Π. Ήφαιστος, Περί Προέδρου Τραμπ το ανάγνωσμα

Π. Ήφαιστος, Περί Προέδρου Τραμπ το ανάγνωσμα

Πριν και μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ, αναρίθμητα σχόλια, υπονοούμενα, κουτσομπολιά και άλματα συλλογισμών στον Ελληνικό δημόσιο διάλογο καταμαρτυρούν πολλές παθολογίες. Αντί σωστής γνώσης, ανάλυσης, στάθμισης, εκτίμησης και ορθολογικές αποφάσεις πολλοί βομβαρδισμένοι από ανθρωπολογικά εξομοιωτικά και πολιτικά εξισωτικά διεθνιστικά θεωρήματα και ιδεολογήματα επιζητούν να είναι εισαγγελείς, δικαστές και εκτελεστές αποφάσεων που αφορούν άλλα έθνη, άλλα κράτη και ξένες πολιτικές ηγεσίες.
Πολλοί δεν ξέρουν, δυστυχώς, ότι εξ αντικειμένου και εγγενώς στην διεθνή πολιτική η πολιτική ηθική είναι μηδενική, το κάθε κράτος έχει τις δικές του πολιτικές ηθικές, κριτήρια δικαιοσύνης, πολιτισμούς, πολιτικές παραδόσεις και νόμους [ΗΘΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ* https://wp.me/p3OlPy-1O2 και ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων ­http://wp.me/p3OlPy-1bH].
Το διεθνές σύστημα είναι οντολογικά θεμελιωμένο και αναπτυγμένο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του και όχι σύμφωνα με τις φαντασιόπληκτες ιδέες του καθενός. Όποιος δεν το γνωρίζει πάσχει γνωστικά και επικίνδυνα. Ο παρεμβαλλόμενος πίνακας του δεκάλογου του Kenneth Waltz υποδηλώνει αυτό που βλέπει όποιος δεν είναι πολιτικά και πνευματικά τυφλός. Σκληρά λόγια, αλλά το γεγονός ότι η χώρα στην γλώσσα της οποίας γράφω το παρόν ελέγχεται από τοκογλύφους, κερδοσκόπους, τεχνοκράτες και υπαλλήλους ηγεμονικών κρατών δεν είναι χωρίς συνέπειες για όλους τους πολίτες.
000-waltz-001
ΠΡΩΤΟΝ, το ηθικό, πολιτικό και πνευματικό υπόβαθρο κάθε χώρας το κρίνουν οι πολίτες του και όχι οι πολίτες ή οι σχολιαστές τρίτων χωρών. Τον Μπους, τον Ομπάμα, τον Κλίντον, τον Τραμπ, ούτε τον αγαπάμε ούτε τον μισούμε. Οι ΗΠΑ έχουν την δική τους πολιτική ηγεσία, κάθε άλλο κράτος επίσης έχει την δική του, και εμείς την «δική  “μας”». Κάθε άλλο κράτος επίσης έχει τα δικά του εθνικά συμφέροντα των οποίων η ιεραρχημένη διαβάθμισή τους είναι δική του υπόθεση και έτσι πρέπει να ισχύει και για το δικό μας κράτος (αντί να μας τα ορίζουν τρίτοι και μάλιστα εμείς να πέφτουμε στην παγίδα να «εκλέγουμε» «ηγέτες» που αυτό υπηρετούν, συν βέβαια και τα συμφέροντα τοκογλύφων, κερδοσκόπων και παραγόντων υπόγειων διαδρομών κοινωνικοπολιτικά ανεξέλεγκτων). Το γεγονός ότι πολλοί εδώ γινόμαστε εισαγγελείς και δικαστές άλλων κοινωνιών και άλλων ηγετών άλλων κρατών οφείλεται σε πολλές παθολογίες. Μεταξύ άλλων δεν κατανοήσαμε την κρατοκεντρική δομή του κόσμου, δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και πως λειτουργούν οι μεγάλες δυνάμεις και ασφαλώς υπάρχει κολοσσιαία παράκρουση για τον ρόλο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών θεσμών, για να μην μιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, επειδή ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλης σημασίας για όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας –είναι η συντριπτικά ισχυρότερη μεταψυχροπολεμική δύναμη του πλανήτη– απαιτείται
α) αποφυγή εισροής ιδεολογικών κριτηρίων στην ανάλυση και εκτίμηση των πραγμάτων,
β) ορθολογική αποτίμηση των προεκτάσεων των στρατηγικών του επιλογών και
γ) διατύπωση εκτιμήσεων που εδράζονται σε γνώση και όχι γνώμες, ιδεολογήματα και τα συνήθη θεωρήματα.
Η αναλυτική ελευθεριότητα βλάπτει σοβαρά την υγεία των κρατών και των κοινωνιών τους. Όπως συχνά λέγεται, η διάγνωση των αιτίων της διεθνούς πολιτικής είναι το αντίστοιχο της διάγνωσης των ασθενειών στην ιατρική επιστήμη.
Η ανάλυση της διεθνούς πολιτικής είναι κυριολεκτικά η ιατρική της διεθνούς πολιτικής και λάθος διάγνωση και λάθος θεραπείες προκαλούν πολύ μεγαλύτερους θανάτους από ότι μια διάγνωση της συμβατικής ιατρικής. Γι’ αυτό επισημαίνεται ότι, πολλές γνώμες που κανείς διαβάζει στην Ελληνική γλώσσα είναι συχνά αβάσταχτα ιδεοληπτικές. Ως και η ανάλυση της Αμερικανικής στρατηγικής μπορεί να γίνει με ιδεοληψία και με αισθήματα κατά ή υπέρ του προέδρου, του νυν, του πρώην ή του επόμενου. Μια τέτοια αντίληψη των πραγμάτων είναι λάθος και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.
Αυτό που ενδιαφέρει είναι οι στρατηγικοί του προσανατολισμοί οι οποίοι και θα προσδιορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, τις προϋποθέσεις και τις επιμέρους αποφάσεις. Ο τρόπος επίσης λήψης αποφάσεων κρατών όπως οι ΗΠΑ (βλ. παρεμβαλλόμενους πίνακες)
%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1
