Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Π. Ήφαιστος, Αποτροπή τετελεσμένων και πολιτική συναίνεση εν μέσω προεκλογικής αναμέτρησης

Π. Ήφαιστος, Αποτροπή τετελεσμένων και πολιτική συναίνεση εν μέσω προεκλογικής αναμέτρησης

Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τον απρόβλεπτο γείτονα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο είναι διαρκής, δήλωσε πριν λίγες μέρες ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Το ερώτημα γιατί ο κίνδυνος κλιμάκωσης οξύνθηκε τόσο πολύ είναι ένα μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας που πρέπει να μας απασχολήσει. Απαιτεί επίσης πολιτική και αυξημένη στρατιωτική ετοιμότητα μέχρι τις νέες εθνικές εκλογές. Η πείρα διδάσκει ότι σε τέτοιες μεταβατικές και ρευστές φάσεις –και το 1996 είναι χαρακτηριστική περίπτωση– η Τουρκία αδίστακτα καραδοκεί για δημιουργία τετελεσμένων.

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιτάσσει, ενδεχομένως με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, να επιδιωχθεί άμεσα πολιτική συναίνεση για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την αποτρεπτική στρατηγική της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τις διαιρέσεις μας και τις ασυγκράτητες δικές μας κατευναστικές στάσεις κλιμακώνει τις αναθεωρητικές αξιώσεις της. Η Άγκυρα έκανε ήδη αποφασιστικά βήματα για την δημιουργία νέων τετελεσμένων στο τρίγωνο Κρήτη, Καστελόριζο, Κύπρος.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Άγκυρα παραμονεύει για να εκμεταλλευτεί κάθε «παράθυρο ευκαιρίας» κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μερικών εβδομάδων μέχρι τις εκλογές ή και αμέσως μετά. Δικές μας διαιρέσεις αλλά και έλλειμμα πολιτικής συναίνεσης θα μπορούσαν να την ενθαρρύνουν. Τίποτα δεν αποκλείεται όταν διασχίζονται κόκκινες γραμμές που ορίζουν την ελληνική επικράτεια και όταν ολοφάνερα η δική μας αποτρεπτική αξιοπιστία είναι τουλάχιστον μειωμένη.

ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ, εύλογα τίθεται το ερώτημα για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης και ενός θερμού επεισοδίου ή ακόμη και γενικευμένου πόλεμου. Στην στρατηγική ανάλυση, «κίνδυνος» θεωρείται η διαφορά μεταξύ «μπλόφας» και ικανότητας του αντιπάλου να εκτελέσει τις απειλές του. Η Τουρκική μπλόφα τους τελευταίους μήνες είναι πολύ μεγάλη για τρεις συγκεκριμένους λόγους:

  • α) εσωτερικές διαιρέσεις ιδιαίτερα λόγω αποδυνάμωσης των ανώτατων κλιμακίων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων,
  • β) εμπόλεμη κατάσταση σε τρία ταυτόχρονα μέτωπα και
  • γ) κρίση στις σχέσεις του νεοτουρκικού κράτους με τις ΗΠΑ.

Όμως, επειδή η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική πάσχει, η Τουρκία προχωρεί σε σταδιακή κλιμάκωση των προκλήσεων με σκοπό να εκμεταλλευτεί την ελληνική πολιτική αδυναμία και ακόμη μια φορά «να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς μάχη».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ και συναφές, μόνο και μόνο τα γεγονότα των τελευταίων μηνών καταμαρτυρούν ότι:

  • α) Ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυξάνεται ολοένα και περισσότεροι, ιδιαίτερα στην Τουρκία, καθώς εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον αξιόπιστη αποτροπή. Αυτό συμβαίνει πρωτίστως για λόγους περισσότερο πολιτικούς και λιγότερο στρατιωτικούς.
  •  β) Τρίτα κράτη και ιδιαίτερα τα ηγεμονικά συνεκτιμούν δεόντως την κατάσταση όπως εξελίσσεται και όπως διαμορφώνεται. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις τα ηγεμονικά κράτη επεξεργάζονται πλήθος επιτελικών σχεδίων για εναλλακτικές αποφάσεις.

