Π. Ήφαιστος, Περί Προέδρου Τραμπ το ανάγνωσμα

Πριν και μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ, αναρίθμητα σχόλια, υπονοούμενα, κουτσομπολιά και άλματα συλλογισμών στον Ελληνικό δημόσιο διάλογο καταμαρτυρούν πολλές παθολογίες. Αντί σωστής γνώσης, ανάλυσης, στάθμισης, εκτίμησης και ορθολογικές αποφάσεις πολλοί βομβαρδισμένοι από ανθρωπολογικά εξομοιωτικά και πολιτικά εξισωτικά διεθνιστικά θεωρήματα και ιδεολογήματα επιζητούν να είναι εισαγγελείς, δικαστές και εκτελεστές αποφάσεων που αφορούν άλλα έθνη, άλλα κράτη και ξένες πολιτικές ηγεσίες.
Πολλοί δεν ξέρουν, δυστυχώς, ότι εξ αντικειμένου και εγγενώς στην διεθνή πολιτική η πολιτική ηθική είναι μηδενική, το κάθε κράτος έχει τις δικές του πολιτικές ηθικές, κριτήρια δικαιοσύνης, πολιτισμούς, πολιτικές παραδόσεις και νόμους [ΗΘΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ* https://wp.me/p3OlPy-1O2 και ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων ­http://wp.me/p3OlPy-1bH].
Το διεθνές σύστημα είναι οντολογικά θεμελιωμένο και αναπτυγμένο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του και όχι σύμφωνα με τις φαντασιόπληκτες ιδέες του καθενός. Όποιος δεν το γνωρίζει πάσχει γνωστικά και επικίνδυνα. Ο παρεμβαλλόμενος πίνακας του δεκάλογου του Kenneth Waltz υποδηλώνει αυτό που βλέπει όποιος δεν είναι πολιτικά και πνευματικά τυφλός. Σκληρά λόγια, αλλά το γεγονός ότι η χώρα στην γλώσσα της οποίας γράφω το παρόν ελέγχεται από τοκογλύφους, κερδοσκόπους, τεχνοκράτες και υπαλλήλους ηγεμονικών κρατών δεν είναι χωρίς συνέπειες για όλους τους πολίτες.
000-waltz-001
ΠΡΩΤΟΝ, το ηθικό, πολιτικό και πνευματικό υπόβαθρο κάθε χώρας το κρίνουν οι πολίτες του και όχι οι πολίτες ή οι σχολιαστές τρίτων χωρών. Τον Μπους, τον Ομπάμα, τον Κλίντον, τον Τραμπ, ούτε τον αγαπάμε ούτε τον μισούμε. Οι ΗΠΑ έχουν την δική τους πολιτική ηγεσία, κάθε άλλο κράτος επίσης έχει την δική του, και εμείς την «δική  “μας”». Κάθε άλλο κράτος επίσης έχει τα δικά του εθνικά συμφέροντα των οποίων η ιεραρχημένη διαβάθμισή τους είναι δική του υπόθεση και έτσι πρέπει να ισχύει και για το δικό μας κράτος (αντί να μας τα ορίζουν τρίτοι και μάλιστα εμείς να πέφτουμε στην παγίδα να «εκλέγουμε» «ηγέτες» που αυτό υπηρετούν, συν βέβαια και τα συμφέροντα τοκογλύφων, κερδοσκόπων και παραγόντων υπόγειων διαδρομών κοινωνικοπολιτικά ανεξέλεγκτων). Το γεγονός ότι πολλοί εδώ γινόμαστε εισαγγελείς και δικαστές άλλων κοινωνιών και άλλων ηγετών άλλων κρατών οφείλεται σε πολλές παθολογίες. Μεταξύ άλλων δεν κατανοήσαμε την κρατοκεντρική δομή του κόσμου, δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και πως λειτουργούν οι μεγάλες δυνάμεις και ασφαλώς υπάρχει κολοσσιαία παράκρουση για τον ρόλο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών θεσμών, για να μην μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, επειδή ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλης σημασίας για όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας –είναι η συντριπτικά ισχυρότερη μεταψυχροπολεμική δύναμη του πλανήτη– απαιτείται
α) αποφυγή εισροής ιδεολογικών κριτηρίων στην ανάλυση και εκτίμηση των πραγμάτων,
β) ορθολογική αποτίμηση των προεκτάσεων των στρατηγικών του επιλογών και
γ) διατύπωση εκτιμήσεων που εδράζονται σε γνώση και όχι γνώμες, ιδεολογήματα και τα συνήθη θεωρήματα.
Η αναλυτική ελευθεριότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία των κρατών και των κοινωνιών τους. Όπως συχνά λέγεται, η διάγνωση των αιτίων της διεθνούς πολιτικής είναι το αντίστοιχο της διάγνωσης των ασθενειών στην ιατρική επιστήμη.
Η ανάλυση της διεθνούς πολιτικής είναι κυριολεκτικά η ιατρική της διεθνούς πολιτικής και λάθος διάγνωση και λάθος θεραπείες προκαλούν πολύ μεγαλύτερους θανάτους από ότι μια διάγνωση της συμβατικής ιατρικής. Γι’ αυτό επισημαίνεται ότι, πολλές γνώμες που κανείς διαβάζει στην Ελληνική γλώσσα είναι συχνά αβάσταχτα ιδεοληπτικές. Ως και η ανάλυση της Αμερικανικής στρατηγικής μπορεί να γίνει με ιδεοληψία και με αισθήματα κατά ή υπέρ του προέδρου, του νυν, του πρώην ή του επόμενου. Μια τέτοια αντίληψη των πραγμάτων είναι λάθος και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι οι στρατηγικοί του προσανατολισμοί οι οποίοι και θα προσδιορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, τις προϋποθέσεις και τις επιμέρους αποφάσεις. Ο τρόπος επίσης λήψης αποφάσεων κρατών όπως οι ΗΠΑ (βλ. παρεμβαλλόμενους πίνακες)
%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1