ΤΡΙΤΟΝ, τα κράτη της Δύσης αλλά πλέον και πολλά Ανατολικά συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, διαθέτουν ισχυρούς θεσμούς παρακολούθησης του διεθνούς συστήματος τοπικά, περιφερειακά και παγκόσμια. Πληροφορίες εισρέουν διαρκώς –μια από αυτές πιθανώς να πληροφορεί τους επιτελείς του Πενταγώνου ότι οι Έλληνες παρά την υψηλή ανθρωπολογική υπόστασή τους λόγω πολιτισμού έχουν εν τούτοις τις τελευταίες δεκαετίες παρασυρθεί σε παραλογισμούς και παρακρούσεις: Είναι κατά του κράτους, η πλημύρα κοσμοπολιτισμού είναι αβάστακτη και πάρα πολλοί είναι έτοιμοι να καθίσουν πάνω στο υψηλό βουνό των διεθνιστικών ψευδαισθήσεών τους, σήμερα λέγεται «παγκοσμιοποίηση» (πλανητικοποίηση είναι αλλά δεν θα αναλυθεί εδώ η διαφορά).
%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-2-001
Το πυραμοειδές σύστημα λήψεως αποφάσεων των ΗΠΑ στην κορυφή του οποίου είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) το οποίο διευθύνει ο πρόεδρος και το επιτελείο του έχει εσωτερικά ομόκεντρους κύκλους αναρίθμητων κρατικών λειτουργών που αρχίζουν από κατασκόπους και κατασκοπευτικά μέσα, αναλυτές κάθε είδους, ειδικούς χωρών και περιφερειών, ειδικούς κάθε θέματος που αφορά τα Αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και ασφαλώς αμέσως πριν το ΣΕΑ είναι το Πεντάγωνο. Σημείο αναφοράς των πάντων είναι τα ιεραρχημένα εθνικά συμφέροντα που κάθε χρόνο ο εκάστοτε πρόεδρος υποβάλλει στο Κογκρέσο (The State of the Union).
%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bf%ce%bd-2
Μέσα στο Πεντάγωνο οι υπηρεσίες ενώνουν όλα τα νήματα και σε αναφορά με τα εθνικά συμφέροντα χαράσσουν εναλλακτικά σχέδια (contingency plans) για εναλλακτικές αποφάσεις που μπορεί να είναι και εκατοντάδες για κάθε τοπικό ή περιφερειακό η πλανητικό ζήτημα. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα όλα τα εναλλακτικά σχέδια είναι πάνω στο τραπέζι του ΣΕΑ και ο εκάστοτε πρόεδρος επιλέγει με αντικειμενικούς όρους που εξυπηρετούν βραχυχρόνιους σκοπούς, οι οποίοι όμως συνδέονται με μεσοπρόθεσμους και μακροχρόνιους σκοπούς. Οι τελευταίοι αφορούν κυρίως τις πλανητικές ανακατανομές ισχύος και τις στρατηγικές των άλλων μεγάλων δυνάμεων ή περιφερειακών δυνάμεων.
Το κάνουμε σαφές: Μιλάμε για κρατικά επιτελεία και όχι αστείες καταστάσεις του τύπου «ποταμίσιες Ελληνικές δεξαμενές σκέψεις» στις οποίες θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται ακόμη και «ιδρύματα της συμφοράς» που θα μπορούσαν να χρηματοδοτούνται ακόμη και από τον Γεώργιο Σόρος. Στην Ελλάδα τέτοιες «λεπτομέρειες» δεν ενοχλούν μιας και πολλοί πίστεψαν ότι στην εποχή της «παγκοσμιοποίησης» (πλανητικοποίηση είναι, είπαμε), το κράτος δεν έχει πλέον λόγο να υπάρχει μιας και θα κυριαρχήσουν τα ΜΚΟ του κάθε Σόρος. Μιας επίσης και όπως είπε το 2003 περιώνυμος «φιλόσοφος» για το φασιστικό σχέδιο Αναν, πρέπει να αποδεχόμαστε ότι μας καθιστά πρωτοπορία εισόδου του κόσμου στην … μεταεθνική εποχή.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, τι πρέπει να πούμε για τον Τραμπ; Αφού ξεκαθαρίσουμε και υπογραμμίσουμε ξανά ότι το πρόσωπο Τραμπ επιλέγεται και κρίνεται από τους Αμερικανούς και όχι εμάς, ενδιαφέρει η στρατηγική του και τίποτα άλλο. Ποια είναι; Συνιστάται προσοχή και προσκόλληση σε πάγιες στρατηγικές τυπολογίες.
Το κύριο ερώτημα είναι: Ο Τραμπ κατατείνει προς πλανητικό modus vivendi ισορροπίας δυνάμεων του αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος ή συνεχίζει την υπερεπέκταση των προκατόχων τους από το 1990 μέχρι την εκλογή του; Αυτή την υπερ-επέκταση εμείς την περιγράψαμε στην βάση των Θουκυδίδειων αξιωμάτων από το 1990-1 γράφοντας ότι η ισχυρότερη δύναμη θα σπεύσει να γεμίσει τα κενά ισχύος λόγω γιγαντιαίων ανακατανομών που προκάλεσε η πτώση της άλλης υπερδύναμης.
Το αποτέλεσμα, γράφαμε τότε και έτσι έγινε, αναπόδραστα θα είναι χάος στις περιφέρειες, κατεδαφίσεις κρατών, αλλαγές συνόρων και μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Ως συνήθως βέβαια αρκετοί επιδόθηκαν στις ύβρεις γιατί τέτοιες αναλύσεις έθιγαν τις επικίνδυνες γνώμες του περί ενός ανθόσπαρτου Μεταψυχροπολεμικού κόσμου. Ταυτόχρονα, πολλοί νομικιστές του πλανήτη (για κάποιο περίεργο λόγο οι περισσότεροι εντοπίζονται στην … Ελλάδα), πρόβλεπαν ότι οι ηγεμονικές «επεμβάσεις» στην περιφέρειά μας θα οδηγούσαν σε ένα υπερεθνικό διεθνές δίκαιο δικαιοσύνης, αγάπης, αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης και ίσως και σε κάποιου είδους υπερεθνική παγκόσμια κυβέρνηση.

