρούνται έγκλημα πολέμου) και όπου η Τουρκία ποτέ δεν έκρυψε τους αναθεωρητικούς σκοπούς για έλεγχο του νησιού. Σε αυτό παρεμβάλλεται και το ζήτημα των … εγγυήσεων από τους δράστες των διεθνών εγκλημάτων στην Κύπρο. Ενώ σωστά η Αθήνα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επέμενε να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγουν τα στρατεύματα (για το νέο καθεστώς τσιμουδιά, γιατί είναι … εσωτερική υπόθεση της Κύπρου) φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή η σταδιακή αποχώρηση (των τουρκικών στρατευμάτων). Και εγγυήσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, ακούγεται. Λοιπόν: Επειδή ο υποφαινόμενος έχει χάσει τον λογαριασμό και καμιά όρεξη δεν έχει να κάνει έρευνα για τα αυτονόητα, κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να καταλάβει ότι οι διεθνείς θεσμοί (και πολύ περισσότερο το ΣΑ όπου κυρίαρχες είναι οι ηγεμονικές δυνάμεις και η λειτουργία του συνάρτηση των εναλλαγών αντιθέσεων ή συγκλίσεων) είναι εξαρτημένες μεταβλητές των κρατών και των σχέσεών τους καλά κάνει να μάθει πόσες αποφάσεις υπήρξαν για την Συρία και το Ιράκ, τι λέγανε, πότε πάρθηκαν, πόσες φορές (δηλαδή χιλιάδες) υπήρξε πολεμική σύρραξη, πόσο οι πολεμικές συρράξεις ήταν συμβατές με τα ψηφίσματα και τι αποτελέσματα είχαν (δηλαδή μεταξύ άλλων κατεδαφίσεις κρατών, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και νεκροί και απίστευτες ανθρώπινες κακουχίες).
  2. Άπειρες φορές έχουμε γράψει για την σημασία των διεθνών θεσμών αλλά πάντα κάνοντας τις αναγκαίες διακρίσεις και ιεραρχήσεις διαφορετικά υπάρχει διολίσθηση στον συχνά θανατηφόρο νομικισμό. «Ας βρεθεί κάποιος» υπεύθυνος λοιπόν να πληροφορήσει αυτή την μικρή κοινωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην καταργήσει το κράτος της διαφορετικά αν καταντήσουν όπως την Λιβύη, την Συρία ή το Ιράκ. Και αν έτσι τροπή πάρουν τα πράγματα να μην περιμένουν κανένα ΣΑ ή καμιά Ρωσία ή καμιά Αμερική να τους σώσει. Θα είναι έρμαιο των ηγεμονικών διενέξεων, των απρόβλεπτων και αστάθμητων εναλλαγών συμμαχιών, τις ανελέητες εναλλαγές φίλων και εχθρών ή και την κατατριβή «φίλων» για να ρυθμίζονται επωφελώς οι ανακατανομές ισχύος, κτλ. Η κατάργηση της ΚΔ αναπόδραστα θα είναι θανατηφόρα. Αν κάτι μπορεί να γίνει ως προς τον ΟΗΕ πέραν της προσκόλλησης στις Υψηλές Αρχές του Διεθνούς Δικαίου είναι η επίκληση των αποφάσεων του ΣΑ που αφορούν την διεθνή τάξη (και αυστηρά όχι το εσωτερικό του κυρίαρχου Κυπριακού κράτους: βλ. “Ο ΟΗΕ, οι αποφάσεις του ΣΑ και προσεγγίσεις ριζικής επανατοποθέτησης του Κυπριακού ζητήματος”  http://wp.me/p3OlPy-1DF και ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. http://wp.me/p3OqMa-17D]
  3. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, ΑΙΓΑΙΟ, ΘΡΑΚΗ. Άπειρες φορές έχουμε εξηγήσει ότι οι φωνασκίες, οι εμφύλιες διενέξεις, οι αερολογίες, οι κομματικές προκαταλήψεις και πολύ περισσότερο οι ιδεολογικές παρωπίδες, δεν είναι καλός οδηγός. Μύρια έπονται εάν και όταν ένα κράτος δεν έχει εθνική στρατηγική. Αυτό προϋποθέτει ισχυρό κράτος, ενωμένη κοινωνία και πολιτική ηγεσία γύρω από τις έσχατες λογικές των ιεραρχημένων εθνικών συμφερόντων, αποτρεπτική στρατηγική, «πελατειακές συναλλαγές» με τα ισχυρότερα κράτη όσον αφορά τις περιφερειακές ισορροπίες και πολλά άλλα που περιγράφονται σε κάθε ανάλυσή μας για την εθνική στρατηγική ενός κράτους. Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Εάν έχεις ισχύ και συμμαχίες είσαι σημαίνων κράτος και όχι μόνο δεν έχεις ανάγκη να κατευνάζεις μικρότερα γειτονικά κράτη αλλά αυτά θα σε παρακαλούν να έχουν ομαλές σχέσεις μαζί σου συν βέβαια και θα προσπαθούν να αποδείξουν πως δεν έχουν αναθεωρητικές σχέσεις. Ο νοών νοείτο. Τα ίδια ισχύουν όσον αφορά την αναθεωρητική Τουρκία και έχουν αναλυθεί εκτενώς αλλού.