ΤΡΙΤΟΝ, τα κράτη της Δύσης αλλά πλέον και πολλά Ανατολικά συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, διαθέτουν ισχυρούς θεσμούς παρακολούθησης του διεθνούς συστήματος τοπικά, περιφερειακά και παγκόσμια. Πληροφορίες εισρέουν διαρκώς –μια από αυτές πιθανώς να πληροφορεί τους επιτελείς του Πενταγώνου ότι οι Έλληνες παρά την υψηλή ανθρωπολογική υπόστασή τους λόγω πολιτισμού έχουν εν τούτοις τις τελευταίες δεκαετίες παρασυρθεί σε παραλογισμούς και παρακρούσεις: Είναι κατά του κράτους, η πλημύρα κοσμοπολιτισμού είναι αβάστακτη και πάρα πολλοί είναι έτοιμοι να καθίσουν πάνω στο υψηλό βουνό των διεθνιστικών ψευδαισθήσεών τους, σήμερα λέγεται «παγκοσμιοποίηση» (πλανητικοποίηση είναι αλλά δεν θα αναλυθεί εδώ η διαφορά).
%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-2-001
Το πυραμοειδές σύστημα λήψεως αποφάσεων των ΗΠΑ στην κορυφή του οποίου είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) το οποίο διευθύνει ο πρόεδρος και το επιτελείο του έχει εσωτερικά ομόκεντρους κύκλους αναρίθμητων κρατικών λειτουργών που αρχίζουν από κατασκόπους και κατασκοπευτικά μέσα, αναλυτές κάθε είδους, ειδικούς χωρών και περιφερειών, ειδικούς κάθε θέματος που αφορά τα Αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και ασφαλώς αμέσως πριν το ΣΕΑ είναι το Πεντάγωνο. Σημείο αναφοράς των πάντων είναι τα ιεραρχημένα εθνικά συμφέροντα που κάθε χρόνο ο εκάστοτε πρόεδρος υποβάλλει στο Κογκρέσο (The State of the Union).
%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd-2
Μέσα στο Πεντάγωνο οι υπηρεσίες ενώνουν όλα τα νήματα και σε αναφορά με τα εθνικά συμφέροντα χαράσσουν εναλλακτικά σχέδια (contingency plans) για εναλλακτικές αποφάσεις που μπορεί να είναι και εκατοντάδες για κάθε τοπικό ή περιφερειακό η πλανητικό ζήτημα. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα όλα τα εναλλακτικά σχέδια είναι πάνω στο τραπέζι του ΣΕΑ και ο εκάστοτε πρόεδρος επιλέγει με αντικειμενικούς όρους που εξυπηρετούν βραχυχρόνιους σκοπούς, οι οποίοι όμως συνδέονται με μεσοπρόθεσμους και μακροχρόνιους σκοπούς. Οι τελευταίοι αφορούν κυρίως τις πλανητικές ανακατανομές ισχύος και τις στρατηγικές των άλλων μεγάλων δυνάμεων ή περιφερειακών δυνάμεων.
Το κάνουμε σαφές: Μιλάμε για κρατικά επιτελεία και όχι αστείες καταστάσεις του τύπου «ποταμίσιες Ελληνικές δεξαμενές σκέψεις» στις οποίες θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται ακόμη και «ιδρύματα της συμφοράς» που θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται ακόμη και από τον Γεώργιο Σόρος. Στην Ελλάδα τέτοιες «λεπτομέρειες» δεν ενοχλούν μιας και πολλοί πίστεψαν ότι στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης» (πλανητικοποίηση είναι, είπαμε), το κράτος δεν έχει πλέον λόγο να υπάρχει μιας και θα κυριαρχήσουν τα ΜΚΟ του κάθε Σόρος. Μιας επίσης και όπως είπε το 2003 περιώνυμος «φιλόσοφος» για το φασιστικό σχέδιο Αναν, πρέπει να αποδεχόμαστε ότι μας καθιστά πρωτοπορία εισόδου του κόσμου στην … μεταεθνική εποχή.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, τι πρέπει να πούμε για τον Τραμπ; Αφού ξεκαθαρίσουμε και υπογραμμίσουμε ξανά ότι το πρόσωπο Τραμπ επιλέγεται και κρίνεται από τους Αμερικανούς και όχι εμάς, ενδιαφέρει η στρατηγική του και τίποτα άλλο. Ποια είναι; Συνιστάται προσοχή και προσκόλληση σε πάγιες στρατηγικές τυπολογίες.
Το κύριο ερώτημα είναι: Ο Τραμπ κατατείνει προς πλανητικό modus vivendi ισορροπίας δυνάμεων του αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος ή συνεχίζει την υπερεπέκταση των προκατόχων τους από το 1990 μέχρι την εκλογή του; Αυτή την υπερ-επέκταση εμείς την περιγράψαμε στην βάση των Θουκυδίδειων αξιωμάτων από το 1990-1 γράφοντας ότι η ισχυρότερη δύναμη θα σπεύσει να γεμίσει τα κενά ισχύος λόγω γιγαντιαίων ανακατανομών που προκάλεσε η πτώση της άλλης υπερδύναμης.
Το αποτέλεσμα, γράφαμε τότε και έτσι έγινε, αναπόδραστα θα είναι χάος στις περιφέρειες, κατεδαφίσεις κρατών, αλλαγές συνόρων και μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Ως συνήθως βέβαια αρκετοί επιδόθηκαν στις ύβρεις γιατί τέτοιες αναλύσεις έθιγαν τις επικίνδυνες γνώμες του περί ενός ανθόσπαρτου Μεταψυχροπολεμικού κόσμου. Ταυτόχρονα, πολλοί νομικιστές του πλανήτη (για κάποιο περίεργο λόγο οι περισσότεροι εντοπίζονται στην … Ελλάδα), πρόβλεπαν ότι οι ηγεμονικές «επεμβάσεις» στην περιφέρειά μας θα οδηγούσαν σε ένα υπερεθνικό διεθνές δίκαιο δικαιοσύνης, αγάπης, αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης και ίσως και σε κάποιου είδους υπερεθνική παγκόσμια κυβέρνηση.