ΠΕΜΠΤΟΝ, ποια είναι όμως η διαλεκτική σχέση μεταξύ βραχυχρόνιων ορατών αποφάσεων και ενεργειών και λιγότερο ορατών ή και αθέατων σκοπών και στρατηγικών επιλογών που δεν μπορεί παρά να σχετίζονται με τις πλανητικές ισορροπίες δυνάμεων. Δεν σπεύσαμε να δημοσιεύσουμε βιβλίο που γράφουμε (συμπληρωμένη επανέκδοση εξαντλημένης μονογραφίας του 1994 για την στρατηγική των ΗΠΑ) γιατί κριτήριο μιας δημοσίευσης είναι η ορθολογική στάθμιση των πραγμάτων που σταθεροποιεί βάσιμες εκτιμήσεις για τους στρατηγικούς προσανατολισμούς των ΗΠΑ. Η πρόσφατη δήλωσή του Τράμπ πάντως ότι δεν επιδίδεται όπως οι προκάτοχοι στο «nation-building» (αυτό επικαλούνταν βασικά οι προκάτοχοί του για να κάνουν τις (θηριώδεις και σε κάθε περίπτωση υπερβολικές) επεμβάσεις. Τις συνέπειες τις ζούμε καθημερινά, ιδιαίτερα τα θύματα από το Αφγανιστάν μέχρι την Λιβύη.

