Εγγραφείτε στο Newsletter και κερδίστε 10% έκπτωση για την πρώτη σας παραγγελία! 

Π. Ήφαιστος, Έλληνες της διασποράς και εθνική στρατηγική – Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς 

Π. Ήφαιστος, Έλληνες της διασποράς και εθνική στρατηγική – Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς 

Εισαγωγικό σημείωμα. Αφορμή για το παρόν κείμενο και την ανάρτηση που ακολουθεί είναι συνέδριο των αποδήμων στην Λευκωσία και εκδηλώσεις που το συνόδευσαν. Πολίτες πολλών κρατών μεταναστεύουν, το σύνηθες είναι να επαναπατρίζονται και μερικοί παραμένουν και ενσωματώνονται στο κράτος υποδοχής. Επειδή σε όλα τα κράτη βρίσκονται πολίτες που μετανάστευσαν από άλλα κράτη, ιδιαίτερα σε κράτη που διαθέτουν κρατικά επιτελεία και εθνική στρατηγική, συνηθίζεται να αναπτύσσουν πολιτισμικές και πολιτικές σχέσεις με τους απόδημους πολίτες τους. Διαχρονικά και επί χιλιετίες, εξάλλου, οι φορείς του Ελληνικού εθνικού πολιτισμού αποτελούσαν «πολιτισμική και πολιτική γέφυρα» των κρατών όπου τους έλαχε να βρεθούν με τις Ελληνικές Πόλεις ή το εκάστοτε Ελληνικό κράτος. Αναμφίβολα, επειδή τίποτα δεν είναι γραμμικό και μονοσήμαντο, ενδέχεται το κράτος υποδοχής να θεωρεί τις διασυνδέσεις των αποδήμων ως παρέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις. Εξ ου και η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής που θα διαχειρίζεται τέτοια ζητήματα με πολιτικά προσεκτικές διπλωματικές προσεγγίσεις. Να μεριμνά, επιπλέον, ούτως ώστε μέλη της εθνικής διασποράς να μην μετατρέπονται σε «αθέμιτο μέσο» του κράτους υποδοχής για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του εις βάρος της Ελλάδας. Μια ακόμη επισήμανση που εντάσσεται στην λογική της άποψης πως «τίποτα δεν είναι γραμμικό και μονοσήμαντο», αφορά τα μέλη άλλων εθνικών καταβολών που ζουν σε δεσποτικά κράτη, κάτι που στο παρελθόν ήταν σύνηθες, όπως για παράδειγμα οι Έλληνες της Οθωμανικής και μετά-Οθωμανικής περιόδου Ανατολικά του Αιγαίου.

Επειδή ζητήματα όπως οι απόδημοι ενός έθνους κρίνονται με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες προϋποθέσεις, το ερώτημα που τίθεται για τους σύγχρονους Έλληνες είναι κατά πόσο διαθέτει πολιτικά και στρατηγικά ορθολογιστική προσέγγιση με τους Ελληνικής εθνικής καταγωγής πολίτες άλλων κρατών. Ένα κράτος όπου υπάρχουν πολλοί πολίτες διαφορετικής εθνικής και πολιτισμικής καταγωγής είναι οι ΗΠΑ. Στο ισχυρό αυτό κράτος υπάρχει -τουλάχιστον μέχρι τις μέρες μας- παράδοση μεγαλύτερης ανοχής για τον ρόλο των πολιτών διαφορετικών εθνικών καταβολών. Ως προς αυτό, έν εύλογο ερώτημα είναι: Ποια είναι η προσέγγιση του Ελληνικού κράτους; Επειδή αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που δεν μπορεί να εξεταστεί επαρκώς στην παρούσα σύντομη εισαγωγή, μπορεί να γίνει αναφορά στην εμπειρία που είχαμε αρχές Αυγούστου του 2024 στην Λευκωσία για τις προσεγγίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για ένα ακόμη λόγο, η συνάντηση αυτή σχετίζεται ευθέως με την στρατηγική του Ελλαδικού και Κυπριακού κράτους όσον αφορά την αποκατάσταση της διεθνούς τάξης στην Κύπρο μετά την παράνομη εισβολή του 1974 και την δημιουργία παράνομων τετελεσμένων που συνεχίζονται.