ΠΕΜΠΤΟΝ, ποια είναι όμως η διαλεκτική σχέση μεταξύ βραχυχρόνιων ορατών αποφάσεων και ενεργειών και λιγότερο ορατών ή και αθέατων σκοπών και στρατηγικών επιλογών που δεν μπορεί παρά να σχετίζονται με τις πλανητικές ισορροπίες δυνάμεων. Δεν σπεύσαμε να δημοσιεύσουμε βιβλίο που γράφουμε (συμπληρωμένη επανέκδοση εξαντλημένης μονογραφίας του 1994 για την στρατηγική των ΗΠΑ) γιατί κριτήριο μιας δημοσίευσης είναι η ορθολογική στάθμιση των πραγμάτων που σταθεροποιεί βάσιμες εκτιμήσεις για τους στρατηγικούς προσανατολισμούς των ΗΠΑ. Η πρόσφατη δήλωσή του Τράμπ πάντως ότι δεν επιδίδεται όπως οι προκάτοχοι στο «nation-building» (αυτό επικαλούνταν βασικά οι προκάτοχοί του για να κάνουν τις (θηριώδεις και σε κάθε περίπτωση υπερβολικές) επεμβάσεις. Τις συνέπειες τις ζούμε καθημερινά, ιδιαίτερα τα θύματα από το Αφγανιστάν μέχρι την Λιβύη.