ΤΡΙΤΟΝ, ο κίνδυνος έκρηξης «μικρής» ή μεγάλης πολεμικής σύρραξης ή και εκτέλεσης πρώτου πλήγματος αυξάνεται όταν με δική μας ευθύνη λόγω ανορθολογικών στάσεων και συμπεριφορών προκαλείται εισροή πολιτικού και στρατηγικού ανορθολογισμού. Στις συμπεριφορές αυτές συμπεριλαμβάνεται πρωτίστως κατευνασμός αντί της αποτροπής των απειλών οι ερασιτεχνισμοί που δημιουργούν παραστάσεις πως τα ελληνικά συμφέροντα είναι αναλώσιμα.

Ορθολογισμός στην στρατηγική είναι πράξεις και ενέργειες των εμπλεκομένων κρατών πάνω στην πλάστιγγα κόστους-οφέλους. Ως προς αυτό ερωτάται: Τι παράσταση δίνει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και πως η Τουρκία αλλά και τρίτα κράτη συνεκτιμούν το κόστος και το όφελος δικών τους εναλλακτικών αποφάσεων και ενεργειών;

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία της αποτρεπτικής στρατηγικής είναι συνάρτηση πολλών κριτηρίων και παραγόντων μεταξύ των οποίων και τα εξής: Ποσοτική και ποιοτική επάρκεια των πολεμικών μέσων σε συνδυασμό με αξιόμαχη στρατιωτική ηγεσία και επεξεργασμένα εναλλακτικά επιτελικά σχέδια ως προς τα οποία πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Η πολιτική ηγεσία, για παράδειγμα, απαιτείται να γνωρίζει όρους και έννοιες της στρατηγικής ανάλυσης ή τουλάχιστον το Αλφαβητάριο. Επιπλέον, δεν νοείται πολιτική ηγεσία τα μέλη της οποίας ιδεολογικά κινούμενα δεν πιστεύουν στην ύπαρξη κρατών και συνόρων.

Αξιόπιστη αποτροπή σημαίνει, επίσης, ευρεία πολιτική συναίνεση για τα εθνικά συμφέροντα και απόλυτη ταύτιση όλων με το έσχατο συμφέρον της εθνικής ασφάλειας και της ακεραιότητας της Επικράτειας όπως αυτή ορίζεται από τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων.

ΠΕΜΠΤΟ, η πολιτική συναίνεση είναι άμεσο ζήτημα εάν με δεδομένη την εσωτερική κατάσταση και την μετάβαση μέχρι τις εκλογές, όπως συνηθίζει να κάνει η Τουρκία, επιχειρήσει να δημιουργήσει ξανά τετελεσμένα. Γι’ αυτό χρήζει, ενδεχομένως όπως ήδη αναφέρθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των ηγεσιών των παρατάξεων, να επιδιωχθεί ομογνωμία επί όλων των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. Πρωτίστως για πιθανές στάσεις και αποφάσεις της Ελλάδας σε περίπτωση κλιμάκωσης των Τουρκικών προκλήσεων. Το Γενικό Επιτελείο μπορεί αναμφίβολα ανά πάσα στιγμή να δώσει όλες τις πληροφορίες και πιθανά σχέδια αποτρεπτικών στάσεων.

ΈΚΤΟ, με δεδομένο ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν γνωρίζουν φίλους και εχθρούς αλλά μόνο «κράτη-πιόνια» πάνω στην σκακιέρα των ηγεμονικών αντιπαραθέσεων και διενέξεων, για να αποφευχθούν στρατηγικά παίγνια εις βάρος της Ελλάδας, η μεταβατική πολιτική ηγεσία μέχρι τις εκλογές οφείλει να μεταδώσει σαφή προειδοποιητικά μηνύματα για την αποφασιστικότητα όλων των Ελλήνων να μην δεχθούν προκλήσεις και τετελεσμένα.

