Βιογραφικό

Author Picture

John Rawls

Ο John Rawls είναι ομότιμος καθηγητής (1921-2002) φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Harvard και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Θεωρία της δικαιοσύνης (Πόλις, 2001), Το δίκαιο των λαών (Ποιότητα, 2002), Ο πολιτικός φιλελευθερισμός (Μεταίχμιο, 2004).

Κατά γενική ομολογία ο John Rawls θεωρείται ο σημαντικότερος πολιτικός φιλόσοφος του εικοστού αιώνα και κορυφαίος στοχαστής του πολιτικού φιλελευθερισμού. Πολλοί υποστήριξαν πως τα έργα πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας του Ρωλς είναι εφάμιλλα του Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Ενδεχομένως το κύκνειο άσμα και καρπός της πιο ώριμης φάσης της πνευματικής διαδρομής του συγγραφέα, Το Δίκαιο των Λαών αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο κείμενο φιλελεύθερης σκέψης στον στίβο της πολιτικής φιλοσοφίας των διεθνών σχέσεων και της φιλοσοφίας του δικαίου. Η ανάλυση του Τζων Ρωλς είναι γνήσια φιλελεύθερη και ταυτόχρονα αξιολογικά ελεύθερη, έγκυρη, αξιόπιστη και διατυπωμένη με τρόπο που σέβεται τις ηθικοκανονιστικές παραδοχές κάθε αναγνώστη ανεξάρτητα του λαού στον οποίο ανήκει.

Σχοινοβατώντας στα λεπτά σύνορα μεταξύ ηθικών και πολιτικών κριτηρίων στις διεθνείς σχέσεις ανάγει τις φιλελεύθερες αρχές περί δικαίου, ηθικής και ελευθερίας στις διεθνείς σχέσεις. Επεξεργάζεται, μεταξύ πολλών άλλων, την ιδέα ενός διεθνούς «κοινωνικού συμβολαίου», προτείνει ιδέες συμβατές με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου για μη επέμβαση και διακρατική ισότητα και αναζητεί τις ηθικές βάσεις που προσδιορίζουν τα πολιτικά κριτήρια που ενδεχομένως οδηγούν σ’ έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο και πιο ειρηνικό.