Στην συνέχεια μπορεί να ειπωθεί πως μια ήδη ορατή σταθεροποίηση προσανατολισμών είναι η συνέχιση της «ναυτικής στρατηγικής» πάνω στην Περιμέτρο της Ευρασίας. Εκεί βασικά συντελούνται οι μεγάλες ανακατανομές ισχύος και πάνω στις περιφέρειες της Ευρασίας είναι τα πεδία αναμέτρησης για επιρροή, έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πόρων και γεωπολιτική εποπτεία. Όλα δείχνουν, επίσης, ότι για μια σειρά λόγους που τους γνωρίζαμε ήδη από την δεκαετία του 1990 η Κίνα είναι ο μεγάλος πλανητικός αντίπαλος των ΗΠΑ. Πολλά επέρχονται και είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης στρατηγικής αναμέτρησης. Η Ουάσιγκτον λόγω ισχύος έχει την πολυτέλεια να ελίσσεται διαρκώς βραχυχρόνια, πλην δεν πρέπει κανείς να βιάζεται για συμπεράσματα. Στην Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, ολοφάνερα, επιδίδεται σε κατατριβή της Ρωσίας για να υπάρξει ανάσχεση υπερβολικής ενδυνάμωσής της πλην και αυτό με κλασικό τρόπο θα βοηθούσε να έχει τον έλεγχο των συναλλαγών σε περίπτωση που οι ΗΠΑ θα συγκλίνουν στρατηγικά με την Μόσχα (όπως ίσως και με άλλες δυνάμεις) για να εξισορροπηθεί η Κίνα. Βέβαια, τονίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι σκοπός ενός αναλυτή δεν μπορεί να είναι ο προσδιορισμός των μελλοντικών γεγονότων αλλά μόνο η διάγνωση κύριων προσανατολισμών και αυτό κάνουμε εδώ.
ΤΕΛΟΣ, αφού λοιπόν αποφύγαμε να διολισθήσουμε στην παγίδα σχολίων για τις … ερωτικές προτιμήσεις του Τραμπ, η καταρχήν εκτίμηση είναι ότι ο νέος πρόεδρος ενδέχεται να κινείται Θουκυδίδεια. Δηλαδή, επιδιώκει ισορροπία. Όχι για αλτρουιστικούς ή άλλους παρόμοιους λόγους αλλά γιατί περαιτέρω επέκταση ενδέχεται να φέρει πτώση της ισχύος και της επιρροής των ΗΠΑ.
Ως η ισχυρότερη πλανητική δύναμη πέφτει ο κλήρος στον Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ να οδηγήσει τα πράγματα προς μια νέα πλανητική ισορροπία δυνάμεων. Εκτιμάται ότι και άλλος να ήταν πρόεδρος κάπως έτσι θα προσανατολιζόταν για ένα ακόμη σημαντικό λόγο: Ναι μεν οι ΗΠΑ παραμένουν συντριπτικά η ισχυρότερη δύναμη πλην και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις του πολυπολικού πλέον κόσμου αναδύονται επιζητώντας το επιθυμητό για αυτές «μερίδιο επιρροής». Όλες είναι πυρηνικές δυνάμεις και όλες ξέρουν ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι ανέφικτος μιας και αυτό σημαίνει καταστροφή του πλανήτη και της δικής τους χώρας. Οι ΗΠΑ λοιπόν με τον Τραμπ ή κάποιον άλλο μελλοντικά θα πρέπει να διαχειριστούν την τροχιά προς μια νέα ισορροπία. Ας πούμε ξεκάθαρα τι σημαίνει αυτό:

Όχι ευθέως αναμέτρηση με άλλη μεγάλη δύναμη (μόνο πολιτικά τυφλοί δεν πρόσεξαν πως αυτό είχαμε στην Συρία στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις). Οι ανακατανομές ισχύος στις περιφέρειες όμως είναι καταιγιστικές και η στρατηγική διαχείριση στην αναζήτηση νέας πλανητικής ισορροπίας δεν μπορεί παρά να σημαίνει ακόμη σφοδρότερες και πυκνότερες αναταράξεις. Να το πούμε διαφορετικά όπως γράφεται σε πολλές στρατηγικές αναλύσεις, όταν οι ελέφαντες κάνουν έρωτα ή παλεύουν και στις δύο περιπτώσεις το γρασίδι υποφέρει. Το γρασίδι της ηγεμονικής διαπάλης είναι πρωτίστως οι περιφέρειες του πλανήτη.
Τι σημαίνει αυτό; Μα κάθε κράτος του οποίου οι «ηγέτες» και οι πολίτες είναι πολιτικά και στρατηγικά τυφλοί με αποτέλεσμα να θεωρείται από τις μεγάλες δυνάμεις αναλώσιμο, θα οδηγείται ευκαιρίας δοθείσης στην Κλίνη του Προκρούστη για κατακρεούργηση, διασκορπισμό στο πλαίσιο αθέατων στρατηγικών συναλλαγών με άλλες μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις, εδώ με την Τουρκία εις βάρος των νεοελλήνων.

Λέω «νεοελλήνων» και όχι της Ελλάδας διότι είναι μεν μεγάλη η ζημιά των πολιτικοοικονομικά και διαπραγματευτικά εγκληματικών στάσεων και αποφάσεων μετά το 2009-10 αλλά το μεγάλο στρατηγικό παιχνίδι έχει όνομα: Κύπρος. Με την φρικτή ΔΔΟ που στην οδοιπορία προς τα Σούσα της Ελβετίας ορίστηκε επακριβώς τι σημαίνει, εάν η Μεγαλόνησος Κύπρος τεθεί υπό Τουρκική επικυριαρχία, το μέλλον των νεοελλήνων είναι δυσοίωνο. Η Κύπρος δεν «είναι μακριά» όπως είπαν «μεγάλοι» ηγέτες στρατηγικής αντίληψης επιπέδου νηπίου. Όλοι δε μετά το έγκλημα του 1974 εξίσου ανεύθυνα και στρατηγικά ανορθολογικά συμπληρώνουν «η Κύπρος αυτοκτονεί (αποφασίζοντάς το μόνη της για να μην … επεμβαίνει η Αθήνα στο εσωτερικό της ΚΔ) και εμείς … συμπαραστεκόμαστε».