Ως προς τούτο είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια όποιος δεν γνωρίζει τις στρατηγικές των ηγεμονικών δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, προκαλούν διενέξεις και συγκρούσεις για να μεταφέρουν το βάρος εκπλήρωσης των στρατηγικών τους συμφερόντων, έμμεσα ή άμεσα εκβιάζουν, απειλούν και χρησιμοποιούν κάθε μέσο ακόμη και την πρόκληση πολέμου για την κατατριβή τρίτων κρατών. Για παράδειγμα, πτώση του Ερντογάν και ταυτόχρονα αποδυνάμωση και έλεγχος τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας. Μόνιμος σκοπός είναι ανακατανομές ισχύος που εξυπηρετούν την στρατηγική αντιπαράθεση, ιδιαίτερα στις περιφέρειες. Αλλοίμονο σε όποιον αφεθεί στο έλεος αυτών των ανελέητων στρατηγικών σχεδίων.

ΈΒΔΟΜΟ, πειστική και αποτρεπτική θα είναι η Ελλάδα εάν διαθέτει ανά πάσα στιγμή σχέδια και ενεργή διπλωματία συγκρότησης σωστών παραστάσεων και μετάδοσης σωστών αποτρεπτικών μηνυμάτων. Καλό είναι να υπογραμμιστεί ξεκάθαρα το αυτονόητο, ότι δηλαδή κατά την διάρκεια της ρευστής και μεταβατικής φάσης μέχρι τις εκλογές αλλά και αμέσως μετά απαιτείται πολιτική συναίνεση και μετάδοση αξιόπιστων αποτρεπτικών μηνυμάτων.

ΤΕΛΟΣ, για ένα ακόμη λόγο και ανεξαρτήτως προσώπων ή παρατάξεων, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες η αξιοπιστία μας δέχθηκε αυτοκτονικά πλήγματα. Μεταξύ άλλων, η άσκοπη και πλέον αποδεδειγμένα καταστροφική συμφωνία των Πρεσπών διαίρεσε το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Όταν δε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξέφραζαν την συλλογική πολιτική βούλησή τους με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο πολιτικά πρόσωπα τόλμησαν να τους εξυβρίσουν ως ακραίους, εθνικιστές, «μάζα» και «ετερόκλητο όχλο».

Ακολούθησαν τα ερήμην της κοινωνίας και στερημένα εγχώριας πολιτικής συναίνεσης μυστήρια ταξίδια του Ερντογάν στην Ελλάδα και του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, οι δηλώσεις περί «μοναχοφάηδων» Ελλήνων, οι ακόμη πιο απίστευτες δηλώσεις για μεγάλες τουρκικές ακτές και τα ερωτήματα για το που βρίσκεται το Καστελόριζο.

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώθηκαν, γιατί σε παρόντα χρόνο δημιουργούνται τετελεσμένα τύπου Αττίλας 3 στην Ανατολική Μεσόγειο και γιατί εν μέσω αυτών των προκλήσεων πλήττεται η αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους επειδή δεν τηρεί τα διακηρυγμένα στρατηγικά του δόγματα, όπως για παράδειγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η κατάσταση στην μεταβατική φάση μερικών εβδομάδων μέχρι τις εκλογές, ιδιαίτερα εάν συνεκτιμηθεί α) η ήδη κλιμακούμενη τουρκική αναθεωρητική προκλητικότητα και β) η μεγάλη στρατηγική ρευστότητα ανατολικά του Αιγαίου, στην Ευρώπη και στα υπόλοιπα στρατηγικά πεδία. Με κάθε κριτήριο διανύουμε μια κρίσιμη συγκυρία πλήρη κινδύνων. Άμεσα, απαιτείται συγκρότηση πολιτικής συναίνεσης, απόλυτη πολιτική συμφωνία για την εθνική ασφάλεια και απόλυτη συνεργασία της μεταβατικής πολιτικής ηγεσίας με τα διπλωματικά και στρατιωτικά επιτελεία.

slpress.gr Stavros Lygeros
Πηγή: https://slpress.gr/ethnika/oi-ekloges-tha-rthoyn-alla-oi-toyrkoi-karadokoyn/

