Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Π. Ήφαιστος, Οι αυτοκαταστροφικές διαχρονικές και σύγχρονες εμφύλιες διαιρέσεις των Ελλήνων

Π. Ήφαιστος, Οι αυτοκαταστροφικές διαχρονικές και σύγχρονες εμφύλιες διαιρέσεις των Ελλήνων

Οι εμφύλιες συγκρούσεις είναι σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό της διαδρομής των Ελλήνων από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας.

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ήταν η κορύφωση των εμφύλιων συγκρούσεων. Αντί το κλασικό κρατοκεντρικό σύστημα να εξελιχθεί σε μια μετακρατοκεντρική κοσμόπολη αυτεξούσιων πόλεων-κρατών που θα ήταν εντολέας μιας κεντρικής Ελληνικής εξουσίας –όπως επιτεύχθηκε μετά από αιώνες με την Βυζαντινή κοσμόπολη-κοσμοσύστημα, συγκρούστηκαν και διαιρέθηκαν ακόμη περισσότερο.

 

 

Για τις διαδρομές βλ. περιγραφές σε βιβλία του Κοντογιώργη που περιγράφει την διαδρομή της Ελληνικότητας και τις διαχρονικές κοσμοσυστημικές τάσεις.

Ο Μέγας Αλέξανδρος θα πετύχαινε μια κοσμόπολη πολύ νωρίτερα και πολύ ευρύτερα αλλά πέθανε πρόωρα. Συντομεύοντας λέμε ότι παρόμοιες διαιρέσεις παρατηρήθηκαν και στο Βυζάντιο με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η κατάληψη της Βασιλεύουσας Πόλης από τους Σταυροφόρους. Δύο αιώνες μετά οι Οθωμανοί κατέλαβαν ότι απέμεινε μαζί και την Βασιλεύουσα Πόλη.

Οι εμφύλιες διαιρέσεις δεν έλειψαν από την Ελληνική Επανάσταση μετά το 1821. Τέλος της δεκαετίας, πάντως, διαφάνηκε διέξοδος όταν μια από τις μεγαλύτερες ηγετικές και πνευματικές μορφές των Ελλήνων, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ανάλαβε κυβερνήτης. Θα κατάφερνε πολύ πιθανό να τετραγωνίσει τον κύκλο επιτυγχάνοντας αυτό μου θα έκανε τους Έλληνες αληθινά ανεξάρτητους:

  • Ισχυρό κεντρικό κράτος σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύγχρονης εποχής,
  • δημοκρατία στις Πόλεις στο επίπεδο των Ελληνικών κοινοτήτων,
  • δημοκρατία στο επίπεδο όσον αφορά τις σχέσεις κράτους-κοινωνίας και
  • στρατηγική που λάμβανε υπόψη τα γεωπολιτικά και στρατηγικά δεδομένα της εποχής.

Αυτό βασικά ήταν το στοίχημα τότε και αυτό είναι το στοίχημα σήμερα. Στοίχημα και ταυτόχρονα προϋπόθεση εάν οι Έλληνες θα είναι πολιτικά κυρίαρχοι/ελεύθεροι εντός ενός πραγματικά ανεξάρτητου εθνοκράτους.

Οι ξένοι εκμεταλλεύτηκαν και πάλι τις εμφύλιες διαιρέσεις ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε και επήλθε η ξενοκρατία που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Οι Έλληνες δεν απόκτησαν ακόμη ένα αληθινά ανεξάρτητο κράτος.

Τις διαιρέσεις πριν και μετά το 1922 ακολούθησαν τα … ξένα κόμματα που έφεραν ακόμη και ξενικά ονόματα και των οποίων οι οπαδοί τους διαδήλωναν με ξένες σημαίες. Τόσο καλά.

Των Ελλήνων οι  κοινότητες βέβαια καλά κρατούσαν και ίσως μερικώς ακόμη καλά κρατούν και στις μέρες μας. Χιλιάδες χρόνια εθνική διαμόρφωση, εθνικό πολιτισμό και εθνικές πολιτικές παραδόσεις δεν χάνονται εύκολα.