Όσον αφορά την ειδησεογραφία και την ανακοίνωση των Κούρδων επαναλαμβάνουμε πως είναι μια από τις πολλές και καθημερινές μαρτυρίες για το τι σημαίνει διεθνής πολιτική. Όπως σωστά έγραψε ο Kenneth Waltz στις ανελέητες πλην αληθινές θεωρήσεις του οποίου αναφερθήκαμε, «η ανάλυση της διεθνούς πολιτικής είναι το Μεαρχ2 2 2αντίστοιχο της συμβατικής ιατρικής». Λάθος διάγνωση, λάθος θεραπεία σημαίνει θάνατο. Και θανατηφόρες είναι οι διαγνώσεις κάθε τσαρλατάνου των διεθνών σχέσεων. Επιστήμη δεν υπάρχει των διεθνών σχέσεων εάν δεν είναι συμβατή με τα αξιώματα του Θουκυδίδειου Παραδείγματος και τις καθημερινές μαρτυρίες των γεγονότων της διεθνούς πολιτικής. Διεθνής πολιτική η οποία όσο προχωράμε στον 21 αιώνα δεν εξελίσσεται σε κάποιο ανθόσπαρτο πεδίο όπως αφελώς και ακραία επικίνδυνα έλεγαν οι αερολογίες περί … «παγκοσμιοποίησης» η οποία δημιουργεί0 ένα ενωμένο αγαθά κινούμενο πλανήτη. Όσο δε προχωράμε στον 21 αιώνα και όσο ωριμάζει το πολυπολικό διεθνές σύστημα πολλών μεγάλων δυνάμεων, θα γίνεται ολοένα ανελέητο και επικίνδυνο για τους απρόσεκτους.
Ολοκληρώνεται η σύντομη αυτή εισαγωγή λέγοντας αυτό που περιγράφοντας την διεθνή πολιτική θα λέγαμε σε κάθε κράτος: Στην διεθνή πολιτική η σταθερότητα εξαρτάται από την ισορροπία δυνάμεων που αποτρέπει κάθε απειλή και κάθε αναθεωρητική αξίωση. Κάθε βιώσιμο κράτος απαιτείται να είναι επαρκώς ισχυρό, να αναλύει σωστά την διεθνή πολιτική και να αναπτύσσει μια εθνική αποτρεπτική στρατηγική.
Πιο πάνω στον παρεμβαλλόμενο πίνακα συνοψίζονται οι τυπολογίες της στρατηγικές των ηγεμονικών δυνάμεων (από το εμβληματικό έργο του John Mearsheimer). Κάθε απρόσεκτο κράτος αναπόδραστα συντρίβεται στις Συμπληγάδες αυτών των Συμπληγάδων των ηγεμονικών διενέξεων. Αυτό δεν είναι μοιραίο. Απαιτείται όμως ορθολογιστική στρατηγική: «Πελατειακές σχέσεις» (patron-clientrelations) μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο… http://wp.me/p3OlPy-wB 

Συναφείς αναλύσεις

 • ο ηγεμονικός ανταγωνισμός τον 21 αιώνα και η αστάθεια στις περιφέρειες https://wp.me/p3OlPy-1K6
 • Η σύρραξη στη Συρία και ο ανελέητος ηγεμονικός ανταγωνισμός ως καθοριστικός παράγων των περιφερειακών διενέξεων http://wp.me/p3OlPy-qo 
 • ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΒΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης http://wp.me/p3OlPy-1AEhttp://wp.me/p3OqMa-1np
 • ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1rT
 • ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug
 • ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OlPy-1A2
 • ENAΛΛΑΚΤIΚΕΣ ΕΠIΛΟΓΕΣ ΚI ΔIΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤIΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓIΚΗΣ (1990-1) http://wp.me/p3OlPy-JO 
 • ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ «ΙΣΧΥ», Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ «ΝΟΜΙΣΜΑ» ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ http://wp.me/p3OlPy-AA
 • Το Θουκυδίδειο «Παράδειγμα» της επιστημονικής μελέτης της διεθνούς πολιτικής και οι «επιστημονικές επαναστάσεις» http://wp.me/p3OlPy-Lb 
 • Εσχατολογικό ιδεολογικό δηλητήριο και πολιτική θεολογία versus Αριστοτελική πολιτική σκέψη https://wp.me/p3OlPy-1Ku
 • «Πελατειακές σχέσεις» (patron-clientrelations) μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο… http://wp.me/p3OlPy-wB 