Στην συνάντηση της Λευκωσίας, αφενός φιλοξενήθηκαν αντιπρόσωποι των αποδήμων από τα περισσότερα κράτη όπου βρίσκονται Έλληνες Κυπριακών καταβολών, και αφετέρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τίμησε με μετάλλιο 7 Έλληνες Κύπριους της Διασποράς για τη διαχρονική τους δράση και την προσφορά τους στο εξωτερικό (ο υποφαινόμενος ήταν ένας εξ αυτών). Το συνέδριο των Αποδήμων και η εκδήλωση τίμησης 7 αποδήμων ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Συνομιλείς με Έλληνες ακόμη και τρίτης γενιάς που εν τούτοις συνεχίζουν να μιλούν Ελληνικά και να προσκολλώνται στις πολιτισμικές τους καταβολές. Συναντάς ανθρώπους υψηλής επιστημονικής και πολιτικής υπόστασης συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, Γερουσιαστών στις ΗΠΑ και αντιπροσώπους των οργανώσεων των αποδήμων, πολλοί εκ των οποίων είναι επιστήμονες υψηλής υπόστασης και επαγγελματίες. Ακούγονται επιχειρήματα υψηλού επιπέδου, αναπτύσσονται επιχειρήματα που φανερώνουν εδραιωμένη πολιτική σκέψη και εκδηλώνεται ενδιαφέρον για το κράτος των καταβολών τους που θα ήταν ευχής έργο να το παρατηρούσαμε και στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο του Ελλαδικού και Κυπριακού κράτους.

Θέση μας είναι ότι ο ρόλος και η θέση των Ελλήνων της διασποράς αξίζει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής από το Ελλαδικό κράτος. Ως προς αυτό, οι προσεγγίσεις του Κυπριακού κράτους είναι ενδεχομένως Παραδειγματικές. Ο υποφαινόμενος επειδή τιμήθηκε, στην σύντομη αντιφώνησή του, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος του απένειμε μετάλλιο, προσπάθησε να συνοψίσει κύρια και καίρια σημεία για την εθνική στρατηγική στο κυπριακό και στις σχέσεις με την Τουρκία. Επιχειρήματα τα οποία συνοψίζουν επιγραμματικά αναρίθμητες αναλύσεις των τελευταίων δεκαετιών για την Ελληνική εθνική στρατηγική. Για τον ενδιαφερόμενο, ακολουθούν σε παραρτήματα η ομιλία του Προέδρου και μερικών άρθρων στα μέσα ενημέρωσης που αφορούσαν την εκδήλωση και τον συμβολισμό της απόδοσης τιμής στον υποφαινόμενο. 

  • Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την εκδήλωση προς τιμή των Συνέδρων του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης αλλά και τιμής που σας καλωσορίζω και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο σε αυτή την εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται φέτος σε ένα δύσκολο ορόσημο για την πατρίδα μας με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, μισού αιώνα συνεχιζόμενης κατοχής.

Βλέπω τους απόδημους μας απόψε, πλείστους των οποίων γνωρίζω προσωπικά. Πολλοί από εσάς αναγκαστήκατε να φύγετε από την Κύπρο, ακριβώς λόγω αυτής της τραγικής συγκυρίας. Αναγκαστήκατε να φύγετε από την Κύπρο, ψάχνοντας για συνθήκες ασφάλειας, ξεκινώντας ξανά τη ζωή σας, αλλά χωρίς να ξεχνάτε ποτέ την πατρίδα μας.

Οι πλείστοι από εσάς, περνώντας μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, ειδικά τα πρώτα χρόνια στην ξενιτιά, όχι μόνο τα καταφέρατε, αλλά αντιμετωπίσατε με επιτυχία προκλήσεις και προβλήματα, και μεγαλουργείτε στις χώρες που φιλοξενείστε. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό. Όπου και αν είστε όμως, ό,τι και αν έχετε πετύχει στη ζωή σας, έχετε πάντοτε την Κύπρο μας στην καρδιά σας.

Είχα την ευλογία να δουλέψω μαζί σας τόσο ως φοιτητής στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 90’, όσο και ως Γενικός Πρόξενος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής στην Πρεσβεία μας στην Αθήνα, αλλά και στη συνέχεια ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τους καθημερινούς αγώνες σας για προάσπιση και προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου και ευρύτερα του Ελληνισμού. Θέλω με τη σημερινή ευκαιρία στο πλαίσιο της λιτής αυτής εκδήλωσης να σας εκφράσω για μια ακόμη φορά την απέραντη ευγνωμοσύνη τόσο της Πολιτείας όσο και του κυπριακού λαού.