Μερικές συναφείς αναρτημένες αναλύσεις

• Η ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥhttps://wp.me/p3OlPy-TO
• Από το ζεϊμπέκικο στην «συναδέλφωση των λαών». https://wp.me/p3OlPy-2ev
• ΣΤΡΑΤΗΓΙΚH ΑΝΙΣΟΡΡΟΠIΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΙ–ΚΑΙ ΘEΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣhttp://wp.me/p3OlPy-Td
• «Τουρκική απειλή: Αποτρεπτική στρατηγική και η σχέση απειλών χαμηλής έντασης – μεγάλης πολεμικής σύρραξης» http://wp.me/p3OlPy-1rT.
• ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Ή ΉΤΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΌΛΕΜΟhttps://wp.me/p3OlPy-Kx
• Τι κερδίζει η Τουρκία από κρίσεις «χαμηλής έντασης»https://wp.me/p3OlPy-1ML
• Τι κερδίζει η Τουρκία από κρίσεις «χαμηλής έντασης»https://wp.me/p3OlPy-1ML και http://www.onalert.gr/…/ti-kerdizeih-htourkia-apo-kri…/63263. 
• ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΦΕΡΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ Ή ΗΤΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ.https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/permalink/1704692463103630/
• Τουρκικές ενέργειες στρατηγικού χαρακτήρα και βαθύτατων προεκτάσεων. Οι ύβρεις πάντα φέρνουν Νέμεση https://wp.me/p3OlPy-1M1
• «Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση» –http://www.onalert.gr/…/panagiwths-hfaistos-tourkia-a…/54404.
• Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθοςhttps://wp.me/p3OlPy-1Pv
• ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣhttps://wp.me/p3OlPy-1rT [Πηγή. Δημοσιεύτηκε αρχικά στο On Alerthttp://www.onalert.gr/…/panagiwths-hfaistos-tourkia-a…/54404 με τίτλο Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση ]
• «Διαχείριση κρίσεων χαμηλής έντασης, η κλιμάκωση και η αποτρεπτική στρατηγική» https://slpress.gr/…/i-tourkia-kerdizei-ton-polemo-choris-…/. 
• «Ελληνική Αποτρεπτική Στρατηγική: Η Τουρκική απειλή, «μικρές κρίσεις»-σωρευτικά αποτελέσματα, αποτρεπτική αξιοπιστία» https://wp.me/p3OlPy-1OV.
• Το Αλφάβητο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η μοναχοφάης Τουρκία και η «απέραντη απειλή» της Τουρκίας. https://wp.me/p3OqMa-1wY
• Ο κατευνασμός του Τσίπρα, η ισχύς του Ερντογάν https://wp.me/p3OlPy-25p
• Λάθος μήνυμα η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα https://wp.me/p3OlPy-2b7
• https://youtu.be/2sQ6WZ1cGck
• Η οδοιπορία του Τσίπρα προς την Άγκυρα https://wp.me/p3OlPy-2bj
• Η «ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ https://wp.me/p3OlPy-1cH
• ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΜΟΥ https://wp.me/p3OlPy-1WW
• Ελληνική αποτρεπτική στρατηγική: Μια ιδιόμορφη εύθραυστη και επικίνδυνα έωλη «ενδιάμεση κατάσταση» https://wp.me/p3OlPy-1Va –https://wp.me/p3OqMa-1tx
• ΠΟΛΕΜΟΣ: ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
• Η «απέραντη απειλή» της Τουρκίας και οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας https://wp.me/p3OlPy-2d1
• Στρατηγικές τεκτονικές ζώνες Ανατολικά του Αιγαίου https://wp.me/p3OlPy-2gchttps://wp.me/p3OqMa-1zU
• ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΑΠΕΤΥΧΕ (ηχητικό) https://wp.me/p3OlPy-2fS
• Περί Στρατηγικής https://wp.me/p3OlPy-2fD
• ΟΝΕ: ήταν «όραμα» μαζί και μπαμπούλας, τώρα και το “Μακεδονικό”.https://wp.me/p3OlPy-2fh