Στην συνέχεια μπορεί να ειπωθεί πως μια ήδη ορατή σταθεροποίηση προσανατολισμών είναι η συνέχιση της «ναυτικής στρατηγικής» πάνω στην Περιμέτρο της Ευρασίας. Εκεί βασικά συντελούνται οι μεγάλες ανακατανομές ισχύος και πάνω στις περιφέρειες της Ευρασίας είναι τα πεδία αναμέτρησης για επιρροή, έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πόρων και γεωπολιτική εποπτεία. Όλα δείχνουν, επίσης, ότι για μια σειρά λόγους που τους γνωρίζαμε ήδη από την δεκαετία του 1990 η Κίνα είναι ο μεγάλος πλανητικός αντίπαλος των ΗΠΑ. Πολλά επέρχονται και είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης στρατηγικής αναμέτρησης. Η Ουάσιγκτον λόγω ισχύος έχει την πολυτέλεια να ελίσσεται διαρκώς βραχυχρόνια, πλην δεν πρέπει κανείς να βιάζεται για συμπεράσματα. Στην Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, ολοφάνερα, επιδίδεται σε κατατριβή της Ρωσίας για να υπάρξει ανάσχεση υπερβολικής ενδυνάμωσής της πλην και αυτό με κλασικό τρόπο θα βοηθούσε να έχει τον έλεγχο των συναλλαγών σε περίπτωση που οι ΗΠΑ θα συγκλίνουν στρατηγικά με την Μόσχα (όπως ίσως και με άλλες δυνάμεις) για να εξισορροπηθεί η Κίνα. Βέβαια, τονίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι σκοπός ενός αναλυτή δεν μπορεί να είναι ο προσδιορισμός των μελλοντικών γεγονότων αλλά μόνο η διάγνωση κύριων προσανατολισμών και αυτό κάνουμε εδώ.
ΤΕΛΟΣ, αφού λοιπόν αποφύγαμε να διολισθήσουμε στην παγίδα σχολίων για τις … ερωτικές προτιμήσεις του Τραμπ, η καταρχήν εκτίμηση είναι ότι ο νέος πρόεδρος ενδέχεται να κινείται Θουκυδίδεια. Δηλαδή, επιδιώκει ισορροπία. Όχι για αλτρουιστικούς ή άλλους παρόμοιους λόγους αλλά γιατί περαιτέρω επέκταση ενδέχεται να φέρει πτώση της ισχύος και της επιρροής των ΗΠΑ.
Ως η ισχυρότερη πλανητική δύναμη πέφτει ο κλήρος στον Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ να οδηγήσει τα πράγματα προς μια νέα πλανητική ισορροπία δυνάμεων. Εκτιμάται ότι και άλλος να ήταν πρόεδρος κάπως έτσι θα προσανατολιζόταν για ένα ακόμη σημαντικό λόγο: Ναι μεν οι ΗΠΑ παραμένουν συντριπτικά η ισχυρότερη δύναμη πλην και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις του πολυπολικού πλέον κόσμου αναδύονται επιζητώντας το επιθυμητό για αυτές «μερίδιο επιρροής». Όλες είναι πυρηνικές δυνάμεις και όλες ξέρουν ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι ανέφικτος μιας και αυτό σημαίνει καταστροφή του πλανήτη και της δικής τους χώρας. Οι ΗΠΑ λοιπόν με τον Τραμπ ή κάποιον άλλο μελλοντικά θα πρέπει να διαχειριστούν την τροχιά προς μια νέα ισορροπία. Ας πούμε ξεκάθαρα τι σημαίνει αυτό:

Όχι ευθέως αναμέτρηση με άλλη μεγάλη δύναμη (μόνο πολιτικά τυφλοί δεν πρόσεξαν πως αυτό είχαμε στην Συρία στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις). Οι ανακατανομές ισχύος στις περιφέρειες όμως είναι καταιγιστικές και η στρατηγική διαχείριση στην αναζήτηση νέας πλανητικής ισορροπίας δεν μπορεί παρά να σημαίνει ακόμη σφοδρότερες και πυκνότερες αναταράξεις. Να το πούμε διαφορετικά όπως γράφεται σε πολλές στρατηγικές αναλύσεις, όταν οι ελέφαντες κάνουν έρωτα ή παλεύουν και στις δύο περιπτώσεις το γρασίδι υποφέρει. Το γρασίδι της ηγεμονικής διαπάλης είναι πρωτίστως οι περιφέρειες του πλανήτη.
Τι σημαίνει αυτό; Μα κάθε κράτος του οποίου οι «ηγέτες» και οι πολίτες είναι πολιτικά και στρατηγικά τυφλοί με αποτέλεσμα να θεωρείται από τις μεγάλες δυνάμεις αναλώσιμο, θα οδηγείται ευκαιρίας δοθείσης στην Κλίνη του Προκρούστη για κατακρεούργηση, διασκορπισμό στο πλαίσιο αθέατων στρατηγικών συναλλαγών με άλλες μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις, εδώ με την Τουρκία εις βάρος των νεοελλήνων.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Fgcd1ghag5Y&w=704&h=396]
Λέω «νεοελλήνων» και όχι της Ελλάδας διότι είναι μεν μεγάλη η ζημιά των πολιτικοοικονομικά και διαπραγματευτικά εγκληματικών στάσεων και αποφάσεων μετά το 2009-10 αλλά το μεγάλο στρατηγικό παιχνίδι έχει όνομα: Κύπρος. Με την φρικτή ΔΔΟ που στην οδοιπορία προς τα Σούσα της Ελβετίας ορίστηκε επακριβώς τι σημαίνει, εάν η Μεγαλόνησος Κύπρος τεθεί υπό Τουρκική επικυριαρχία, το μέλλον των νεοελλήνων είναι δυσοίωνο. Η Κύπρος δεν «είναι μακριά» όπως είπαν «μεγάλοι» ηγέτες στρατηγικής αντίληψης επιπέδου νηπίου. Όλοι δε μετά το έγκλημα του 1974 εξίσου ανεύθυνα και στρατηγικά ανορθολογικά συμπληρώνουν «η Κύπρος αυτοκτονεί (αποφασίζοντάς το μόνη της για να μην … επεμβαίνει η Αθήνα στο εσωτερικό της ΚΔ) και εμείς … συμπαραστεκόμαστε».