Μεγαλύτερη έγνοια όλων μας, μεγαλύτερη αγωνία των απανταχού Κυπρίων εδώ στον τόπο μας και όλων εσάς στη διασπορά αποτελεί το Κυπριακό και το μέλλον της πατρίδας μας, η ανάγκη για απελευθέρωση, επανένωση και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα. Μόνο τότε, εξάλλου, θα δικαιωθούν και οι δικές σας προσπάθειες, αλλά και οι αγώνες όσων θυσιάστηκαν στην Κύπρο υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σας είχα υποσχεθεί και πέρσι δεν θα πάψω λεπτό να καταβάλλω κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, η σημαντικότερη επιτυχία από ιδρύσεως της το 1960. Φέτος συμπληρώσαμε 20 χρόνια ιδιότητάς μας ως κράτος μέλος και θα συνεχίσουμε να είμαστε κράτος μέλος και μετά από μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού.

Όπως γνωρίζετε, μέσα από επίμονες προσπάθειες πετύχαμε να έχουμε ξανά το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό, πετύχαμε τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ). Βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα αρκετή προεργασία που ευελπιστούμε ότι –αυτές είναι οι ενδείξεις και οι πληροφορίες που έχουμε από τα ίδια τα ΗΕ, είχα και πρόσφατα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον ίδιο τον ΓΓ στο Παρίσι– θα οδηγήσει και σε ουσιαστικές συναντήσεις, που ευελπιστούμε να έχουν ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των συνομιλιών.

Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την προσπάθεια, όπως εξάλλου και διαχρονικά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το μοναδικό σας κόμμα είναι η Κύπρος, θα είστε όχι μόνο συμπαραστάτες αλλά και αρωγοί, πάντα με ανιδιοτέλεια και μοναδικό κίνητρο και οδηγό σας την αγάπη προς την πατρίδα, προς την Κύπρο μας.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε εδώ, όπως κάθε χρόνο, ως ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης και αναγνώρισης της Κυπριακής Διασποράς, για να τιμήσουμε εξέχουσες προσωπικότητες των Αποδήμων μας για τη διαχρονική τους προσφορά στον τόπο και την κοινωνία ευρύτερα.

Σε αυτό πλαίσιο αποδίδουμε απόψε την ελάχιστη τούτη τιμή σε έξι συμπατριώτες μας που έχουν διακριθεί, ανάμεσα σε πολλά άλλα,  για το ενάρετο ήθος τους και τη διαχρονική προσφορά τους.  Αναφέρομαι στον κ. Peter Loucas, στον κ. Ντίνο Σοφοκλέους, στην κα Ελένη Κουμίδου, στην κα Susie Constantinides, στη μακαριστή Γεωργία Αλεξάνδρου που είναι μαζί μας ο σύζυγός της κ. Χρίστος Αλεξάνδρου, και στον κ. Παναγιώτη Ήφαιστο.

Η προσφορά σας στην πατρίδα θα χαίρει αιώνια της ευγνωμοσύνης της Πολιτείας, του συνόλου του κυπριακού λαού και εμού προσωπικά.

https://www.pio.gov.cy/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF.html?id=43161#flat

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Υπηρεσία Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων. Τίμηση Κυπρίων Διασποράς και Επαναπατρισθέντων στα πλαίσια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς 2024

Η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια του Θεσμού απόδοσης τιμής σε Κύπριους Αποδήμους και Επαναπατρισθέντες για τη διαχρονική τους προσφορά προς την Κύπρο, τιμήθηκαν επτά άτομα από επτά κράτη, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Ήφαιστος. Στον Παναγιώτη Ήφαιστο απονεμήθηκε το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» από την Α.Ε., τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αναγνώριση της επιστημονικής του παρουσίας και της δράσης του στο εξωτερικό. Η Τελετή τίμησης και η δεξίωση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 31.07.2024 στις 19:30.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ Π. ΉΦΑΙΣΤΟΥ

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε.

Για όλους τους ανθρώπους, αλλά πολύ περισσότερο για τους σύγχρονους Έλληνες  το επίγειο ταξίδι είναι μια Οδύσσεια.

Εκ Λαπήθου ορμώμενος, αποφοιτώντας από την σχολή πλοιάρχων σε εφηβική ηλικία, δύο χρόνια πριν την στρατιωτική μου θητεία και την φοίτησή στην Νομική Αθηνών, ταξίδεψα σε όλο τον πλανήτη.

Είδα μεγάλα έθνη, συχνά δισεκατομμυρίων όπως η Κίνα και η Ινδία, θαύμασα τον πολιτισμό τους πολλών χιλιετιών και ταυτόχρονα κατανόησα ότι η Πόλις-κράτος του κάθε ανθρώπου, η δική του δηλαδή πατρίδα και ο δικός του πολιτισμός είναι και η δική του Ιθάκη.

Ένα τέτοιο ταξίδι βοηθά να κατανοήσεις τον Ρήγα ο οποίος έγραψε: «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΘΝΗ. ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΩΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΚΑΜΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΕΝΑ ΕΧΘΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΚΡΑΤΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΟ».