Ακολουθεί η ειδησεογραφία http://www.tribune.gr/world/news/article/429660/polemiko-anakinothen-kourdon-tis-efrin-rosia-synenochi-sta-egklimata-polemou-tis-tourkias.html

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΗΣ ΕΦΡΙΝ: «Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»

Η Γενική Διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων στην Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, εξέδωσε πολεμικό ανακοινωθέν μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης, της επιχείρισης «Κλάδος Ελαίας».
Η κουρδική Γενική Διοίκηση τονίζει ότι θεωρεί τη Ρωσία το ίδιο υπεύθυνη με την Τουρκία και συνένοχο στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το τουρκικό καθεστώς βομβαρδίζοντας αμάχους στην Εφρίν.
Η Γενική Διοίκηση των Κούρδων τονίζει ότι θα αντισταθεί στον τουρκικό φασισμό προστατεύοντας τη γη και τον λαό της Εφρίν.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG):
«Ο τουρκικός στρατός κατοχής επιτέθηκε στο Καντόνι της Εφρίν και στις περιοχές που γειτνιάζει με πολεμικά αεροπλάνα στις 20 Ιανουαρίου 2018.
»Κατά τη διάρκεια της σφοδρής επίθεσης, που ξεκίνησε στις 16.00 και συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 100 σημεία χτυπήθηκαν συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, θέσεων των YPG/YPJ και των Επαναστατικών Δυνάμεων.
»Ο στρατός κατοχής συνεχίζει να χτυπά κατοικημένες περιοχές με 72 πολεμικά αεροπλάνα. Το κέντρο της πόλης της Εφρίν, το στρατόπεδο εκτοπισμένων Ρουμπάρ και δημόσια κτίρια στην Εφρίν χτυπήθηκαν.
»Τουλάχιστον 13 πολίτες τραυματίστηκαν. Σκοτώθηκαν ένας μαχητής των YPG, δύο μαχήτριες των YPJ και έξι πολίτες στις επιθέσεις.
»Τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και τρομοκράτες [ισλαμιστές μισθοφόροι των Τούρκων] επιχείρησαν να εισέλθουν στην Εφρίν στα χωριά Κούρντο και Μπαλία στην περιοχή Μπιλμπίλ. Οι μαχητές και οι μαχήτριες των YPG και YPJ απέκρουσαν τις επιθέσεις και απευθείας οι στρατιώτες αποσύρθηκαν.
»Ο κατοχικός τουρκικός στρατός και οι τρομοκράτες του, αφού απέτυχαν να εισέλθουν στην Εφρίν με χερσαία επίθεση, προσπαθούν να φοβίσουν τους πολίτες της Εφρίν και να τους εκτοπίσουν σε εδάφη που ελέγχει ο [φιλότουρκος] Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA).
»Η ευθεία τουρκική επίθεση σε πολίτες σε όλες τις περιοχές της Εφρίν ξεκάθαρα δείχνει την απελπισία τους απέναντι στις δυνάμεις των YPG και των YPJ.
»Γνωρίζουμε ότι, δίχως την άδεια των παγκόσμιων δυνάμεων και κυρίως της Ρωσίας, της οποίας στρατεύματα βρίσκονταν στην Εφρίν, η Τουρκία δεν θα μπορούσε να επιτεθεί στους αμάχους χρησιμοποιώντας τον εναέριο χώρο της Εφρίν.
»Για αυτό θεωρούμε τη Ρωσία υπεύθυνη όσο και την Τουρκία και τονίζουμε ότι η Ρωσία είναι συνέταιρος στο έγκλημα της Τουρκίας στους σφαγιασμούς πολιτών στην περιοχή.
»Εμείς, ως Γενική Διοίκηση των YPG στην Εφρίν, δηλώνουμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να νικήσει την ελεύθερη βούλησή μας και την αντίστασή μας με τα πολεμικά αεροπλάνα της.
»Είναι εμφανές, μέχρι αυτή τη στιγμή, ότι κανένας δεν εγκατέλειψε την Εφρίν και την πατρίδα του. Σε αυτή τη βάση, δηλώνουμε ακόμα μια φορά την απόφασή μας να προστατέψουμε τη γη και τον λαό μας.
»Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και οι Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ) θα υπερασπιστούν την Εφρίν υπό οποιοσδήποτε συνθήκες ενάντια στον τουρκικό φασισμό.
»Καλούμε όλο τον λαό να ενταχθεί στις αμυντικές γραμμές μας».
Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.grinfo@ifestos.edu.gr / info@ifestosedu.gr
 Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

696 464 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.