Διεισδύουν στο «πνευματικό DNA» και τους δυναμώνουν ανθρωπολογικά ως πολιτικά όντα. Τονίζω: «πνευματικό» DNA γιατί ένας Έλληνας αδικεί τον εαυτό του και τον πολιτισμό του αν σκεφτεί με ρατσιστικούς όρους. Όλοι οι υπόλοιποι, εξάλλου, ή σχεδόν όλοι επί χιλιάδες χρόνια αντλούν από τον παμμέγιστο και οικουμενικό πολιτισμό της Ελληνικότητας. Η διαφορά των σύγχρονων Ελλήνων είναι ότι αξιώνουν να είναι οι φορείς αυτής της μεγάλης κληρονομιάς. Παρενθετικά, αυτή η επισήμανση δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο κόσμος διαχρονικά και σταθερά συγκροτείται από πολλές κοινωνικές οντότητες διαφορετικής πολιτισμικής ιδιοσυστασίας και ότι η πολιτική και κοινωνική συγκρότηση μιας κοινωνικής οντότητας ως ανεξάρτητης πολιτείας απαιτεί συνοχή γύρω από πολιτισμούς, παραδόσεις, κοσμοθεωρίες και έσχατες λογικές. Ο πλανήτης δεν είναι ένα μεγάλο εθνομηδενισμένο καζάνι όπου μέσα όλοι κοχλάζουν. Ήταν είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας πλανήτης κοινωνικών οντοτήτων διαφορετικής εθνικής ιδιοσυστασίας. Οτιδήποτε άλλο ειπωθεί είναι ανθρωπολογικός εξομοιωτισμός και πολιτικός εξισωτισμός που ανεξαρτήτως ιδεολογημάτων με τα οποία μεταμφιέζεται ενσαρκώνει τον φασισμό.

Τους σύγχρονους Έλληνες είδαμε τους δύο παγκόσμιους πολέμους τους είδαμε και με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων της Κύπρο που ανέδειξε κλασικές μορφές όπως ο Αυξεντίου και ο Παλληκαρίδης (βλ. στο τέλος βίντεο).

Το 1945-49 όμως οι Έλληνες δέχθηκαν μια ιστορική χαριστική βολή οι συνέπειες της οποίας εάν δεν αντιστραφούν θα είναι η τελευταία: Ο εμφύλιος οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εξορισμένους, φυλακίσεις, εκτελέσεις και προσκόλληση των μισών Ελλήνων στην λογική της δυτικής εξάρτησης και των άλλων μισών στην λογική της κομμουνιστικής εξάρτησης. Οι προεκτάσεις των συνεπειών του εμφυλίου δυναμώνουν όσο προχωρούμε και εάν δεν αντιστραφούν επέρχεται το ιστορικό τέλος της αξίωσης των Ελλήνων να αποκτήσουν ένα ανεξάρτητο εθνοκράτος.

Ο εμφύλιος εν τούτοις ήταν παντελώς αχρείαστος, άσκοπος και αποτέλεσμα εκατέρωθεν διαίρει και βασίλευε. Στην Γιάλτα συμφώνησαν 10%-90% ενώ πιο μπροστά ήδη από την δεκαετία του 1920 ο Στάλιν είχε αποφασίσει να σταθεί στην ενδυνάμωση του τερατώδους πολυεθνικού κράτους που ηγείτο και που το 1990 κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Από τον εμφύλιο όμως προέκυψε και κάτι το οποίο είναι πλέον εγγενές και νομικά κατοχυρωμένο: Η διαίρεση σε κόμματα ιδεολογικά προσανατολισμένα με μέλη που ονομάζονται δεξιοί, αριστεροί, προοδευτικοί και άλλα ανυπόστατα παρατσούκλια που ως όροι και έννοιες αποτελούν ύβρη κατά του παμμέγιστου Ελληνικού πολιτισμού της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας

[Για τον ανυπόστατο χαρακτήρα των ιδεολογιών και των δογμάτων τους βλ. μερικές σύντομες παρεμβάσεις εδώ: «Εσχατολογικό ιδεολογικό δηλητήριο και πολιτική θεολογία versus Αριστοτελική πολιτική σκέψη» https://wp.me/p3OlPy-1Ku / «Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Συμπεριλαμβάνει απόσπασμα από το «Κοσμοθεωρία των Εθνών» http://wp.me/p3OqMa-1ie / «Οι Έλληνες «μπουμπουνοκέφαλοι προοδευτικοί» (συνομιλία με τον Παναγιώτη Κονδύλη)» https://wp.me/p3OqMa-1wE / «Προσανατολιστική πολιτική σκέψη Ομηρικών προδιαγραφών. Όμηρος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Καβάφης, Ιθάκη, Πατρίδα» https://wp.me/p3OqMa-1qL / ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΈΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΎ ΚΑΙ Η ΚΑΤΆΛΗΞΉ ΤΟΥ: ΚΑΤΕΞΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ,ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ http://wp.me/p3OqMa-138 / ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΣΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΜΟΡΡΩΝ http://wp.me/p3OlPy-1kS / ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OqMa-1n1 / ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΔΕΣΠΟΤΕΙΑ VERSUS ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ / ΙΣΧΥΡΕΣ… http://wp.me/p3OlPy-10O / Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΔΥΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ ΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟ http://wp.me/p3OlPy-ZB ]