Στην συνέχεια ακολουθεί Πανεπιστήμιο, Χούντα στην Ελλάδα, η φρικτή εμπειρία του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, της Τουρκικής εισβολής και της ακόμη πιο φρικτής εμπειρίας του πολέμου που επηρέασε τον γνωστικό μου προσανατολισμό.

Στρατηγικές σπουδές, Ευρώπη και Ευρωατλαντικές σχέσεις, στρατηγικές των ηγεμονικών δυνάμεων, γεωπολιτική, τα διαχρονικά αίτια πολέμου, η σχέση πολέμου και πολιτικής, και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Παράλληλα δεκαετής υπηρεσία στην διπλωματική αποστολή της ΚΔ στις Βρυξέλλες και στην συνέχεια επί δύο χρόνια, πριν την ένταξη στο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα το 1990, συμμετοχή στο γραφείο μελετών των διαπραγματεύσεων της Προεδρίας.

Την διετία αυτή μαζί με άλλους ιδρύεται η Κίνηση για την Ευρώπη για την προώθηση της ένταξη στην ΕΕ και την στρατηγική σύζευξη Ελλάδας – ΚΔ.

Προσεγγίσεις απόκτησης διπλωματικών, θεσμικών, νομικών και στρατηγικών ερεισμάτων που θα συνέτειναν σε γόνιμες διαπραγματεύσεις με σκοπό την αναίρεση των παράνομων τετελεσμένων.

Επειδή το κράτος κάθε κοινωνίας είναι ο θεσμός συλλογικής ελευθερίας των πολιτών, η αποκατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας στην Κύπρο είναι μείζον ζήτημα για όλους τους νόμιμους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ανεξαρτήτως άλλων δημοσιεύσεων ακαδημαϊκού περιεχομένου, όπως και συγκαιρινά, επί δεκαετίες υποστηρίχθηκε με βιβλία, δοκίμια και εκατοντάδες άρθρα ότι η απόκτηση νομικών, θεσμικών και πολιτικών ερεισμάτων με ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και με εξισορρόπηση της Τουρκίας αποτελεί μονόδρομο ειρηνικής διεξόδου.

Τίθενται αυτονόητα ερωτήματα που ολοένα και περισσότεροι θέτουν: Είχαμε ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και επαρκή εξισορρόπηση από την Ελλάδα και την Κύπρο;

Είναι οι πρόνοιες της Πράξης Προσχώρησης για την Ευρωπαϊκή νομιμότητα οι κόκκινες γραμμές των διαπραγματευτικών μας θέσεων;

Αγαπητέ κ Πρόεδρε, επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι, αναλαμβάνοντας την προεδρία, αυτός ήταν ο προσανατολισμός σας, εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία του σκοπού αναίρεσης των παράνομων τετελεσμένων και διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ ξανά θερμά για την τιμή που μου κάνετε.

 

  • Μήνυμα του Κεντρικού Συμβουλίου Κυπρίων Διασποράς και το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας ΠΟΜΑΚ στη Λευκωσία

Μήνυμα προς Τ/κ για αρμονική συνύπαρξη, στέλνουν σε ψήφισμά τους οι απόδημοι

Μήνυμα για αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο που θα ενισχύσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στέλνουν οι απόδημοι των οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ με κείμενο που υιοθετήθηκε χθες κατά τη Σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου Κυπρίων Διασποράς και το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας ΠΟΜΑΚ στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, στο πλαίσιο παρουσίας τους στην Κύπρο και της συμμετοχής τους στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΟΜΑΚ και του Κεντρικού Συμβουλίου Κυπρίων της Διασποράς , οι απόδημοι υπογραμμίζουν την επιθυμία και επιδίωξη τους για την επίτευξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο στο πλαίσιο μίας επανενωμένης πατρίδας με πλήρη διασφάλιση της ελευθερίας, δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους πολίτες της.

«Παρά τις πληγές που διατηρούνται ανοικτές για 50 χρόνια στην Κύπρο και παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο έδαφος και στις θαλάσσιες ζώνες της Δημοκρατίας, έχουμε την πεποίθηση ότι το ειρηνικό παρελθόν και αρμονικές σχέσεις των δύο κοινοτήτων ως και η κοινή επιθυμία τους για επίλυση του προβλήματος αποτελούν θετική βάση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας μίας λύσης που θα εξασφαλίζει μια Κύπρο επανενωμένη, ανεξάρτητη, ομόσπονδη χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους, αποστρατικοποιημένη, κυρίαρχη, με μια ιθαγένεια, και μια διεθνή προσωπικότητα, με βάση τις αρχές και τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής, το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις, όπου τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες θα είναι διασφαλισμένες για όλους τους νόμιμους κατοίκους της», αναφέρει.