 
Η Κύπρος όμως είναι ένα από τα σημαντικότερα εάν όχι το σημαντικότερο στρατηγικό σημείο του πλανήτη. Πέραν αυτού η εγκατάλειψη ενάμιση εκατομμυρίου Ελλήνων καθιστά το Ελληνικό κράτος στρατηγικά αναξιόπιστο. Σε αυτό κανείς θα πρέπει να συνεκτιμήσει και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους οι οποίοι εάν η Κύπρος διολισθήσει στην αυλή της Άγκυρας αυτό επηρεάζει όλο το θαλάσσιο και υποθαλάσσιο σύστημα μέχρι το κέντρο του Αιγαίου.
Τελειώνουμε υπογραμμίζοντας σε σχέση με το προαναφερθέν σύστημα λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ, ότι μάλλον ήδη διαπίστωσαν πόσο αναλώσιμοι εμείς οι ίδιοι θεωρούμε τους εαυτούς μας. Ισχυρές ενδείξεις δείχνουν ότι το Πεντάγωνο προσανατολίζεται να οδηγήσουν τα κράτη της περιοχής σε κατατριβή και ανακατανομή των πάντων από την Κύπρο μέχρι τα Σκόπια. Αυτά στα στρατηγικά παίγνια των μεγάλων δυνάμεων είναι καθημερινότητα και όσα κράτη κοιμούνται τον ύπνο τον αξύπνητο απλά διολισθαίνουν στην Άβυσσο.
Συναφώς, τώρα, τον Ερντογάν αναμφίβολα οι ΗΠΑ θα ήθελαν να τον αντικαταστήσουν με μια άλλη πιο φιλική εξουσία αλλά με αυτόν (ιδιαίτερα εάν ο Ερντογάν κρίνει ότι τον συμφέρει και κάνει μεταστροφή, που δεν αποκλείεται) ή με κάποια άλλη εξουσία τα πράγματα θα εξελιχθούν σύμφωνα με τις στρατηγικές λογικές κάθε περίστασης. Οι στρατηγικές λογικές αφορούν το ποια κράτη είναι ή δεν είναι περιφερειακοί στρατηγική παίχτες και αυτό ποτέ δεν σημαίνει η διπλωματία ενός περιφερειακού κράτους να μετατρέπεται σε εξαρτημένη μεταβλητή της μεγάλης δύναμης. Απαιτείται ισχύς, στρατηγική εποπτεία, αποτροπή των απειλών και δεξιότητες συναλλαγών, συχνά αθέατων.
Μιλάμε για προβολή τάσεων σε εναλλακτικές καταστάσεις και περιστάσεις και σε αναφορά με πάγιες στρατηγικές τυπολογίες των μεγάλων δυνάμεων, εδώ των ΗΠΑ. Είναι κάτι περισσότερο από βέβαια πλέον ότι νέος πρόεδρός αναζητά μια νέα ισορροπία εν μέσω τυφώνων και θυελλών πολλές εκ των οποίων δημιουργήθηκαν από προκατόχους του και άλλες που θα δημιουργήσει ο ίδιος για μεταφορά βαρών, κατατριβή φίλων και αντιπάλων και για την εν γένει διαχείριση των στρατηγικών ισορροπιών. Μπορεί να μην το γνωρίζουν πολλοί στην Ελλάδα αλλά έτσι λειτουργούν και αποφασίζουν τα επιτελεία των ηγεμονικών δυνάμεων (βλ. παρεμβαλλόμενο πίνακα για την εμβληματική τυπολογία του John Mearsheimer όπου και συνοψίζονται οι διαχρονικά καταμαρτυρούμενες στρατηγικές και τακτικές προσεγγίσεις των μεγάλων δυνάμεων καθώς η αιτιολόγηση αυτής της κατά τα άλλα τραγωδίας, εξ ου και το “τραγωδία” στον τίτλο το εν λόγω έργου καθότι τα αίτια είναι εγγενή).
Το μέλλον θα είναι δυσοίωνο για όσους κοιμούνται τον ύπνο τον αξύπνητο εν μέσω φαντασιόπληκτων ψευδαισθήσεων και παρακρούσεων για το τι είναι η διεθνής πολιτική και πως προσανατολίζεται.
Πηγή. Αρχικά δημοσιεύτηκε στο SLpress – https://slpress.gr/idees/giati-o-tramp-einai-opados-tou-thoukydidi/ με τίτλο “Γιατί ο Τραμπ είναι οπαδός του Θουκυδίδη” . Εδώ έγιναν μερικές μόνο αλλαγές και προστέθηκαν πίνακες και βιβλιογραφία