Η μεταπολεμική διαίρεση των Ελλήνων συνέφερε στις ηγεμονικές δυνάμεις της Δύσης. Αυτό γιατί συνέφερε τις μεγάλες δυνάμεις της Δυτικής Συμμαχίας οι Έλληνες «να ανήκουν στην  δύση» αντί να είναι «ενταγμένοι ως ισότιμο και ανεξάρτητο κράτος» που θα μπορούσε να συναλλάσσεται για ισόρροπες και συμμετρικές σχέσεις στην βάση των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Αυτή η ασθένεια και πολιτική διαστροφή συνεχίστηκε με το δόγμα «ανήκουμε στην Ευρώπη» αντί είμαστε ενταγμένοι σε ένα διακρατικό σύστημα όπου ήδη από το 1967 η διακρατική ισοτιμία και οι ομόφωνες αποφάσεις ήταν θέσφατο.

[ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. «Πελατειακές σχέσεις» («patron-clientrelations») μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών και ο διάλογος Μηλίων-Αθηναίων στον Θουκυδίδη. https://wp.me/p3OlPy-Oa]

Εμφύλιους είχαμε πάλι με τους σπιθαμιαίου αναστήματος συνάμα και πράκτορες ξένων συμφερόντων καβαλάρηδες της εξουσίας μέλη της επταετούς χούντας. Όχι μόνο όξυναν και αναθέρμαναν τα πάθη του εμφύλιου πολέμου και έδιωξαν ή και φυλάκισαν δημοκρατικά σκεπτόμενους αξιωματικούς των ΕΔ, αλλά επιπλέον οδήγησαν την χώρα στην μεγάλη παγίδα του Κυπριακού:

Με το εγκληματικό πραξικόπημα άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας αναίρεσης της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκαν τόσο αυτοί που μετάνιωσαν για την (κολοβή έστω) ανεξαρτησία που έφερε η Κυπριακή Δημοκρατία (βασικά τους Άγγλους που μεταπολεμικά είναι κύριοι σύμβουλοι των Αμερικανών για περιφερειακά ζητήματα) όσο και η Τουρκία που εισέβαλε και δημιούργησε τετελεσμένα τα οποία έκτοτε επιδιώκει να νομιμοποιήσει για να κυριαρχήσει μέσω συνομοσπονδίας επί ολόκληρης της Κύπρου. Σημειώνεται ότι μετά την εισβολή η Τουρκία απέστειλε χιλιάδες έποικους οι οποίοι ως γνωστό θεωρούνται έγκλημα πολέμου [ΈΠΟΙΚΟΙ – ΈΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΈΜΟΥ. by Alfred de Zayas, Geneva, THE ANNAN PLAN AND THE IMPLANTATION OF TURKISH SETTLERS IN NORTHERN CYPRUS, Έποικοι – Εγκλήματα πολέμου – Καταστατικός Χάρτης ΟΗΕ, Διεθνές Δίκαιο http://wp.me/p3OlPy-1lx]

Τα τετελεσμένα ουκ ολίγοι στο «Μητροπολιτικό» κέντρο –πλέον και στην Κύπρο πρωτίστως στο επίπεδο της «ηγεσίας»– «θέλουν» να τα επικυρώσουν με το να καταργήσουν την ΚΔ.

Κάτι τέτοιο, βασικά και ουσιαστικά, σημαίνει ένταξη της ΚΔ στα πεδία της Τουρκικής επικυριαρχίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει στρατηγική παγίδευση του Ελληνικού κράτους με ανυπολόγιστες προεκτάσεις που θα επιφέρει η ομηρία -και τελικά o αφανισμός – εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και η ριζική αλλαγή θαλάσσιων και όχι μόνο συνόρων.