Σημειώνεται πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας της λύσης του κυπριακού ζητήματος ενισχύεται από βασικές εγγυητικές αυτής παραμέτρους όπως το καθεστώς κράτους – μέλους της Δημοκρατίας στην ΕΕ το οποίο επιφέρει οφέλη και για τις δύο κοινότητες κατοχυρώνοντας παράλληλα την ασφάλεια όλων των πολιτών της Κύπρου.

Οι απόδημοι καλούν τους Τουρκοκύπριους συμπεριλαμβανομένων και των αποδήμων Τουρκοκύπριων, να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη δράση τους ζητώντας με μία φωνή άρση της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, καταδικάζοντας, τις παράνομες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη και στα Βαρώσια. Τέτοιες ενέργειες, όπως τονίζουν οι απόδημοι, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα και τη Δημοκρατία για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του κυπριακού.

«Καλούμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας όπως συμβάλουν στην στήριξη των προσπαθειών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ και της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών (ΓΓΗΕ), ούτως ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς μια βιώσιμη και λειτουργική λύση», προστίθεται στο κείμενο.

Παράλληλα, οι απόδημοι θεωρούν σημαντικό και συλλογικό τους καθήκον να εργαστούν από κοινού ώστε να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, η πόλη της Αμμοχώστου, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541/84 και 789/92, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις, καθώς και να υιοθετηθούν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα δώσουν νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις και θα έχουν αμοιβαίο όφελος για τις δύο κοινότητες.

Υπογραμμίζουν ότι η προσήλωση στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η συμμόρφωση στο Διεθνές Δίκαιο και η πλήρης εφαρμογή Ευρωπαϊκού Κεκτημένου αποτελούν εχέγγυα για τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών όλων.

«Επιθυμούμε να ζήσουμε σε ένα καθεστώς ασφάλειας μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση η οποία δεν μπορεί να διασφαλισθεί με τη δημιουργία χωριστών κρατών ή συνομοσπονδίας, είτε άλλης μορφής λύσης με διχοτομικά χαρακτηριστικά. Αυτή η πατρίδα είναι δική μας , και ανήκει σε όλους τους Κύπριους», καταλήγει το ψήφισμα.

https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/minyma-pros-t-k-gia-armoniki-synyparxi-stelnoyn-se-psifisma-toys-oi-apodimoi

 

Παράρτημα

Άρθρα στα Μέσα Ενημέρωσης

  • Huffington Post, Το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» στον Π. Ήφαιστο από τον Πρόεδρο τη Κυπριακής Δημοκρατίας

Με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» θα βραβεύσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης την ερχόμενη Τετάρτη (31/7/2024) τον κ. Παναγιώτη Ήφαιστο, Διδάκτωρα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Η βράβευσή του τιμά και τη HuffPost Greece καθώς ο κ. Ήφαιστος τα τελευταία χρόνια την έχει επιλέξει για να επικοινωνεί τις απόψεις του.

Η βράβευση του κ. Παναγιώτη Ήφαιστου από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνεται ως ένδειξη και αναγνώριση της δράσης του όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό.

Το μακροσκελές βιογραφικό του αποδεικνύει το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και την πολύχρονη συνεισφορά του στον Ελληνισμό και ιδιαίτερα στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ο κ. Ήφαιστος γεννημένος στην Κύπρο (στην κατεχόμενη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας), ως νεαρός έχει πολεμήσει υπέρ πίστεως και πατρίδος, στα χρόνια που ακολούθησαν μαζί με την ακαδημαϊκή και συγγραφική καριέρα του ακολούθησε και η διπλωματική, ενώ θεωρείται από τους πρωτεργάτες των προσπαθειών να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ.

Επίσης, το 2004 ήταν μέλος μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων η οποία συνέταξε μια πολύτιμη έκθεση: «Μια βάση αρχών για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού υπό το φως του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Ως καθηγητής Πανεπιστημίου ενέπνευσε με γνήσια φιλοπατρία και γερά εφόδια τους φοιτητές του του οι οποίοι μέχρι σήμερα τον τιμούν αποκαλώντας τον «δάσκαλο».

Ο κ. Παναγιώτης Ήφαιστος ήταν από τους εμπνευστές του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να πιστεύει πως η ενεργοποίησή του είναι ζωτικής σημασίας.