• Οι Ηγεμονικές Δυνάμεις, τα λιγότερο ισχυρά κράτη και η Ελλάδαhttps://wp.me/p3OlPy-2d3https://wp.me/p3OqMa-1ye
• «Πρέσπες»: Άνοιγμα του Ασκού των Βαλκανικών ανέμων. Νέα στρατηγικήhttps://wp.me/p3OqMa-1wu
• «Μαγικά ραβδιά» και «αγγελικά κουρδιστήρια» … για «ιδεολογική» ανακατασκευή των ανθρώπων και του κόσμου https://wp.me/p3OlPy-2aU
• Τα Βαλκάνια σε τροχιά αστάθειας: ΠΓΔΜ – Διάλυση ή άτακτη διάλυση;!https://wp.me/p3OlPy-2au
• Ο πολίτης, ο ρόλος του και η γνώση ως το αντίδοτο της ιδεολογικής εσχατολογίας. Τι σημαίνει, εν τέλει, πολιτική παιδεία και πως κανείς την αποκτά; https://wp.me/p3OlPy-29k – https://wp.me/p3OqMa-1vn
• Όταν οι ελέφαντες παλεύουν το γρασίδι υποφέρει https://wp.me/p3OqMa-1vh
• Ελληνικότητα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία.https://wp.me/p3OlPy-299
• Το φλερτ Τραμπ-Ερντογάν και η αυτοπαγίδευση της Ελλάδαςhttps://wp.me/p3OlPy-28X
• Γεωπολιτικές σταθερές και εθνική στρατηγική: Ουάσιγκτον – Αθήνα – Μόσχαhttps://wp.me/p3OlPy-27R
• Συναλλαγές των λιγότερο ισχυρών κρατών με τις μεγάλες δυνάμεις και η Ελλάδα https://wp.me/p3OlPy-27J
• Το πάζλ της Ανατολικής Μεσογείου και η αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό (ηχητικό) https://wp.me/p3OlPy-26G
• «Στρατηγικό κρυφτούλι» ή περί διαδικασίας αντί περί ουσίαςhttps://wp.me/p3OlPy-24Z
• Το μεγάλο έλλειμμα προϋποθέσεων για μια αξιόπιστη Ελληνική Εθνική Στρατηγική https://wp.me/p3OlPy-24J
• «Μακεδονικά μυστήρια» 
• https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1847738918654982?__tn__=K-R
• Το Τουρκικό εκκρεμές, οι ΗΠΑ και οι πλανητικές και περιφερειακές ισορροπίες https://wp.me/p3OlPy-22O
• Κράτος πάνω στην άμμο https://wp.me/p3OlPy-22r
• ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. «Πελατειακές σχέσεις» («patron-clientrelations») μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών και ο διάλογος Μηλίων-Αθηναίων στον Θουκυδίδη.https://wp.me/p3OlPy-Oa
• «Πελατειακές σχέσεις» (patron-clientrelations) μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο… http://wp.me/p3OlPy-wB
• Η γονατισμένη Ελλάδα και ο μύθος του ηγετικού ρόλου τηςhttps://wp.me/p3OlPy-228
• Η Συμφωνία των Πρεσπών, φαντασιώσεις και ορθολογισμός. Οι ελαφρότητες με την «κατασκοπεία» στην Ελλάδα σε γεωπολιτικό κάδρο (ηχητικό)
• https://wp.me/p3OlPy-20C
• https://youtu.be/IPIYkluBUvk
• Ελλάδα: Ολοταχώς προς τις ηγεμονικές Συμπληγάδες χωρίς Οδυσσέα στα σπήλαια των Κυκλώπων https://wp.me/p3OlPy-1Zf
• Μεταφυσικές Βαλκανομακεδονικές ηγετικές φαντασιώσειςhttps://wp.me/p3OlPy-1YH
• Η αξιοπιστία της Ελληνικής εθνικής στρατηγικής στην κόψη του ξυραφιούhttps://wp.me/p3OlPy-1Yf – https://wp.me/p3OqMa-1u3
• Τα ηγεμονικά κράτη, η Ελλάδα και τα στρατηγικά παίγνιαhttps://wp.me/p3OlPy-1Y0
• Ο Ερντογάν και οι στρατηγικοί προσανατολισμοί του https://wp.me/p3OlPy-1XR
• Η επανεκλογή ως Προέδρου της Τουρκίας του (Νταβουτογλιανών στρατηγικών προσανατολισμών) Ταγίπ Ερντογάν https://wp.me/p3OlPy-1XB
• “Μακεδονικές Συμπληγάδες” και Μεταψυχροπολεμική διεθνής πολιτικήhttps://wp.me/p3OlPy-1Xc
• Η Συμφωνία (με την FYROM) διευρύνει την αστάθεια στα Βαλκάνια (ηχητικό) https://wp.me/p3OlPy-1X4
• ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΡΗΣ» https://wp.me/p3OlPy-1I0