Άλλες συναφείς παρεμβάσεις

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1rT – http://wp.me/p3OqMa-1l0 
Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση – http://www.onalert.gr/stories/panagiwths-hfaistos-tourkia-anamenei-diapra3oume-moiraio-la8os/54404
ΜΕΓΆΛΗ ΒΡΕΤΑΝΊΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΡΧΙΤΈΚΤΟΝΑΣ –https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/permalink/976241982520411/
ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΕΣ, Η ΤΟΥΡΚΊΑ, Η ΚΎΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ https://wp.me/p3OlPy-1uP  http://wp.me/p3OqMa-1kA και https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/permalink/975922452552364/
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ και ΓΝΩΣΗ VERSUS ΓΝΩΜΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ VERSUS ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ VERSUS ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ http://wp.me/p3OlPy-1qR
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Αναζητώντας νέους στρατηγικούς προσανατολισμούς; Η σημασία για την Ελλάδα http://wp.me/p3OqMa-1km
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ, Η ΕΥΡΩΠΗ, ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ Η ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ. Με αφορμή δηλώσεις του Τράμπ και σχόλια. http://wp.me/p3OqMa-1k1
John J. Mearsheimer, DONALD TRUMP SHOULD EMBRACE A REALIST FOREIGN POLICY. Ο κορυφαίος Αμερικανός διεθνολόγος προς Τράμπ: αυτοσυγκράτηση, αποφυγή υπερεξάπλωσης, ισορροπία δυνάμεων. http://wp.me/p3OlPy-1qq
ΠΡΌΕΔΡΟΣ DONALD TRUMP: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ ΣΕ ΜΕΤΆΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ, http://wp.me/p3OlPy-1qZ
ΗΠΑ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: «U.S. PUNISHES RUSSIA FOR ELECTION HACKING, EJECTING OPERATIVES» και η «διένεξη» Ομπάμα-Τραμπ http://wp.me/p3OlPy-1pL
 Jeffrey Goldberg για τον Henry Kissinger, την εκλογή Trump και τους προσανατολισμούς της στρατηγικής των ΗΠΑ. The legendary and controversial statesman criticizes the Obama Doctrine, talks about the main challenges for the next president, and explains how to avoid war with China. Εισαγωγικό σημείωμα Παναγιώτης Ήφαιστος. http://wp.me/p3OlPy-1ng
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ή ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ; http://wp.me/p3OqMa-1hn
ΗΠΑ: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ. ΤΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΊ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ; Η νίκη του πολίτη; Ποιες προϋποθέσεις των Αμερικανικών στρατηγικών επιλογών που έχουν ως άξονα την έννοια της ισορροπίας εντός του αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος http://wp.me/p3OlPy-1m9
ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug
Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.gr[email protected] / [email protected]
 Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Φωτογραφία του χρήστη Παναγιώτης Ήφαιστος.
 