Για τον κ. Ήφαιστο η μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό ζήτημα οδηγεί σε αστάθεια ενώ δικαίως καταγγέλλει τη διαρκή τουρκική επιθετικότητα επισημαίνοντας ότι στον σημερινό κόσμο δεν υπάρχει άλλο κράτος με την διχοτομημένη μορφή που έχει η Κύπρος.

Επιπλέον υπογραμμίζει και διαμηνύει προς εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, όπως και στην επικοινωνία που έχει αναπτύξει με την κυρία Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ότι οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, μετά την εισβολή, ήταν ξεκάθαρες, ότι τα παράνομα τετελεσμένα δεν μπορούν να αποτελέσουν τρόπο λύσης και η εφαρμογή του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου είναι η μόνη λύση.

Πάντα υπενθυμίζει ότι στην Μεγαλόνησο Κύπρο οι Έλληνες αποτελούν το 82% του πληθυσμού και είναι περίπου το ένα δέκατο του Ελληνικού έθνους, ενώ καταγγέλλει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων όπως και τον τουρκικό εποικισμό ο οποίος σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Για να γίνει κατανοητή η αγωνία του κ. Παναγιώτη Ηφαιστου αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι η επικυριαρχία της Τουρκίας στην Κύπρο σημαίνει ότι σε πρώτη φάση το ένα δέκατο του Ελληνισμού καθίσταται όμηρος της Άγκυρας και ότι στην συνέχεια, εάν καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με σχέδια όπως αυτό τις Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η Τουρκία θα κυριαρχήσει σε όλο το νησί αλλάζοντας τους γεωπολιτικούς και στρατηγικούς συσχετισμούς και τα σύνορα με συνέπειες βαθύτατων προεκτάσεων. Μεταξύ πολλών άλλων εκπληρώνει τον σκοπό υποβάθμισης της Ελλάδας και ανάδειξης της Τουρκίας σε περιφερειακό ηγεμόνα εντός του αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος.

Γι΄αυτό και η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως του μόνου αναγνωρισμένου κράτους είναι υψίστης σημασίας όπως και η συνεχής υπενθύμιση στα διεθνή φόρα ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα την διεθνή τάξη, ενώ η Ελλάδα είναι κράτος που σέβεται την διεθνή νομιμότητα, δεν εγείρει αναθεωρητικές αξιώσεις και δεν απειλεί άλλα κράτη.

Ωστόσο αυτό σύμφωνα με τον ίδιο και όπως διαμηνύει προς κάθε πλευρά δεν αρκεί καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πρέπει να εξισορροπήσουν στρατιωτικά την Κύπρο με την Τουρκία και να απαλλαχθούν από τα χρόνια φοβικά και κατευναστικά σύνδρομα.

«Η Ελληνική πολιτική όσον αφορά την Κύπρο, δεν μπορεί παρά να είναι ενταγμένη στην ευρύτερη εθνική στρατηγική της Ελλάδας» επιμένει ο ίδιος.

Διαβάστε την αρθρογραφία του κ. Παναγιώτη Ήφαιστου στη HuffPost Greece εδώ

Περισσότερα για τον ίδιο εδώ

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-metallio-exairetes-prosforas-ston-p-efaisto-apo-ton-proedro-te-kepriakes-demokratias_gr_66a89512e4b0e33a3bb7e47a

Δημοσθένης Γκαβέας

  • Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΗΦΑΙΣΤΟΥ.-ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΘΕΊ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, του Παντελή Σαββίδη

Τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα τιμήσει τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο, μια διακεκριμένη ακαδημαϊκή προσωπικότητα στον ελλαδικό χώρο προερχόμενη από τον κυπριακό ελληνισμό.

Ο Παναγιώτης Ήφαιστος δεν είναι μια τυχαία περίπτωση και η βράβευσή του περικλείει έναν συμβολισμό.

Ο Ήφαιστος πολέμησε το 1974 κατά την εισβολή και είχε πολύπλευρη δράση.

Μετά την τουρκική κατοχή ήρθε στον ελλαδικό χώρο όπου ακολούθησε ακαδημαϊκή πανεπιστημιακή καριέρα αρθρογραφώντας, παράλληλα, κατά της κατοχής και των ελλαδικών και κυπριακών αντιλήψεων αποδοχής των κατοχικών δεδομένων. Ενθάρρυνε, δηλαδή, ένα πνεύμα αντίστασης.

Όλη η αρθρογραφία, η εκδοτική προσπάθεια, η συμμετοχή στο δημόσιο λόγο και η δραστηριότητα του Παν. Ήφαιστου διακρίνεται από ένα πνεύμα αντίστασης στον κατακτητή και στο αθηναϊκό κατεστημένο που νοιώθει την Κύπρο ως βαρίδι και θέλει να απαλλαγεί από αυτό.