• Τα κράτη επιδιώκουν να αποκτήσουν «ισχύ», η οποία είναι το κύριο «νόμισμα» στη διεθνή πολιτική (Waltz) https://wp.me/p3OlPy-AA [«Ο ρόλος της κρατικής ισχύος στον μετά-Αποικιακό εθνοκρατοκεντρικό κόσμο του Εικοστού Πρώτου Αιώνα», στο Μάζης Ι. (επιμ.) Εξεγέρσεις στον Αραβομουσουλμανικό Κόσμο: Ζητήματα Ειρήνης και Σταθερότητας στη Μεσόγειο (Εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ 2013)] 
• Το «Μακεδονικό» αναδεικνύει την ελλειμματική γνώση της διεθνούς πολιτικής και τον νομικισμό ως βαρύτατη πολιτική ασθένεια.https://wp.me/p3OqMa-1tW – Π. Ήφαιστος, Ρεσιτάλ εκλογικεύσεων και το “Μακεδονικό άλμα στο κενό” https://wp.me/p3OlPy-1Xj
• ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣhttps://wp.me/p3OqMa-1tB
• Π. Ήφαιστος, Η αποτυχία της Ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής και “το γκριζάρισμα των νεοελλήνων” https://wp.me/p3OqMa-1t4
• Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣhttps://wp.me/p3OqMa-1dx 
• Ένοπλες δυνάμεις και εθνομηδενισμός (οι Ένοπλες Δυνάμεις ως θεσμός συλλογικής ελευθερίας) –https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1616478661781010
https://wp.me/p3OlPy-1Ud
• Τουρκική απειλή: Μια νέα στρατηγική αλλά ποια; https://wp.me/p3OlPy-1Qq
• ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ «ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ» ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ https://wp.me/p3OlPy-1Q5
• «Τουρκία-Ελλάδα: Η λογική των ακροβασιών του Ερντογάν και η Κλίνη του Προκρούστη των Στρατηγικών παιγνίων. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης».http://wp.me/p3OlPy-1AE
• Π. Ήφαιστος: Δεν υπάρχει συγκροτημένο κράτος στην Ελλάδα;https://wp.me/p3OlPy-1Nf
• Στρατηγική κουλτούρα αποτροπής https://wp.me/p3OlPy-1Na
• Μακεδονικό και τα στραβοπατήματα του “αγαθού Βαλκανικού γίγαντα”. Εθνική στρατηγική, Μακεδονικό, στρατηγικές εξελίξεις, Γερμανικό / Μακεδονικό και οι αφετηρίες των εθνομηδενιστών της συμφοράς.https://wp.me/p3OqMa-1re
• Μεταψυχροπολεμική Ελληνική διπλωματία, τα Σκόπια και τα αίτια του ελλείμματος εθνικής στρατηγικής https://wp.me/p3OlPy-1Kj
• Ο ηγεμονικός ανταγωνισμός τον 21 αιώνα και η αστάθεια στις περιφέρειεςhttps://wp.me/p3OlPy-1K6
• Η σύρραξη στη Συρία και ο ανελέητος ηγεμονικός ανταγωνισμός ως καθοριστικός παράγων των περιφερειακών διενέξεων http://wp.me/p3OlPy-qo
• «ΟΙ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» http://wp.me/p3OlPy-1FG – http://wp.me/p3OqMa-1oL
• Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις: Σχέσεις ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο διεθνές σύστημα http://wp.me/p3OqMa-1p5
• Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Καποδίστριας, η δολοφονία του και οι προεκτάσεις μέχρι και σήμερα (Ημερίδα, βίντεο 03:18:00). Α. Κοκορίκος, Γ. Κοντογιώργης, Γ. Καραμπελιάς, Π. Ήφαιστος, Ναταλία Καποδίστριαhttps://wp.me/p3OlPy-284
• 1821 και σήμερα: Η Ελληνική Επανάσταση και η αξίωση για δημοκρατικό προσανατολισμό και Εθνική Ανεξαρτησία. https://wp.me/p3OlPy-1QD
• https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1579474312148112
• Το αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων στις περιφέρειες: Ανατολική Μεσόγειος, Μέση και Μείζονα Ανατολή*. http://wp.me/p3OlPy-1CO
• Ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο http://wp.me/p3OqMa-1nr
• ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΒΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης http://wp.me/p3OlPy-1AE –http://wp.me/p3OqMa-1np
• ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣhttp://wp.me/p3OlPy-1rT
• http://wp.me/p3OqMa-1l0
• Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση –http://www.onalert.gr/…/panagiwths-hfaistos-tourkia-a…/54404 
• ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug
• ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. (Σημειώσεις διάλεξης σε ημερίδα με θέμα την θαλάσσια στρατηγική. ΙΔΙΣ / Σχολή Εθνικής Άμυνας – παράρτημα ορισμών, βασικών πτυχών και σύνδεση με Ελλάδα)http://wp.me/p3OlPy-1iU
• ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – Το μεθοδολογικό και φιλοσοφικό σταυροδρόμι και ο θανατηφόρος χαρακτήρας κάθε κατευναστικής στάσης και συμπεριφοράς. http://wp.me/p3OqMa-18d –http://wp.me/p3OlPy-1eZ
• CLAUSEWITZ: «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ» – Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ https://wp.me/p3OlPy-WT
• ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OlPy-1A2
• ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OqMa-16D
• ENAΛΛΑΚΤIΚΕΣ ΕΠIΛΟΓΕΣ ΚI ΔIΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤIΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓIΚΗΣ (1990-1) http://wp.me/p3OlPy-JO
• «Ο ύστερος νέο-οθωμανισμός και η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική»http://wp.me/p3OlPy-jt
• ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ «ΙΣΧΥ», Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ «ΝΟΜΙΣΜΑ» ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ http://wp.me/p3OlPy-AA
• ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΔΕΞΙΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-Rw
• Ιδεολογίες και Ελληνική Εθνική Στρατηγική http://wp.me/p3OlPy-Qh
• ΑΛΦΑΒΗΤΆΡΙΟ: ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ KΑΘΕ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ –http://wp.me/p3OqMa-12B
https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/permalink/783311888492292/
• ΑΛΦΑΒΗΤΆΡΙΟ: ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ KΑΘΕ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ –http://wp.me/p3OqMa-12B
• ΠΕΡΙ ΣΟΡΟΣ, «”ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ” “ζητήματος”», ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΪΔΡΥΜΑΤΩΝ κτλ: “ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΚΛΕΙ¬ΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ”. https://wp.me/p3OlPy-1LO

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestos.edu.gr – info@ifestos.edu.gr www.ifestosedu.gr – info@ifestosedu.gr
Twitter https://twitter.com/ifestosedu
Linkedin https://www.linkedin.com/in/panayiotis-ifestos-0b9382131/
Instagram https://www.instagram.com/p.ifestos/
Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
Διεθνής πολιτική 21ος αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/ 
ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Φιλοπατρία, Δημοκρατία, Ελευθερία https://www.facebook.com/groups/philopatria/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδύλης Παναγιώτης –https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτηςhttps://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/ 
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

600 318 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.