Source : http://www.nobases.org
%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7
Από Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_with_overseas_military_bases#United_States

Countries with United States military bases and facilities

Jurisdiction Total Army Navy USMC USAF USCG
 Contiguous United States 1,010,328 384,722 190,717 145,559 252,907 36,423
 Alaska 19,781 10,651 50 18 7,114 1,948
Armed Forces Americas 6,884 0 6,884 0 0 0
 Cuba
(Guantanamo Bay)
761 131 505 119 0 6
 Honduras 475 216 1 115 143 0
 Puerto Rico 176 109 27 19 21 0
 Greenland 154 0 0 0 154 0
 Canada 131 6 37 14 70 4
other 661 171 151 239 70 30
Total 1,039,351 396,006 198,372 146,083 260,479 38,411

Europe

US military bases in Germany in 2014

Jurisdiction Total Army Navy USMC USAF USCG
Armed Forces Europe 35,125 546 34,334 15 215 15
 Germany 35,002 20,231 899 1,239 12,622 11
 Italy 12,457 4,237 3,663 313 4,242 2
 United Kingdom 9,123 187 197 16 8,681 42
 Spain 3,905 27 2,645 841 392 0
 Belgium 879 593 38 3 245 0
 Romania 439 7 81 338 13 0
 Bosnia and Herzegovina 425 0 0 424 1 0
 Netherlands 407 125 30 3 218 31
 Greece 374 8 344 2 20 0
 Norway 346 31 5 277 33 0
 Hungary 215 7 148 0 60 0
 Portugal 193 1 11 2 179 0
 Poland 131 32 67 4 28 0
other 196 58 32 31 72 3
Total 99,217 26,090 42,494 3,508 27,021 104

Pacific Ocean

Jurisdiction Total Army Navy USMC USAF USCG
Armed Forces Pacific 51,257 0 50,373 884 0 0
 Hawaii 37,788 16,466 7,912 7,139 5,060 1,211
 Guam 4,207 169 1,945 0 2,093 0
 American Samoa 1,061 0 0 1,061 0 0
 Australia 186 31 69 3 83 0
other 41 19 4 12 6 0
Total 94,540 16,685 60,303 9,099 7,242 1,211

East Asia and Southeast Asia

Jurisdiction Total Army Navy USMC USAF USCG
 Japan 44,889 2,597 11,655 18,678 11,942 17
 South Korea 23,580 15,341 295 222 7,721 1
 Thailand 319 44 9 239 27 0
 Singapore 206 6 159 18 16 7
 Philippines 100 11 7 71 10 1
other 115 27 38 24 25 1
Total 69,209 18,026 12,163 19,252 19,741 27

West Asia and North Africa

Jurisdiction Total Army Navy USMC USAF USCG
 Bahrain 7,193 17 6,685 273 25 193
 Kuwait 2,082 714 4 1,322 42 0
 Turkey 1,851 127 5 198 1,521 0
 United Arab Emirates 1,099 39 707 271 82 0
 Qatar 529 259 6 26 238 0
 Saudi Arabia 301 216 16 10 59 0
 Egypt 233 191 17 3 22 0
 Jordan 114 13 2 88 11 0
other 155 36 21 53 45 0
Total 13,557 1,612 7,463 2,244 2,045 193

Sub-Saharan Africa, Central & South Asia, and Indian Ocean[edit]

Jurisdiction Total Army Navy USMC USAF USCG
 Djibouti 820 2 0 818 0 0
 British Indian Ocean Territory 267 0 227 0 40 0
other 689 129 34 437 88 1
Total 1,776 131 261 1,255 128 1

Unspecified

Jurisdiction Total Army Navy USMC USAF USCG
Overseas 6,052 146 3 3,815 1,122 966
Domestic 6,106 6,106 0 0 0 0
Total 12,158 6,252 3 3,815 1,122 966

0-geomultigr-001

 
 
 
 
 

Σταύρος Λυγερός, Πόσο κόκκινες είναι οι ελληνικές «κόκκινες γραμμές»;

2 Μαΐου, 2018

Π. Ήφαιστος, Η αποτυχία της Ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής και «το γκριζάρισμα των νεοελλήνων»

2 Μαΐου, 2018