Η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη προεξάρχοντος του ιδίου του πρωθυπουργού είναι η χαρακτηριστικότερη έκφραση αυτής της πολιτικής.

Προεκλογικό ο κ. Χριστοδουλίδης  υιοθέτησε τον δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα ως προσανατολισμό λύσης. Μετά επέπεσε επάνω του η Αθήνα και όχι, μόνο, του άλλαξε την πολιτική αλλά την αποστέωσε, έβαλε το κυπριακό στο ράφι και του το είπε ρητά. Ο ωμός ρεαλισμός Γεραπετρίτη ως έκφραση της πολιτικής Μητσοτάκη στερείται οποιασδήποτε λογικής αντίστασης στον τουρκικό επεκτατισμό. Στερείται και οποιουδήποτε πνεύματος αντίστασης στις τουρκικές ορέξεις. Ο συμβολισμός της αυθόρμητης επίκυψης Γεραπετρίτη αποκαλύπτει την πολιτική του.

Η Τουρκία είναι σαφής ως προς τις επιδιώξεις της.

Θα βάλει πόδι πρώτα στην Κύπρο με τον τρόπο που θέλει, θα ακολουθήσει το Αιγαίο και στη συνέχεια σειρά θα έχει η Θράκη. Ίσως ως τη Θεσσαλονίκη όπως δήλωσε ο Ερντογάν που την περιέλαβε στον χάρτη της καρδιάς του.

Ενδεχομένως στην Αθήνα να θεωρούν πως αφού η κατακτητική μανία της Τουρκίας δεν περιλαμβάνει και τους ίδιους το κακό δεν θα είναι μεγάλο.  Πλανώνται πλάνην οικτράν. Απλώς θα καθυστερήσει η σειρά τους.

Ένα μέρος του ελληνισμού αγωνίζεται για επιβίωση εν μέσω χάους στην Αθήνα. Η Λευκωσία πρέπει να ενθαρρυνθεί να αντισταθεί στην ολοφάνερη αθηναϊκή τάση / επιθυμία να σερβίρει την Κύπρο στο πιάτο ως πρώτη δόση μεγάλων υποχωρήσεων που, επαναλαμβάνω,  είναι το Αιγαίο και η Βόρειος Ελλάδα μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Εδώ βρισκόμαστε. Αυτά σηματοδοτεί η βράβευση Ήφαιστου. Ποια θέση θα πάρουμε;

https://www.anixneuseis.gr/%ce%b7-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%b9%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%bd-%ce%b7%cf%86/ 

  • Παντελής Σαββίδης, Η αντιφώνηση του Παν. Ήφαιστου κατά την βράβευσή του απο τον Πρόεδρο της Κύπρου

« … Φαίνεται πως ο πρόεδρος αντιδρά όπως αφήνει να εννοηθεί στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτης Ήφαιστος …» Κάτι, σοβαρό, τρέχει μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας

Με το μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς τίμησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τον Καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο.

Η βράβευση γίνεται σε μια, ακόμη, κρίσιμη στιγμή για το κυπριακό καθώς το σύστημα- καθεστώς Μητσοτάκη είναι διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις απο τη Βόρειο Ελλάδα, το Αιγαίο ως και την Κύπρο για να ικανοποιήσει τους εντολείς του που το στηρίζουν στην εξουσία.

Αναζητά, λοιπόν, το καθεστώς Μητσοτάκη έναν χρήσιμο ηλίθιο στην Κύπρο που θα ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του και πιέζει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Φαίνεται πως ο πρόεδρος αντιδρά όπως αφήνει να εννοηθεί στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτης Ήφαιστος

Η αντιφώνηση

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε.

Για όλους τους ανθρώπους, αλλά πολύ περισσότερο για τους σύγχρονους Έλληνες  το επίγειο ταξίδι είναι μια Οδύσσεια.

Εκ Λαπήθου ορμώμενος, αποφοιτώντας από την σχολή πλοιάρχων σε εφηβική ηλικία, δύο χρόνια πριν την στρατιωτική μου θητεία και την φοίτησή στην Νομική Αθηνώνταξίδεψα σε όλο τον πλανήτη.

Είδα μεγάλα έθνη, συχνά δισεκατομμυρίων όπως η Κίνα και η Ινδία, θαύμασα τον πολιτισμό τους πολλών χιλιετιών και ταυτόχρονα κατανόησα ότι η Πόλις-κράτος του κάθε ανθρώπου, η δική του δηλαδή πατρίδα και ο δικός του πολιτισμός είναι και η δική του Ιθάκη.