 
Η Κύπρος όμως είναι ένα από τα σημαντικότερα εάν όχι το σημαντικότερο στρατηγικό σημείο του πλανήτη. Πέραν αυτού η εγκατάλειψη ενάμιση εκατομμυρίου Ελλήνων καθιστά το Ελληνικό κράτος στρατηγικά αναξιόπιστο. Σε αυτό κανείς θα πρέπει να συνεκτιμήσει και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους οι οποίοι εάν η Κύπρος διολισθήσει στην αυλή της Άγκυρας αυτό επηρεάζει όλο το θαλάσσιο και υποθαλάσσιο σύστημα μέχρι το κέντρο του Αιγαίου.
Τελειώνουμε υπογραμμίζοντας σε σχέση με το προαναφερθέν σύστημα λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ, ότι μάλλον ήδη διαπίστωσαν πόσο αναλώσιμοι εμείς οι ίδιοι θεωρούμε τους εαυτούς μας. Ισχυρές ενδείξεις δείχνουν ότι το Πεντάγωνο προσανατολίζεται να οδηγήσουν τα κράτη της περιοχής σε κατατριβή και ανακατανομή των πάντων από την Κύπρο μέχρι τα Σκόπια. Αυτά στα στρατηγικά παίγνια των μεγάλων δυνάμεων είναι καθημερινότητα και όσα κράτη κοιμούνται τον ύπνο τον αξύπνητο απλά διολισθαίνουν στην Άβυσσο.
Συναφώς, τώρα, τον Ερντογάν αναμφίβολα οι ΗΠΑ θα ήθελαν να τον αντικαταστήσουν με μια άλλη πιο φιλική εξουσία αλλά με αυτόν (ιδιαίτερα εάν ο Ερντογάν κρίνει ότι τον συμφέρει και κάνει μεταστροφή, που δεν αποκλείεται) ή με κάποια άλλη εξουσία τα πράγματα θα εξελιχθούν σύμφωνα με τις στρατηγικές λογικές κάθε περίστασης. Οι στρατηγικές λογικές αφορούν το ποια κράτη είναι ή δεν είναι περιφερειακοί στρατηγική παίχτες και αυτό ποτέ δεν σημαίνει η διπλωματία ενός περιφερειακού κράτους να μετατρέπεται σε εξαρτημένη μεταβλητή της μεγάλης δύναμης. Απαιτείται ισχύς, στρατηγική εποπτεία, αποτροπή των απειλών και δεξιότητες συναλλαγών, συχνά αθέατων.
Μιλάμε για προβολή τάσεων σε εναλλακτικές καταστάσεις και περιστάσεις και σε αναφορά με πάγιες στρατηγικές τυπολογίες των μεγάλων δυνάμεων, εδώ των ΗΠΑ. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαια πλέον ότι νέος πρόεδρός αναζητά μια νέα ισορροπία εν μέσω τυφώνων και θυελλών πολλές εκ των οποίων δημιουργήθηκαν από προκατόχους του και άλλες που θα δημιουργήσει ο ίδιος για μεταφορά βαρών, κατατριβή φίλων και αντιπάλων και για την εν γένει διαχείριση των στρατηγικών ισορροπιών. Μπορεί να μην το γνωρίζουν πολλοί στην Ελλάδα αλλά έτσι λειτουργούν και αποφασίζουν τα επιτελεία των ηγεμονικών δυνάμεων (βλ. παρεμβαλλόμενο πίνακα για την εμβληματική τυπολογία του John Mearsheimer όπου και συνοψίζονται οι διαχρονικά καταμαρτυρούμενες στρατηγικές και τακτικές προσεγγίσεις των μεγάλων δυνάμεων καθώς η αιτιολόγηση αυτής της κατά τα άλλα τραγωδίας, εξ ου και το “τραγωδία” στον τίτλο το εν λόγω έργου καθότι τα αίτια είναι εγγενή).
Το μέλλον θα είναι δυσοίωνο για όσους κοιμούνται τον ύπνο τον αξύπνητο εν μέσω φαντασιόπληκτων ψευδαισθήσεων και παρακρούσεων για το τι είναι η διεθνής πολιτική και πως προσανατολίζεται.
Πηγή. Αρχικά δημοσιεύτηκε στο SLpress – https://slpress.gr/idees/giati-o-tramp-einai-opados-tou-thoukydidi/ με τίτλο “Γιατί ο Τραμπ είναι οπαδός του Θουκυδίδη” . Εδώ έγιναν μερικές μόνο αλλαγές και προστέθηκαν πίνακες και βιβλιογραφία

Άλλες συναφείς παρεμβάσεις

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1rT – http://wp.me/p3OqMa-1l0 
Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση – http://www.onalert.gr/stories/panagiwths-hfaistos-tourkia-anamenei-diapra3oume-moiraio-la8os/54404
ΜΕΓΆΛΗ ΒΡΕΤΑΝΊΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΡΧΙΤΈΚΤΟΝΑΣ –https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/permalink/976241982520411/
ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΕΣ, Η ΤΟΥΡΚΊΑ, Η ΚΎΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ https://wp.me/p3OlPy-1uP  http://wp.me/p3OqMa-1kA και https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/permalink/975922452552364/
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ και ΓΝΩΣΗ VERSUS ΓΝΩΜΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ VERSUS ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ VERSUS ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ http://wp.me/p3OlPy-1qR
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Αναζητώντας νέους στρατηγικούς προσανατολισμούς; Η σημασία για την Ελλάδα http://wp.me/p3OqMa-1km
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ, Η ΕΥΡΩΠΗ, ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ Η ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ. Με αφορμή δηλώσεις του Τράμπ και σχόλια. http://wp.me/p3OqMa-1k1
John J. Mearsheimer, DONALD TRUMP SHOULD EMBRACE A REALIST FOREIGN POLICY. Ο κορυφαίος Αμερικανός διεθνολόγος προς Τράμπ: αυτοσυγκράτηση, αποφυγή υπερεξάπλωσης, ισορροπία δυνάμεων. http://wp.me/p3OlPy-1qq
ΠΡΌΕΔΡΟΣ DONALD TRUMP: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ ΣΕ ΜΕΤΆΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ, http://wp.me/p3OlPy-1qZ
ΗΠΑ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: «U.S. PUNISHES RUSSIA FOR ELECTION HACKING, EJECTING OPERATIVES» και η «διένεξη» Ομπάμα-Τραμπ http://wp.me/p3OlPy-1pL
 Jeffrey Goldberg για τον Henry Kissinger, την εκλογή Trump και τους προσανατολισμούς της στρατηγικής των ΗΠΑ. The legendary and controversial statesman criticizes the Obama Doctrine, talks about the main challenges for the next president, and explains how to avoid war with China. Εισαγωγικό σημείωμα Παναγιώτης Ήφαιστος. http://wp.me/p3OlPy-1ng
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ή ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ; http://wp.me/p3OqMa-1hn
ΗΠΑ: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ. ΤΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΊ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ; Η νίκη του πολίτη; Ποιες προϋποθέσεις των Αμερικανικών στρατηγικών επιλογών που έχουν ως άξονα την έννοια της ισορροπίας εντός του αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος http://wp.me/p3OlPy-1m9
ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug
Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.grinfo@ifestos.edu.gr / info@ifestosedu.gr
 Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Φωτογραφία του χρήστη Παναγιώτης Ήφαιστος.
 
