Ένα από τα προβλήματα του δημόσιου διαλόγου στη χώρα μας είναι ότι πολύς κόσμος εκφέρει άποψη για τα εθνικά θέματα χωρίς να έχει ιδέα από διεθνή πολιτική (ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς ανέρχονται και σε ανώτατα δημόσια αξιώματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Ορίστε λοιπόν μερικά βιβλία που θα μπορούσαν να απαντούν στο ερώτημα: «Αν είχα τη δυνατότητα να διαβάσω μόνο ένα βιβλίο για Διεθνή Πολιτική, ποιο θα ήταν αυτό;» Επέλεξα βιβλία που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, είναι προσπελάσιμα από το ευρύτερο κοινό και, ως επί το πλείστον, είναι σχετικά μικρά σε όγκο. Καλό διάβασμα!
E.H. Carr, The Twenty Years’ Crisis, 1919-1939 [ελλ. τίτλος: Η εικοσαετής κρίση, 1919-1939]. Η απόλυτη κατάρριψη διαφόρων ιδεαλιστικών ανοησιών που δυστυχώς εξακολουθούν να ακούγονται στην Ελλάδα.
Hans J. Morgenthau, Politics Among Nations [ελλ. τίτλος: Η πολιτική μεταξύ των εθνών]. Μπορεί να τρομάξει λόγω του όγκου του, αλλά μπορεί να διαβαστεί και σαν εγκυκλοπαίδεια, ανατρέχοντας κάθε φορά στο θέμα που ενδιαφέρει. Απλά έχει τα πάντα για τη διεθνή πολιτική!
Kenneth Waltz, Man, the State and War [ελλ. τίτλος: Ο άνθρωπος, το κράτος και ο πόλεμος]. Ίσως η κορυφαία παρουσίαση των αιτίων του πολέμου και των επιπέδων ανάλυσης (άτομο, κρατικές δομές, διεθνές σύστημα) στη διεθνή πολιτική.
- Martin Wight, Power Politics [ελλ. τίτλος: Πολιτική των δυνάμεων]. Μάλλον η ελληνική μετάφραση έχει εξαντληθεί. Αν τη βρείτε κάπου αρπάξτε την, αλλιώς διαβάστε το πρωτότυπο. Υπέροχη ανάλυση πολλών πτυχών της διεθνούς πολιτικής. Το διάβασα σε αρκετά μεγάλη ηλικία, αλλά και πάλι με εντυπωσίασε *.
Robert Gilpin, War and Change in World Politics [ελλ. τίτλος: Πόλεμος και αλλαγή στη διεθνή πολιτική]. Από τα πολύ αγαπημένα μου. Ίσως το πιο καλογραμμένο βιβλίο θεωρίας Διεθνών Σχέσεων. Διαχρονική εξήγηση της διαδικασίας ανόδου και πτώσεως Μεγάλων Δυνάμεων – και όχι μόνο.
John J. Mearsheimer, The Tragedy of Great Power Politics [ελλ. τίτλος: Η τραγωδία της πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων]. Εκπληκτικός συνδυασμός θεωρητικής ανάλυσης και περιγραφικής αφήγησης. Περιεκτική ανάλυση για τους παράγοντες που διαμορφώνουν την πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων και κατ’ επέκταση τη διεθνή πολιτική γενικότερα. Γράφτηκε πριν από είκοσι σχεδόν χρόνια και κάθε μέρα δικαιώνεται πανηγυρικά. Ογκώδες, αλλά καθόλου δυσνόητο.
Πηγή. https://www.facebook.com/constantinos.koliopoulos44/posts/613277449387913
* Σημείωση των Εκδόσεων Ποιότητα: Από τις Εκδόσεις Ποιότητα έχει εκδοθεί το επόμενο πολύ σημαντικό και τελευταίο βιβλίο του Martin Wight, Διεθνής θεωρία. Tα τρία ρεύµατα σκέψης.