Ένα τέτοιο ταξίδι βοηθά να κατανοήσεις τον Ρήγα ο οποίος έγραψε: «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΘΝΗ. ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΩΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΚΑΜΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΕΝΑ ΕΧΘΡΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΚΡΑΤΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΟ».

Στην συνέχεια ακολουθεί Πανεπιστήμιο, Χούντα στην Ελλάδα, η φρικτή εμπειρία του χουντικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, της Τουρκικής εισβολής και της ακόμη πιο φρικτής εμπειρίας του πολέμου που επηρέασε τον γνωστικό μου προσανατολισμό.

Στρατηγικές σπουδές, Ευρώπη και Ευρωατλαντικές σχέσεις, στρατηγικές των ηγεμονικών δυνάμεων, γεωπολιτική, τα διαχρονικά αίτια πολέμου, η σχέση πολέμου και πολιτικής, και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Παράλληλα δεκαετής υπηρεσία στην διπλωματική αποστολή της ΚΔ στις Βρυξέλλες και στην συνέχεια επί δύο χρόνια, πριν την ένταξη στο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα το 1990, συμμετοχή στο γραφείο μελετών των διαπραγματεύσεων της Προεδρίας.

Την διετία αυτή μαζί με άλλους ιδρύεται η Κίνηση για την Ευρώπη για την προώθηση της ένταξη στην ΕΕ και την στρατηγική σύζευξη Ελλάδας – ΚΔ.

Προσεγγίσεις απόκτησης διπλωματικών, θεσμικών, νομικών και στρατηγικών ερεισμάτων που θα συνέτειναν σε γόνιμες διαπραγματεύσεις με σκοπό την αναίρεση των παράνομων τετελεσμένων.

Επειδή το κράτος κάθε κοινωνίας είναι ο θεσμός συλλογικής ελευθερίας των πολιτών, η αποκατάσταση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας στην Κύπρο είναι μείζον ζήτημα για όλους τους νόμιμους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ανεξαρτήτως άλλων δημοσιεύσεων ακαδημαϊκού περιεχομένου, όπως και συγκαιρινά, επί δεκαετίες υποστηρίχθηκε με βιβλία, δοκίμια και εκατοντάδες άρθρα ότι η απόκτηση νομικών, θεσμικών και πολιτικών ερεισμάτων με ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και με εξισορρόπηση της Τουρκίας αποτελεί μονόδρομο ειρηνικής διεξόδου.

Τίθενται αυτονόητα ερωτήματα που ολοένα και περισσότεροι θέτουνΕίχαμε ενεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και επαρκή εξισορρόπηση από την Ελλάδα και την Κύπρο;

Είναι οι πρόνοιες της Πράξης Προσχώρησης για την Ευρωπαϊκή νομιμότητα οι κόκκινες γραμμές των διαπραγματευτικών μας θέσεων;

Αγαπητέ κ Πρόεδρε, επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι, αναλαμβάνοντας την προεδρία, αυτός ήταν ο προσανατολισμός σας, εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία του σκοπού αναίρεσης των παράνομων τετελεσμένων και διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ ξανά θερμά για την τιμή που μου κάνετε.

https://www.anixneuseis.gr/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%86%cf%8e%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%bd-%ce%ae%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd/ )

  • https://www.philenews.com/politiki/paraskinio/article/1496784/i-timi-ston-panagioti-ifesto/

Παρεμβάσεις Π. Ήφαιστου λίγες μέρες πριν την εκδήλωση των Αποδήμων στην Λευκωσία

·       Π. Ήφαιστος: Για την Κύπρο, τα παράνομα τετελεσμένα δεν μπορούν να αποτελέσουν τρόπο λύσης! (podcast – newshub) https://wp.me/p3OqMa-3cH

·       Π. Ήφαιστος , Χουντικά πραξικοπήματα και η Τουρκική εισβολή 1974: Έγιναν τα παθήματα μαθήματα; https://wp.me/p3OqMa-2vb

·       Π. Ήφαιστος, Letter to UNSG envoy Mrs Maria Angela Holguin https://forum.agora-dialogue.com/2024/05/22/letter-to-unsg-envoy-mrs-maria-angela-holguin/?fbclid=IwY2xjawEcVEVleHRuA2FlbQIxMAABHbXqH9z3UfnYc8BU6T8n5H3Xd53fQUm8uNpeYF-Bc76s2wPBdYa4RadTkQ_aem_xl-HoWXTj709rWGw84BvIQ  Για το ίδιο βλ. επίσης το παράρτημα στην ανάρτηση https://wp.me/p3OqMa-2vb

 

 

800 480 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Start Typing
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

For performance and security reasons we use Cloudflare
required
Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.