Παρενθετικά, πάντως, όσοι έζησαν τον εμφύλιο στα πεδία σε πρώτη φάση του πραξικοπήματος και μετά της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρου το 1974, γνωρίζουν ότι πέσαμε πολύ χαμηλά. Διχαστήκαμε και γι’ αυτό γελοιοποιηθήκαμε εν μέσω μαχών τις οποίες θα μπορούσαμε εάν τα εμφύλια σύνδρομα δεν κυριαρχούσαν, να νικήσουμε.

Όπως πάντα, εν τούτοις, όσοι Έλληνες βρέθηκαν στο μέτωπο έγραψαν έπος. Παρά τους διχασμούς και τις προδοσίες αποτελεί μέχρι σήμερα μυστήριο για πολλούς γιατί οι λίγοι διχασμένοι Έλληνες με τουφέκια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου νίκησαν τον τρίτο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου. Ναι τον νίκησαν γιατί η Τουρκία δυσκολεύτηκε να αποβιβαστεί ενώ της πήρε 35 μέρες και είχε τεράστιες απώλειες για να μπορέσει να προχωρήσει 15 χιλιόμετρα.

Όλοι ξέρουν πως αν δεν ήμασταν διχασμένοι, εάν δεν είχαμε προδοθεί, εάν τα όπλα που υπήρχαν ήταν στην θέση τους και εάν στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπήρχε κυβέρνηση και όχι παράφρονες και πράκτορες, η Τουρκία θα είχε κατατροπωθεί μαζί και οι Βρετανοί σύμμαχοί της.

Τα εμφύλια σύνδρομα συνεχίζονται παρά τα παθήματα των μνημονίων τις προεκτάσεις των οποίων ακόμη θα δούμε. Τα «εγγόνια του Αριστοτέλη» συνεχίζουν να κυκλοφορούν αυτό-χαρακτηριζόμενοι με τα ανυπόστατα όπως ήδη αναφέρθηκε ανυπόστατα παρατσούκλια «δεξιός», «αριστερός» «προοδευτικός» κτλ.

Αντί Αριστοτελικά κινούμενοι να ζητήσουν να είναι εντολείς μιας ανακλητής εξουσίας μαντρώνονται εμφύλια εντός μορφικά πανομοιότυπων ιδεολογικών και κομματικών παρατάξεων ενώ τα μνημόνια της δεκαετίας του 2010 έθρεψαν σύνδρομα ιδιωτείας που όταν κυριαρχήσει σημαίνει ότι μια πολιτεία έφτασε στο τέλος της. Το πως βέβαια η Ελληνική κοινωνία θα αποκτήσει αντιπρόσωπους που θα ενσαρκώνουν τα συμφέροντά της υπό συνθήκες εθνικής ανεξαρτησίας και δημοκρατίας είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Πως δηλαδή η Ελληνική κοινωνία συγκροτείται σε πολιτικό σώμα και ως εντολέας εκλέγει πολιτική εξουσία που είναι εντολοδόχος και ανακλητή. Αυτό είναι εκτιμάται, το μεγαλύτερο ζήτημα του 21 αιώνα για τους σύγχρονους Έλληνες. Αφού υπογραμμίσουμε την θέση ποτέ ξανά εμφύλιο, οι πολίτες απαιτείται να γίνουν εντολείς μιας ανακλητής εντολοδόχου πολιτικής εξουσίας. 

Τι χρειάζεται; Χρειάζεται κράτος. Κράτος δημοκρατικό και πραγματικά ανεξάρτητο, αυτό που δεν πρόλαβε να οριστικοποιήσει ο Ιωάννης Καποδίστριας. Κράτος μέσα στο οποίο οι Έλληνες δεν θα είναι διχασμένοι σε δεξιούς και αριστερούς αλλά δημοκρατικά κινούμενοι θα επιδιώκουν το κοινό συμφέρον σε όλα τα ζητήματα και όλα τα επίπεδα. Θα κυριαρχεί επίσης το θέσφατο και η έσχατη λογική της φιλοπατρίας και το θέσφατο της εθνικής ανεξαρτησίας.