Source : http://www.nobases.org
%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7
Από Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_with_overseas_military_bases#United_States

Countries with United States military bases and facilities

JurisdictionTotalArmyNavyUSMCUSAFUSCG
 Contiguous United States1,010,328384,722190,717145,559252,90736,423
 Alaska19,78110,65150187,1141,948
Armed Forces Americas6,88406,884000
 Cuba
(Guantanamo Bay)
76113150511906
 Honduras47521611151430
 Puerto Rico1761092719210
 Greenland1540001540
 Canada13163714704
other6611711512397030
Total1,039,351396,006198,372146,083260,47938,411

Europe

US military bases in Germany in 2014

JurisdictionTotalArmyNavyUSMCUSAFUSCG
Armed Forces Europe35,12554634,3341521515
 Germany35,00220,2318991,23912,62211
 Italy12,4574,2373,6633134,2422
 United Kingdom9,123187197168,68142
 Spain3,905272,6458413920
 Belgium8795933832450
 Romania439781338130
 Bosnia and Herzegovina4250042410
 Netherlands40712530321831
 Greece37483442200
 Norway346315277330
 Hungary21571480600
 Portugal19311121790
 Poland13132674280
other196583231723
Total99,21726,09042,4943,50827,021104

Pacific Ocean

JurisdictionTotalArmyNavyUSMCUSAFUSCG
Armed Forces Pacific51,257050,37388400
 Hawaii37,78816,4667,9127,1395,0601,211
 Guam4,2071691,94502,0930
 American Samoa1,061001,06100
 Australia18631693830
other411941260
Total94,54016,68560,3039,0997,2421,211

East Asia and Southeast Asia

JurisdictionTotalArmyNavyUSMCUSAFUSCG
 Japan44,8892,59711,65518,67811,94217
 South Korea23,58015,3412952227,7211
 Thailand319449239270
 Singapore206615918167
 Philippines10011771101
other115273824251
Total69,20918,02612,16319,25219,74127

West Asia and North Africa

JurisdictionTotalArmyNavyUSMCUSAFUSCG
 Bahrain7,193176,68527325193
 Kuwait2,08271441,322420
 Turkey1,85112751981,5210
 United Arab Emirates1,09939707271820
 Qatar5292596262380
 Saudi Arabia3012161610590
 Egypt233191173220
 Jordan11413288110
other155362153450
Total13,5571,6127,4632,2442,045193

Sub-Saharan Africa, Central & South Asia, and Indian Ocean[edit]

JurisdictionTotalArmyNavyUSMCUSAFUSCG
 Djibouti8202081800
 British Indian Ocean Territory26702270400
other68912934437881
Total1,7761312611,2551281

Unspecified

JurisdictionTotalArmyNavyUSMCUSAFUSCG
Overseas6,05214633,8151,122966
Domestic6,1066,1060000
Total12,1586,25233,8151,122966

0-geomultigr-001

 
 
 
 
 

780 438 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.