Κράτος εντός του οποίοι η ανακλητή πολιτική εξουσία θα εκλέγεται τοπικά, περιφερειακά και πανελλαδικά. Κράτος εν ολίγοις εμποτισμένο και δομημένο στην βάση των υψηλών εθνικών Ελληνικών αρχών της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Αναζητείται επίσης Καποδίστριας …. Και οι Έλληνες συμφέρον έχουν να διαφυλάξουν το κράτος τους (στην Ελλάδα και στην Κύπρο) μέχρι, ευκαιρίας δοθείσης, οι πολίτες να γίνουν κάτοχοι και εντολείς του κράτους. “Καποδίστριες” λογικά υπάρχουν πολλοί αλλά α πρέπει να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να εγερθούν και να αναλάβουν την διακυβέρνηση ως εντολοδόχοι και γι’ αυτό νομιμοποιημένοι κάτοχοι της εξουσίας.

Τα εμφύλια σύνδρομα λειτουργούν αντίστροφα και αυτό ήταν και συνεχίζει να είναι το μεγάλο πρόβλημα των σύγχρονων Ελλήνων.

Ακολουθούν δύο βίντεο. Τα αναρτούμε γιατί εκπέμπουν μηνύματα που κανείς σύγχρονος Έλληνας δεν μπορεί να παρακάμπτει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντά του και την επιβίωσή του

Ξύπνα Γληόρη – Μαρινέλλα – (Ο Επικήδειος Λόγος της μάνας του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου)

 

https://youtu.be/A7ucCD2_uGw

 

<iframe width=”700″ height=”394″ src=”https://www.youtube.com/embed/A7ucCD2_uGw” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

 

Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε έφηβος από τους αποικιοκράτες. Όταν τον οδηγούσαν προς την αγχόνη αυτός και όλοι οι συγκρατούμενοί του τραγουδούσε ύμνους για την Ελευθερία και την Ελλάδα. Μας άφησε μεγάλη παρακαταθήκη ποιημάτων. Μερικοί λένε πως αν δεν τον δολοφονούσαν θα έφθανε και ίσως θα ξεπερνούσε τον Καβάφη. Καταγόταν από την κωμόπολή μου

Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.
Θ’ αφήσω αδέλφια συγγενείς,
τη μάνα, τον πατέρα
μες τα λαγκάδια πέρα
και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη Λευτεριά
θα ‘χω παρέα μόνη
κατάλευκο το χιόνι,
βουνά και ρεματιές.
Τώρα κι αν είναι χειμωνιά,
θα ‘ρθει το καλοκαίρι
τη Λευτεριά να φέρει
σε πόλεις και χωριά.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά
θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.
Τα σκαλοπάτια θ’ ανεβώ,
θα μπω σ’ ένα παλάτι,
το ξέρω θάν’ απάτη,
δεν θάν’ αληθινό.
Μες το παλάτι θα γυρνώ
ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο
να κάθεται σ’ αυτό.
Κόρη πανώρια θα της πω,
άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου,
μονάχα αυτό ζητώ.
Γεια σας παλιοί συμμαθηταί.
Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας.
Κι όποιος θελήσει για να βρει
ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο,
Ας πάρει μιαν ανηφοριά
ας πάρει μονοπάτια
να βρει τα σκαλοπάτια
που παν στη Λευτεριά.
Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα.
Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί.
«Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και εσένα»
Ρώτησα τα μάτια που δακρύζουν
κάποια αλήθεια να μου πουν
κλαίνε πικρά να σ’ αντικρύσουν
γιατί μπορεί να σ’ αγαπούν.
την Ελλάδα αγαπώ αλλά κι εσένα
με έναν έρωτα μεγάλο αληθινό,
τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα
τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό.
ρώτησε εκείνη υπνωτισμένος
μη σε δουν γιατί σιωπούν
το συνιστούν κι αυτά θλιμμένα
για να σου πουν πως σ’ αγαπούν
την Ελλάδα αγαπώ αλλά κι εσένα
με έναν έρωτα μεγάλο αληθινό,
τα γαλάζια σου τα μάτια τα θλιμμένα
τον καθάριο της θυμίζουν ουρανό.

<iframe width=”700″ height=”394″ src=”https://www.youtube.com/embed/RkV-SOmq9Vk” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

 

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos

www.ifestos.edu.grinfo@ifestos.edu.gr  www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr

 Twitter https://twitter.com/ifestosedu

Linkedin https://www.linkedin.com/in/panayiotis-ifestos-0b9382131/

Instagram https://www.instagram.com/p.ifestos/

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/

Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos

Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB

Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/

ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/

Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/

Φιλοπατρία, Δημοκρατία, Ελευθερία https://www.facebook.com/groups/philopatria/

Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/

Κονδύλης Παναγιώτης https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/

Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/

Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/

Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/

Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/

Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

 

 

772 778 ekdoseis piotita
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.